SAĞLIKTA ŞİDDET SARMALI !

TBMM'de, sağlık çalışanlarına uygulanan şiddeti araştırmak üzere kurulan Sağlık Çalışanlarına Uygulanan Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun da Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından sağlıkta şiddetle ilgili bir sunum yapıldı.

SAĞLIKTA ŞİDDET SARMALI !

Sağlık Çalışanlarının Yüzde 62'si Şiddet Mağduru
Genel Başkanımız, yaptığı sunumda şiddetin en çok acil servislerde görüldüğüne dikkat çekti. Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddette mekân sınırlarının zorlandığını belirten Kahveci şiddetin cinayete bile dönüştüğüne vurgu yaptı.

Sağlıkta şiddet ile ilgili olarak en son araştırmanın Ocak-Nisan 2012 ayları arasında Türk Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirildiğini belirten Kahveci "Araştırma sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının yüzde 62'si şiddete maruz kalmıştır. Doktorların yüzde 78'i, hemşireler ve ebelerin yüzde 69'u, sağlık memurlarının yüzde 62'si, sağlık teknisyenlerinin yüzde 60'ı, memur ve hizmetlilerin yüzde 44'ü şiddete uğramıştır. Şiddete uğrayanların yüzde 43'ü bu durum karşısında bir şey yapmamış, sadece yüzde 5'i dava açmış ve yüzde 3'de polise başvurmuştur" dedi.

İş Yükü Artıyor Ama İstihdam Yeterli Değil
Şiddetin sebepleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Genel Başkanımız Önder Kahveci Vatandaşların, çalışanların üzerinde baskı kurmayı da tedaviye ulaşmada önemli bir unsur olarak gördüklerini belirtti. Uygulanan politikalar ve siyasilerin söylemleri ile vatandaşla sağlık çalışanlarının karşı karşıya getirildiğine değindi.

Genel Başkanımız sağlık çalışanlarının tükenmişlikle karşı karşıya kaldığını belirterek iş yoğunluğu ve iş yükü sürekli artıyor. Fakat aynı oranda çalışan istihdamı gerçekleşmiyor" dedi.

Vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti ile ilgili araştırma yapıldığına değinen Kahveci " Vatandaşın sağlık hizmetlerinden memnuniyeti ölçülüyor ve Bakanlık bu memnuniyetin yüzde 30'lardan, yüzde 76'ya çıktığı ifade ediliyor. Fakat sağlık çalışanlarının memnuniyetine yönelik Bakanlık bir araştırma yapmıyor. Bu durumda mutlaka araştırılmalı. Memnuniyet karşılıklı olursa bir anlam taşır" dedi.

Caydırıcı Tedbirler Alınmalı
Şiddetin önüne geçilmesi için öncelikle eğitim çalışmaları yapılması gerektiğini kaydeden Genel Başkanımız Önder Kahveci vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi, şiddetin yanlışlığı ve yol açtığı tahribatın anlatılması gerektiğini belirtti. Bu konuda kamu spotu, afiş ve broşür gibi materyallerle vatandaşa ulaşılması gerektiğinin altını çizdi. Sağlık çalışanlarına da hizmet içi eğitimlerle stres yönetimi ve iletişim gibi konularda eğitim verilebileceğini belirtti.

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin azaltılması için caydırıcı cezalar getirilmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Genel Başkanımız Önder Kahveci Bu konuda TCK'da düzenleme yapılmasını istediklerini ifade etti.

Kahveci, ayrıca sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların sağlık güvencesine ücretsiz sahip olma yerine belli bir dönem cepten para ödemelerine yönelik bir düzenleme yapılarakta şiddet konusunda caydırıcı bir tedbir alınılabileceğini kaydetti.

Tüm Paydaşlarla Ortak Çalışma Yapılmalı
Şiddetin önlenmesi konusunda tüm paydaşların birlikte ortak çalışmalar yürütmesi gerektiğine dikkat çeken Kahveci " Katkı sunmak isteyen her sivil toplum örgütü, her paydaş sürece dahil edilmelidir. Aksi takdirde yapılanlar göstermelik olmaktan öteye gidemez" dedi.

Kahveci ayrıca kamuda uygulanan ve görmezden gelinen mobbinge dikkat çekerek bu konuda da yasal bir düzenleme yapılmasını istedi.

Komisyondan Teşekkür
Genel Başkanımızın sunumunun ardından söz alan Komisyon Başkanı Sayın Necdet Ünüvar sunumdan dolayı Genel Başkanımıza teşekkürlerini ifade etti. Milletvekilleri de Genel Başkanımıza sunum için teşekkür ederken, bazı sorular yönelterek bilgi istediler.

Toplantıda Komisyon Üyesi Milletvekillerine ve komisyon toplantısına katılan uzmanlara Sağlıkta şiddet ile ilgili olarak hazırlanan raporumuz, Sağlık Çalışanlarının Çalışma Hayatlarındaki Sorunları Araştırması" kitapçığımız ve Genel Başkanımızın sunumu bir dosya halinde verildi.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
++++
++++ - 12 yıl Önce

Bütün doktorlar idareci olduğu için, doktorluk yapacak kimse kalmıyor

SIRADAKİ HABER