Ülkemizde Kovid-19 salgınının önüne geçmek adına, 2021 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan aşı seferberliğiyle 58 milyondan fazla vatandaşımıza kovid aşısı uygulanmıştı. Birçok tartışmayı da beraberinde getiren Kovid-19 aşı seferberliğine ilişkin Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, alanında uzman isimlerle 19 maddelik bir soru önergesi hazırladı. Sağlık Bakanlığına sunulan soru önergesine verilen cevaplara ilişkin Millî Gazete’ye konuşan Mustafa Kaya, “Profesyonel bir şekilde hazırlanmış bu soruların Sağlık Bakanlığının sitesinde bir cevabı yok. Önergeye aldığımız cevap ise bizim pandemi sürecinde toplanması gereken bilgiler ve veriler üzerinde tam çalışamadığımızı gösteriyor” dedi.
Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinin üzerinden 3 buçuk sene geçti. Ülkemizde 14 milyon vakanın görüldüğü ve 94 bin kişinin vefat ettiği Kovid-19 salgını kapsamında 2021 yılında aşılama işlemi başlamış ve Türkiye’de 58 milyondan fazla vatandaşımıza çeşitli koronavirüs aşıları yapılmıştı. Ancak Kovid-19 önlemleri ve aşı seferberliğiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, Kovid-19 aşılarıyla ilgili uzmanlar eşliğinde 19 maddelik bir yazılı soru önergesi hazırladı. Sağlık Bakanlığına sunulan önergeye verilen cevaplar ise kafa karışıklığına neden oldu. Soru önergesine karşı Sağlık Bakanlığının verdiği cevabı Millî Gazete’ye değerlendiren Mustafa Kaya, alanında uzman isimlerle hazırlanan soru önergesine karşı tatmin edici cevaplar alamadıklarını belirtti.
“BU VERİLERİ SAĞLIK BAKANLIĞIMIZIN SİTESİNDE BULAMIYORUZ”
Uzmanlar eşliğinde hazırlanan 19 maddelik Kovid-19 aşılarına ilişkin soru önergesini neden hazırladıklarını belirten Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, “Ben bu alanda uzman birisi değilim ama bir vekil olarak aklıma sürekli bu süreçle ilgili soru işaretleri takılıyordu. Alanında uzman tıp doktorları ile beraber oturup hazırladığımız bu önergeye verilen cevap beni çok üzdü. Hazırlanan soruların hemen hemen birçoğu bilgi ve istatistik verilere dayalı sorular. Bu verileri sağlık bakanlığımızın sitesinde bulamıyoruz. Bu verileri istememizdeki sebep bu salgında birçok insan hayatını kaybetti ve ölüm riskini azaltmak için aşılama yöntemine geçildi” ifadeleri kullandı.
“BİLGİLER VE VERİLER ÜZERİNDE TAM ÇALIŞAMADIĞIMIZI GÖSTERİYOR”
Mustafa Kaya, pandemi sürecinin zorluklarına da değinerek, “Pandemi sürecinde siz veya ben sağlık bakanı olsaydık aynı kararı almak zorundaydık. Çünkü tıp alanında ileri düzey 30-40 profesörün ortak olarak aldığı karar tüm dünyada salgının yayılması ve ölüm riskini azaltmak için en uygun yöntemin aşılama olduğu üzerineydi. Bizim hazırladığımız sorular aşılama işleminin başladığı günden bugüne kadar verileri tutulabilecek ve Allah korusun yarın tekrardan bir pandemi dönemi yaşarsak bu konuda tecrübe sahibi olduğumuzu gösterecek verilerin sorularıydı. Profesyonel bir şekilde hazırlanmış bu soruların Sağlık Bakanlığının sitesinde bir cevabı yok. Önergeye aldığımız cevap ise bizim pandemi sürecinde toplanması gereken bilgiler ve veriler üzerinde tam çalışamadığımızı gösteriyor” şeklinde konuştu.
SORU ÖNERGESİ UZMANLAR EŞLİĞİNDE HAZIRLANDI
Mustafa Kaya ve alanında uzman doktorlarla hazırlanan 19 maddelik Kovid-19 aşılarına ilişkin soru önergesinde, pandemi sürecinde uygulanan aşı önemlerinin mahiyetine ilişkin cevaplar arandı. Kaç tür Kovid-19 aşısının kullanıldığı, aşıların ‘acil kullanım onayı’ alıp almadığı, aşı olan vatandaşlarımızın nitelikleri ve Kovid aşıları ile ilgili genel bilgilerin sorulduğu önergede istatistiksel veriler hakkında da bilgi istendi. Turkovac aşısı hakkında da soruların olduğu soru önergesinde Kovid aşılarının yan etkilerine ilişkin de merak edilen hususlara dikkat çekildi. Özenle hazırlanarak Sağlık Bakanlığına sunulan 19 maddelik soru önergesine TBMM’nin sitesinden ulaşılabilir.
SÜREÇLERİ İLE İLGİLİ REHBERLER HAZIRLANMIŞ
Soru önergesine Sağlık Bakanlığından verilen cevap ise şöyle: “Kovid-19 hastalığı ile mücadelede alınması gereken önlemler açısından tavsiye kararlarının verildiği, ülkemizde, alanında uzman bilim insanlarından müteşekkil Kovid-19 Bilimsel Danışma Kurulu (BDK) oluşturulmuş olup; bakanlığımız tarafından Dünya Sağlık Örgütü, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi ve Avrupa Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi önerileri, ulusal ve uluslararası bilimsel gelişmeler göz önüne alınarak Kovid-19 BDK tavsiyeleri doğrultusunda, hastalığa yönelik tam, vaka tespiti, temaslı takibi, korunma ve kontrol önlemleri ve tedavi süreçleri ile ilgili rehberler hazırlanmıştır. Hastalığın tedavisi ile ilgili süreçler bakanlığımız tarafından oluşturulan web adresinde yer alan (https://covid19.saglik.gov.tr/) ilgili rehberler doğrultusunda yürütülmekte olup, tüm dünyada uygulamada bulunan tedavi yöntemleri yakından takip edilmekte ve tedavi süreci ile ilgili gerekli güncellemeler yapılmaktadır. Kovid-19 hastalığı ile ilgili veriler Sağlık Bakanlığımızca kamuoyuyla paylaşılmakta olup salgın ile ilgili verilere Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinden (https://covid19.saglik.gov.tr/) erişilebilmektedir.”
Milli Gazete