Öte yandan Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi 4/C’li çalışanların yaşadığı sorunları, Türkiye genelinde yaptığı araştırmayla ortaya koydu. Yapılan araştırmada 657 sayılı Kanunun 4/C maddesine göre geçici olarak çalıştırılan personelle ilgili son derece çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Yapılan çalışmaya göre, 4/C’li personelin %43’ü yaşadığı şehirden çalışmak için ayrıldı.
Araştırmada şu sonuçlara ulaşıldı:
Kamuda güvencesiz, düzensiz ve geçici personel çalıştırma uygulaması son 5 yılda doruk noktaya çıktı. 4/C’li personelin %76’sı son 5 yılda göreve başladı. Özelleştirilen kuruluşlardaki işini kaybeden işçiler, güvencesizliğe mahkûm edildi ve 4/C’li olarak düşük ücretle, ailesinden ayrılarak çalışmak zorunda kaldı.
Buna göre 4/C’li personelin %43’ü başka şehirlere göç etti.
%44’ü ailesinden, eş ve çocuklarından ayrı çalışmak zorunda.
%93’ü geçinemiyor.
4/C’li çalışanlar her an işini kaybetme korkusuyla yaşıyor. Personelin %50’sinin en büyük korkusu işini kaybetmek. Kadın çalışanlar işini kaybetmekten daha fazla korkuyor. Kadınlarda işini kaybetme korkusu yaşayanların oranı %55.
4/C’li çalışanların %82’si güvenceli bir işte çalışmanın hayalini kuruyor. 4/c’li kadınların %91’i; erkeklerin ise %78’i gelecek kaygısı yaşamamak için daha güvenceli bir iş istiyor.
İş güvencesi olmadan çalışmak zorunda bırakılan 4/C’li personel, aynı zamanda işyerinde idari baskıya da maruz kalıyor. Her iki 4/C’li çalışandan birisi işyerinde kurum idarecilerinin baskısından şikâyetçi. Erkeklere oranla kadınlar daha fazla baskıyla karşılaşıyor. İş yerinde baskı görüyorum diyen erkeklerin oranı %49 iken bu oran kadınlarda %51’e çıkıyor.
Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2011, 00:00