33 saatlik mesaiden şikayetçiler

Asistan doktorlar, aralıksız 33 saat çalışmaktan şikayet ediyor ve kredi kartı gibi 'para puan sistemi' olduğunu söyledikleri performans sisteminin değişmesini istiyor.

33 saatlik mesaiden şikayetçiler
Asistan hekimler ağır çalışma yüküyla karşı karşıya. Tıp Fakültesi'nde 6 yıllık tıp eğitimi ardından Tıp'ta Uzmanlık Sınavı ile asistan hekim ünvanı alıyorlar.

Asistan doktorlar özellikle çalışma saatlerinin fazlalığı ve performans sisteminden şikayetçi.


Koray Yalçın-Okmeydanı Eğitim Hastanesi
Sağlık çalışanları zaten normalin çok üzerinde mesai veriyor. Asistanlar 33 saat aralıksız çalışıyor. Örneğin, sabah 8’te başladığımız mesai ertesi gün akşam 5’te sona eriyor. Bu da çok büyük aksaklıklara yol açıyor. Biz bunun değişmesini istiyoruz.

Hizmet baskısıyla karşı karşıyayız. Eğitim ikinci plana atılıyor ve hatta "eğitimi mesai sonrasında yapın" baskısı ile karşılaşıyoruz. Hasta bakmak önemli birşey ama performans sisteminin özelliği, günde 70 hasta bakıyorsunuz, hastaya zaman da ayıramıyorsunuz ve hangi bilgiyle bunu yapacaksınız.

Devlet Hastaneleri'nin tabelası değiştirilerek 'Eğitim ve Araştırma Hastanesi' yapılıyor. Ama bu hastanelerde ne teknik alt yapı ne de kadro var.

Performans sistemine iyi hekimlik yapmak isteyen tüm hekimlerin karşı olması lazım. İyi bir sağlık hizmeti almak isteyen halkımızın da karşı olması lazım. Performans sistemi bir para puan sistemi aslında. Tıpkı kredi kartı reklamlarındaki gibi. Ne kadar hasta bakarsan o kadar puan kazanıyorsun. Biz de para puan peşinde koşan hekimler haline geliyoruz. Biz ne kadar nitelikli hasta bakarsak o kadar iyi olacağını düşünüyoruz, para için bu mesleği yapmıyoruz. Hekimliğin başka bir anlamı var. Yaptığımız şeylerin parayla ölçülemeyeceğini düşünüyorum.

İlker Kayı-İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Öncelikli olarak asistan tanımının yapılması gerekiyor. Asistan hekim, uzman hekim yetiştirilmek üzere Araştırma İhtisas Hastaneleri'nde çalışan hekimdir. Asistanın birinci görevi eğitim almaktır. Eğitimin bir müfredatı, bir standartizasyonu yok. Bunu veren kadrolar niteliksiz. Buraya uzmanlık sınavını verip gelen asistanlar, hiçbir eğitim almadan sadece ortamda bulunarak kendi kendilerini yetiştirmeye çalışıyor. Yakın zamanda yapılan değişikliklerle getirilen performans sistemi de buna son noktayı vurmak üzere. Performansta hastalar puan olarak görülmeye başlandı ve eğitimden çok hasta bakmaya odaklı bir sistem.

Türkiye’de çeşitli ülkelerden 500 yabancı asistan var. Bizim belli bir oranda maaşımız ve sosyal güvencemiz olmasına rağmen yabancı asistanların ne maaşları ne de sosyal güvenceleri var. Bu hem insan haklarına hem de mevcut yasalara aykırı.

Bu pazar Ankara'da önemli bir eylemimiz var. Türkiye’den tüm hekimleri oraya davet ediyoruz.



Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER