AİLE HEKİMLERİ DE RANDEVUYA GEÇİYOR

TBMM'ye sunulan 'Torba Kanun Tasarısı'na göre aile hekimi hizmeti paralı oluyor!

AİLE HEKİMLERİ DE RANDEVUYA GEÇİYOR
 


Sağlık Bakanlığı'nın Merkezi Randevu Sistemi, aile hekimleri için de kullanılmaya başlayacak.sağlık bakanlığı'ndan gelen açıklamaya göre uygulamaya 1 Temmuz itibariyle yani önümüzdeki hafta başlanacak. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

 

Bakanlığımız, 2012 yılından itibaren ülke çapında, 804 hastane ve 29 bine yakın hekimle Hastane Randevu Merkezi Uygulamasını başarıyla yürütmektedir. Hastaneler için kullanılan Hastane Randevu Merkezi Uygulaması, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren tüm Aile Hekimleri için de geçerli olacaktır.

 

AKILLI TELEFONLARLA DA ALINACAK

 

Vatandaşlarımız, 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren Aile Hekimlerinden randevularını “telefonla Alo 182 Çağrı Merkezi, internet ortamında www. hastanerandevu.gov.tr adresi ve mobil cihazlarla ise 'Hastane Randevu Merkezi Mobil Uygulaması' ile  alabileceklerdir.

 

1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren tüm Aile Hekimlerinde uygulanmaya başlayacak Hastane Randevu Merkezi Uygulaması ile özellikle sabah saatlerinde yaşanan yığılmaların önüne geçilmesi ve muayenelerin gün içine dengeli dağıtılması hedeflenmektedir. Böylelikle vatandaşlarımız Aile Sağlığı Merkezlerinde sıra bekleyerek zaman harcamayacak, daha sakin ve huzurlu ortamlarda sağlık hizmeti alabileceklerdir. Bununla birlikte Aile Hekimleri de poliklinik ve poliklinik dışı hizmetlerini etkili planlayarak sunacaklardır. Uygulama, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırırken, verim ve kalitesini de önemli oranda artıracaktır.

    SAĞLIKTA TORBA YASAYA HEKİMLERDEN AĞIR ELEŞTİRİ 


 

AİLE HEKİMİ HASTASINA UZMAN RANDEVUSU ALACAK

 

Bilindiği üzere Bakanlığımız, kısa bir süre önce ülke genelindeki tüm aile hekimlerine Hastane Randevu Merkezi Uygulaması üzerinden hastaları için uzman hekim randevusu oluşturabilme imkânı sağlamıştı. Mevcut durumda aile hekimleri kendi kullandıkları sistemden istedikleri hastane ve istedikleri branş hekiminden hastalarına randevu almaktadırlar. Aile hekiminin randevu alarak hastasını uzman hekime yönlendirmesi vatandaşın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırırken aile hekimine de hastasının tetkik ve tedavilerini takip edebilme olanağı sağlamaktadır.

 

Hastane Randevu Merkezi uygulamasının sağladığı bir diğer fayda da uygulama üzerinden elde edilen istatistiki verilerle, sağlık kuruluşlarının ve Bakanlığın kaynaklarını daha etkin kullanılmasıdır. 

 

Türk Tabipler Birliği (TTB), TBMM'ye sunulan Torba Kanun Tasarısı ile mevcut muayenelerin ve sağlık kuruluşlarının kuracağı kayıt ve bildirim sisteminin parayla satılmasına yol açacağını öne sürdü.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, Meclis'e getirilen tasarıyla ruhsatsız sağlık hizmeti sunma bedelinin 1 ila 3 yıl arasıda hapis cezası ve 100 bin güne kadar adli para cezası verileceği kaydedilirken, zaten hekim olmayan kişilerin sağlık hizmeti vermesinin suç sayıldığı ve cezasının da kanunda yer aldığı ifade edildi.

Tasarının sadece "insan yararını merkez alarak Gezi eylemlerinde olduğu gibi halkın yararına icra etmek isteyen hastanın mahrem bilgilerini saklayan" hekimlere geçerli olduğu iddia edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın 3 yıldır hekimlere diplomaları ile uzmanlık alanlarında adlarına yerler açıp çalışmalarına ruhsat verilmediği savunuldu.

Açıklamada, 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile muayehaneler dahil bütün sağlık kuruluşlarının, ihaleyi alanlar tarafından açılacağının düzenlendiği hatırlatılırken, mevcut muayenelerin ve sağlık kuruluşlarının kayıt ve bildirim sisteminin parayla satılacağı belirtildi.

Tasarıyla, doktorların eğitimlerini yurt içinde tamamladıktan sonra en az iki yılını yurt dışında çalışanların veya daha önce yurt dışında eğitim görenlerin devlet hizmeti yükümlülüğünden muaf tutulacağı kaydedilen açıklamada, Türkiye'de okuyan ve çalışan hekimlerin ise devlet hizmeti yükümlülüğüyle cezalandırma uygulamasının devam ettirildiği iddia edildi.

Açıklamada, "Vatandaşın en mahrem sağlık bilgilerini mevcut muayene ve sağlık kuruluşlarından zorla toplarken, bu kuruluşların kuracağı kayıt ve bildirimden parayla satma sistemi getiriyor" görüşü savunuldu.

Torba Kanun Tasarısı ile üniversitedeki öğretim görevlilerinin mesai saatleri dışında daha çok sağlık hizmeti vermesi üzerine ek ücret ödeneceği, ancak bu paranın tedavi gören hastadan alınacağı savunulan açıklamada, doktorlara ulaşmak için ya özel hastaneye gidip yüksek ilave ücretler ödeneceği ya da mesai sonrası üniversiteye gidip alınacak sağlık hizmeti parasının kendisinin ödemesi gerektiği kaydedildi.

Daha önce, aile hekimlerinin tetkik ve sarf malzemeleri devlet tarafından ödenirken, şimdi bu masrafın vatandaştan alınması, vatandaşın da daha sonra il sağlık müdürlüğünden talep etmesine yönelik bir sistem getirildiği kaydedilen açıklamada, "Hekimle hasta arasına para ilişkisi sokulduğu ve aile hekimliği hizmetlerinin ücretli hale dönüştürüldüğü" savunuldu.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER