4/B VE 4/C'LİLERİN YANINDAYIZ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili İsmail Koncuk: “Sözleşmeli personelin arkasındayız. Yaşanan mağduriyetleri gidermek için eylem yapacağız”

4/B VE 4/C'LİLERİN YANINDAYIZ
Anayasa Mahkemesi’nin, 4/C düzenlemesinin iptali istemini reddetmesini değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Vekili İsmail Koncuk, 4/C’li çalışanların son derece güç bir hayat sürdüğünü belirtti. Bu personelin birçoğunun özelleştirmelerden dolayı işini kaybederek, zaten mağdur edildiğini vurgulayan Koncuk, “4/C’li kamu personeli düşük maaşla, güvencesiz ve işsiz kalma tehdidi ile çalışmak zorunda. Geçtiğimiz yıl, kamuda güvencesiz çalışmanın Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşlardı. Ancak Anayasa Mahkemesi konuyu bir yıla yakın süre sürüncemede bıraktıktan sonra verdiği kararla, 4/C’li çalışanların bütün umutlarını boşa çıkarttı. Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla 4/C’li personelin umutları sönmüştür. Ancak Hükümet isterse 4/C’lilerin mağduriyetine son verebilir. Türkiye Kamu-Sen 4/B-4/C gibi özellikle sözleşmeli personelin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek ve yaşanan drama son verilmesini sağlamak amacıyla 16 Nisan’da Abdi İpekçi Parkı’nda meydana inecek. Biz de tüm sözleşmeli personeli sorunlarını dile getirmek için eylemimize davet ediyoruz. Türkiye Kamu-Sen, hangi statüde olursa olsun kamu çalışanlarının sorunlarını çözmek için mücadele ediyor. Bu noktada 4/C’li çalışanlarımızın da sonuna kadar yanında olacağız” dedi.

            Öte yandan Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi 4/C’li çalışanların yaşadığı sorunları, Türkiye genelinde yaptığı araştırmayla ortaya koydu. Yapılan araştırmada 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre geçici olarak çalıştırılan personelle ilgili son derece çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Yapılan çalışmaya göre, 4/C’li personelin %43’ü yaşadığı şehirden çalışmak için ayrıldı. 

            Araştırmada şu sonuçlara ulaşıldı: 

            Kamuda güvencesiz, düzensiz ve geçici personel çalıştırma uygulaması son 5 yılda doruk noktaya çıktı. 4/C’li personelin %76’sı son 5 yılda göreve başladı. Özelleştirilen kuruluşlardaki işini kaybeden işçiler, güvencesizliğe mahkûm edildi ve 4/C’li olarak düşük ücretle, ailesinden ayrılarak çalışmak zorunda kaldı. 

            Buna göre 4/C’li personelin %43’ü başka şehirlere göç etti. 

            %44’ü ailesinden, eş ve çocuklarından ayrı çalışmak zorunda. 

            %93’ü geçinemiyor. 

            4/C’li çalışanlar her an işini kaybetme korkusuyla yaşıyor. Personelin %50’sinin en büyük korkusu işini kaybetmek. Kadın çalışanlar işini kaybetmekten daha fazla korkuyor. Kadınlarda işini kaybetme korkusu yaşayanların oranı %55. 

            4/C’li çalışanların %82’si güvenceli bir işte çalışmanın hayalini kuruyor. 4/c’li kadınların %91’i; erkeklerin ise %78’i gelecek kaygısı yaşamamak için daha güvenceli bir iş istiyor. 

            İş güvencesi olmadan çalışmak zorunda bırakılan 4/C’li personel, aynı zamanda işyerinde idari baskıya da maruz kalıyor. Her iki 4/C’li çalışandan birisi işyerinde kurum idarecilerinin baskısından şikâyetçi. Erkeklere oranla kadınlar daha fazla baskıyla karşılaşıyor. İş yerinde baskı görüyorum diyen erkeklerin oranı %49 iken bu oran kadınlarda %51’e çıkıyor.




Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER