Erdoğan, 25 Haziran'dan itibaren çalışmalarına başladı. YSK'nın 5 Temmuz'da kesin neticeleri açıklamasından sonra 8 Temmuz'da vekiller ile yemin edecek Erdoğan, aynı gün yeni kabinesini duyuracak.
Türkiye, 24 Haziran seçimleri ile 1950'de başlayan çok partili parlamanter sistemden Cumhurbaşkanlığı seçimine geçti. Yeni dönemin ilk Cumhurbaşkanı da Erdoğan oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde şimdi çok yoğun bir süreç var. 25 Haziran'dan itibaren kolları sıvayan Erdoğan'ın yoğun bir tempoda çalıştığı söyleniyor.
Cumhur İttifakı'nın küçük üyesi seçimlerin sürpriz partisi MHP'nin lideri Devlet Bahçeli ve son Başbakan Binali Yıldırım ile Beştepe'de bir zirve yapan Erdoğan'ın gündeminde yine yeni dönemin yol haritası vardı. Zirvede TBMM süreci ve kabinenin ele alındığı belirtiliyor.
YSK'nın 5 Temmuz'da kesin neticeleri açıklamasından sonra yeni sistemle mevcud 600'e çıkan TBMM'de Erdoğan ve yeni vekiller 8 Temmuz'da yemin ederek göreve başlayacak.
Sürece dair ilk açıklamayı da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kalın 24 Haziran seçimlerinin kesin neticeleri YSK tarafından açıklandıktan sonra 8 Temmuz'da milletvekillerinin yemin edeceğini söyleyerek, Cumhurbaşkanımız yemin edecek ve sonra da yeni kabineyi açıklayacak.
Bakanları dışarıdan atamayı değerlendirdiğini zaten söyledi fakat şu anda bir sayı vermem mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.
Bakanlara ilave olarak oluşturulan kurulların Cumhurbaşkanına raporlar hazırlayacağını, politika oluşturacağını bildiren Kalın, "Bunların yapıları da esnek olacak.
Sayıları 3, 5, 7 ve daha çok olabilir. Şu anda sayıları 9 ama Cumhurbaşkanı geçici, süreli kurullar da kurabilir.
Üyelerini Cumhurbaşkanı atayacak ve bunlar öncelikli olarak ülkenin temel meseleleriyle ilgili politika üretimine dönük çalışmalar yapacak" bilgisini paylaştı.
S-400 füze anlaşması konusunda buradan dönüş olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, "İran'la ilişkilerimizi riske edecek angajmana girmeyiz.
Yeni hükümet sisteminde şu ana kadar netleşenler ise şöyle:
Başbakanlık makamı ve bakanlar kurulu kaldırıldı.
Erdoğan, Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları atayacak, bakanların milletvekili olması zorunluluğu yok.
Yeni hükümetin göreve başlaması için meclisten güvenoyu alması gerekmiyor.
Cumhurbaşkanı yemin edinceye kadar Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ait düzenlemeler yetki kararnamesiyle hayata geçirilecek.
Bakanlar kurulu 16 isimden oluşacak.
Bakanlıklardaki müsteşarlık makamının kaldırılması, bakan yardımcılarına daha geniş yetkilerin verilmesi öngörülüyor.
Oluşturulacak 9 kurul siyaset, bilim, sağlık, gıda, enerji, eğitim gibi alanlarda strateji geliştirmek için çalışacak.
Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda çalışacak ve doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlı dört ofis kurulacak. Bu ofislerin "Finans Ofisi, İnsan Kaynaklı Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi" olarak isimlendirilmesi öngörülüyor.
Yeni dönemde 8 başkanlık olacak. Genelkurmay, MİT, Savunma Sanayii, MGK, Diyanet İşleri, Devlet Denetleme Kurulu gibi var olan başkanlıkların yanı sıra "İletişim" ve "Strateji-Bütçe" gibi yeni başkanlıklar da oluşturulacak.
Kaynak:Karar
Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2018, 21:14