YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, devlet hastanelerindeki hekimlerin mesai sonrasında muayenehanelerde çalışmasını yasaklayan "Tam Gün Yasası"yla ilgili üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin kaderini belirleyecek taslak çalışmasını açıkladı.
Vatan gazetesinin haberine göre; Özcan, "Bana en mantıklı gelen üniversite hastanelerindeki doktorların saat 5’ten sonra kendi hastanesinde fark alarak hasta bakmalarıdır. Bunun hastaya çok büyük bir avantajı var. Bu uygulama hastaya istediği doktora görünme fırsatı veriyor. Ben önüme gelen doktora muayene olmak zorunda değilim. Eğer benim param varsa bu hizmetin bir kısmını da karşılamak istiyorsam o zaman paramı verip saat 5’ten sonra da olsa istediğim doktoru görebilmeliyim. Hasta hakkı denen bir şey var. Hasta hakkı bu olmalı. Hastaya istediği doktoru görme fırsatı vermelisiniz. Bu parası varsa tabi. Parası yoksa da hasta sabah gelip hangi doktorla karşılaşırsa ona muayene olur" dedi.
ALTERNATİFLİ ÇALIŞMA
Üç alternatifli taslak çalışmaları olduğunu belirten Özcan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile önümüzdeki günlerde bir araya gelerek, YÖK’ün çalışmasına son şeklini vereceklerini ifade etti.
Özcan, Danıştay’ın son kararından sonra devlet hastanelerindeki hekimlerin muayenehane açmalarının mümkün görünmediklerini hatırlatarak, üniversitede hastanelerindeki öğretim üyeleriyle ilgili YÖK’ün üzerinde çalıştığı 3 alternatifli taslak çalışmasını şöyle özetledi:
"Doktorlar 9-5 mesaisi yaptıktan sonra yani tam gün çalıştıktan sonraki vakitlerini nasıl kullanacaklar. Muayenehane açabilecekler mi açamayacaklar mı? Danıştay’ın son kararına göre doktorların artık muayenehane açmaları mümkün görünmüyor. Onun için 3 alternatif kalıyor.
- Biri, saat 5’ten sonra doktorların eskiden 3.5’tan sonra yaptıkları uygulamayı kendi hastanelerinde yapmaları. Yani fark alarak hasta bakmaları.
- İkincisi, kendi üniversitelerinde yapılamıyorsa dışarıda başka bir devlet üniversitesi veya vakıf hastanesi ya da özel hastanede yapmaları.
- Bir diğer alternatif de, hocalara geçici olarak part-time statüsünün uzatılması için zaman sağlamak. Mesela iki yıl izinli olmalarını sağlamak gibi.
Önümüzde 3 tane belirgin opsiyon var. Üniversite hastaneleriyle ilgili daha başka alternatifler de var ama bu üçü şimdiye kadar yapılan eleştirilerde ağırlık kazananlardır."
"SICAK BAKACAĞINI SANMIYORUM"
Başbakan Erdoğan’a sunulacak YÖK’ün alternatiflerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın sıcak bakacağını sanmadığını söyleyen Özcan, "Sayın Bakan evvelden 3.5’ta yapılan uygulamanın 5’ten sonraya alınmasına çok sıcak bakmayacak. Ama biz de üniversitede çalışan hocalarımızın durumunu düşünmek zorundayız" diye konuştu.
Özcan, çalışma alışkanlıklarının değiştirilmesinin çok doğru olmadığını savunarak, "Yeni bir sistem getirmek insanları mağdur etmek anlamına gelmemelidir. Çalışma alışkanlıklarını değiştirmek doğru olmaz. Bir de üniversite ile Sağlık Bakanlığı hastaneleri arasında çok büyük fark var. Biz eğitim yapıyoruz, araştırma yapıyoruz ve Sağlık Bakanlığı hastaneleri gibi hasta bakıyoruz. Sağlık hizmeti veriyoruz. Ama Sağlık Bakanlığı hastaneleri sadece hasta bakıyorlar. Eğitim uygulama hastanelerinde araştırma da yapılıyor bir müddet ama onlar ağırlıklı olarak üniversite hastanelerinde yapılıyor. Aralarında kategorik bir fark var" dedi.
Hiçbir şekilde üniversite hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı hastanelerinin mukayese edilmemesi gerektiğini vurgulayan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onun için birine uygulanan sistem aynen uygulanacak diye bir kural belki yanlış olabilir. İstemediğiniz sonuçlar doğurabilir. Çünkü dikkat etmeliyiz aceleye gerek yok, biraz düşünelim. Çünkü bu işi yapan hocalarımız bize bu konuda bilgi veriyorlar. Devamlı bilgi akıyor o bilgiler çerçevesinde bunu yapmalıyız."