SGK'DAN TEPKİ ÇEKEN SINIRLAMA !

SGK'da tepki çeken sınırlama

SGK'DAN TEPKİ ÇEKEN SINIRLAMA !

 

SGK kolesterol ilacı alınabilmesi için seviyeyi 160’tan 190’a yükseltme kararına eczacı ve doktorlar sert tepki gösterdi.

 

Bu kararla vatandaşın bu ilaçlara ulaşmasının daha da zorlaşacağı belirtiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), kolesterol ilacı alınabilmesi için seviyeyi 160’tan 190’a yükseltme kararına eczacı ve doktorlar sert tepki gösterdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), bu durumun ciddi sağlık sorunları yaratacağını belirtirken, Türk Tabipleri Birliği ise vatandaşın artık sağlığa daha fazla para harcayacağını bildirdi.

65 yaş üstü şartı

Hürriyet'in haberine göre; SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yaptığı değişiklikle, kolesterol hastaları için ilaca erişime sınırlandırma getirdi. Önceki gün yürürlüğe giren uygulamaya göre daha önce ilaç kullanmayan kolesterol hastaları ihtiyaç halinde ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabilecek. Ancak söz konusu raporu alabilmesi için de hastanın bir hafta arayla iki defa tahlil yaptırması, kolesterol değerinin yapılan iki tahlilde de 190‘ın üzerinde olması gerekiyor. Böylece SGK yaptığı değişiklikle daha önce 160 olan sınırı 190’a çıkarmış oldu. Hastanın kolesterolünün 190’ın altında olması durumunda ise ancak ailesinde yüksek tansiyon ve erken kalp hastalıklarının olması veya 65 yaş üstü olması şartı aranacak.

Daha fazla katkı payı

Türk Tabipleri Başkanı Özdemir Aktan, SGK harcamalarında ciddi açık bulunduğunu, bu nedenle de ilaçtan kısıntıya gidildiğini söyledi. Aktan, “Bu paket daha da daralacak. SGK yeni bir genelge yayınladı. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası adı altında bir sigorta çıkardı. Buna göre hastalar sağlığa erişim için daha fazla katkı ve katılım payı ödeyecekler. Aksi halde sıkıntı yaşayacaklar” dedi.

Sağlık sorunları oluşacak

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ise 190 değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “6 Ağustos öncesi rapor almış hastaların ilacı almalarında herhangi bir sorun yok. 6 Ağustos’tan itibaren kolesterol düşürücü ilaç kullanması gereken hastalar bu uygulamadan mağduriyet yaşayacak. Zira SGK son değişiklikle vatandaşın kolesterolü risk seviyesini geçmeden ilacını ödemeyecek.”

Risk seviyesini aşması hastalıklara yol açar

HASTANIN ilaç kullanabilmesi için LDL değerinin 190 mg/dL üstü olması gerektiğini vurgulayan Nurten Saydan, “LDL sonucu 190 çıkmaz ise hastanın ailesinde hastalık var mı diye bakılacak. Yani kurumun belirlediği üç risk faktörü sorgulanacak. Ancak bilinmelidir ki, kolesterolün risk seviyesini aşması ciddi kalp damar sorunlarına neden olmakta, damar duvarında biriken ve damar sertliğine neden olan kolesterol koroner kalp hastalığı kalp krizi, inme ve dolaşım hastalıklarınaneden olabilmektedir.”

SGK Başkanı Acar'dan açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, kolesterol ilaçlarının geri ödemesini LDL kolesterol değerinin iki ayrı tahlilde 190'ın üzerinde çıkması şartına bağlayan düzenlemenin, geniş katılımlı akademik çalışmayla uygulamaya konulduğunu söyledi.

Uluslararası alanda kabul gören literatürlere göre risk altındakilerin LDL düzeyi 190 ve üzerindeki hastalar olarak tanımlandığını bildiren Acar, ''Bu kararlar geniş katılımlı bilimsel bir çalışma ile ilacın ve hasta grubunun tüm özellikleri göz önünde bulundurularak alınmış bilimsel ve tıbbi dayanağı olan kararlardır'' dedi.

SGK Başkanı Fatih Acar, Sağlık Uygulama Tebliği'nde kolesterol ilaçlarıyla ilgili son düzenleme hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

-Uygulamalar ve hekim görüşü-

Kurumun, bedeli ödenecek ilaçları ve bu ilaçlara ait reçeteleme koşullarını belirlerken tanı tedavi kılavuzları, diğer ülkelerdeki uygulamalar ve ilgili branş hekimlerinin görüşlerini de aldığını ifade eden Acar, şunları belirtti:

''28 Temmuz'da yayımlanan lipid düşürücü ilaçların kullanım ilkeleri başlığı altındaki düzenleme de gerek Sağlık Bakanlığı, gerekse kurum bünyesinde konu ile ilgili geniş katılımlı akademisyenlerin çalışmaları sonucu oluşturulmuştur. Geniş katılımlı akademisyen grubunun yaptığı çalışmada, lipid düşürücü ilaçlarla ilgili dünya ülkelerinde yapılmış yüzlerce çalışma, literatür bilgileri değerlendirilmiş, bu bilgiler ışığında bu ilaçların hangi hasta gruplarında ne şekilde kullanıldığı dünya genelinde araştırılmış, ilacın tüm klinik çalışmalarının sonucu olarak da böyle bir düzenleme getirilmiştir.''

-''190 ve üzerindekiler riskli''-

Kolesterol ilaçlarıyla ilgili yaygın uygulamalara da dikkati çeken Acar, şunları kaydetti:

''Uluslararası alanda kabul gören literatürlere göre risk altındakiler LDL düzeyi 190 ve üzerindeki hastalar olarak tanımlanmıştır. Tebliğde de bu grup hastalar için başkaca bir risk faktörü aranmaksızın doğrudan ilaca başlayacak şekilde düzenleme yapılmıştır. Ancak, LDL 160, 130, 100 ve altında olan hastaların, bu ilaçları kullanmalarını gerektirecek durum ise yine uluslararası kılavuzlarda hipertansiyon, ailede erken kardiyovasküler hastalık öyküsü, 65 yaş ve üstü hastalar gibi risk faktörlerine bağlı tutulmuş, mevzuattaki düzenleme de yine bu doğrultuda yapılmıştır.''

-Tedavi dozu-

Bu grup ilaçların 40 miligram ve üzerindeki yüksek dozları ile tedavi olmak durumunda kalan hastaların kardiyoloji, kalp ve damar cerrahisi ile endokrinoloji uzmanlık dallarını ilgilendiren diğer risk faktörlerini de taşıdığı göz önünde bulundurularak, tebliğde yüksek dozlar için ilgili uzmanlık dallarının tanımlandığına dikkati çeken Acar, böylelikle bu grup hastaların özellikle bu hasta grubu ile ilgili branş hekimlerinin takibinde olmasının amaçlandığını ve hasta odaklı bir düzenleme yapıldığını bildirdi.

''Bu kararlar, akademisyenlerden oluşan geniş katılımlı bilimsel bir çalışma ile ilacın ve hasta grubunun tüm özellikleri göz önünde bulundurularak alınmış, bilimsel ve tıbbi dayanağı olan kararlardır'' vurgusunu yapan Acar, bazı eczacılık örgütlerinin bu konuda hastalarla diğer vatandaşların kafalarını karıştıran açıklamalarına itibar edilmemesini istedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER