ORGAN BAĞIŞINDA YENİ DÜZENLEME

Geçen yıl, aile iznine takıldığı için alınamayan organlar, 1779 hastanın hayatını kurtarabilirdi.

ORGAN BAĞIŞINDA YENİ DÜZENLEME
Geçen yıl, aile iznine takıldığı için alınamayan organlar, 1779 hastanın hayatını kurtarabilirdi.
 
Organ bağışı konusunda toplumu biliçlendirmek için dört koldan çalışma yapan Sağlık Bakanlığı, beyin ölümü sonrası aile izninin kaldırılması için çalışma yapıyor. TBMM'de açıklama yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Türkiye'de beyin ölümü bildirimi, son 10 yılda on kat artmasına rağmen bu durum organ nakillerine yansımadı. Geçen yıl organ bulunamadığı için vefat eden 1779 insanımızın bir kısmına daha kurtarabilirdik” dedi. Sağlık ve Adalet bakanlıklarının bu konuda ortak bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Mevcut sistemde, organ bağışladığını söyleyen kişilerin beyin ölümü gerçekleştikten sonra yakınları 'biz izin vermiyoruz' dediği zaman yapılacak bir şey olmuyor. Yani kayıtlarda olmasına ve resmi olarak izin vermesine rağmen Medeni Kanun gereği birinci derece yakınlarından biri itiraz ederse biz o kişinin organlarını alamıyoruz. Bu sebeple organlarını bağışlayanlardan organ alma oranımız neredeyse 4'de bir oranında gerçekleşiyor. Yeni düzenleme ile Medeni Kanun ve ilgili diğer yasalarda değişikliğe giderek, organlarını bağışladığını daha önceden kayıt altına alınan kişilerin yakınlarına sorulması zorunluluğu kaldırılacak” dedi.

 
Bakan Müezzinoğlu, "Organ bağışında aile izninin kaldırılması için yasal düzenleme hazırlanıyor" dedi. Bakan Müezzinoğlu, organ bağışıyla ilgili duyarlı olunması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
 
"ORGAN BAĞIŞINDA FEDAKAR OLMALIYIZ"
 
Organ bağışında cebimizdeki kredi kartı sayısı gibi organ bağışı kartı olmalı. Bir organı bağışlamakta cesur, fedakar davranmalıyız. Bağışlama konusunda toplumsal duyarlılığımızda kaygılar var. Bir gün organlarımızı bir nedenle verme noktasında benim varislerimin 'bizim rızamız yok' deme hakkı var. O hak nedeniyle bağışta bulunan 1427 kişiden 1132'sinin ailesi rıza vermemiş. Halbulki ben sağlığımda rızayı veriyorum. Bunu dedikten sonra beyin ölümü olduktan sonra evlatlarımın, eşimin duygusallığı  engel olmamamlı. Şimdi bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Ben sağlığımda bu taahhütte bulunduysam benim yakınlarım bu taahhüdüme müsahade edebilir mi üzerinde yasal düzenleme üzerinde çalışıyoruz.
Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER