Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem, 10 kentte büyük yıkıma ve 40 binden fazla can kaybına sebep olurken, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, 2021 yılında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı yazılı soru önergesi tekrar gündeme geldi.
Deprem riskini Meclis gündemine taşıyan Gürer, Bakan Kurum'a “Afetlere karşı toplumsal farkındalık düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmaların ülke geneline yayılması ve kamu hizmet binaları envanteri çıkararak önceliklendirilmesine yönelik çalışmalarda hangi noktaya gelinmiştir? Bu kapsamda ülke genelinde kaç kamu binası incelenmiştir? Riskli olup güçlendirilen bina sayısı kaçtır? Yıkılıp yeniden yapılan bina sayısı kaçtır? Ülke genelinde sorunlu hizmet binası sayısı kaçtır? Kamuda kiralık bina sayısı kaçtır? Bu binalarda risk saptananların sayısı kaçtır? Riskli yapılarda ilk on il hangisidir?” sorularını yöneltti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer
'KAMU BİNALARI GEREKTİĞİNDE GÜÇLENDİRİLECEK'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önergeye verdiği yanıtta ülke genelinde 3 bin 179 kamu binasında deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması çalışmalarının yapıldığını belirtti. Bakan Murat Kurum, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm uygulamalarının öncelikle yerel idarelerin talepleri üzerine uygun değerlendirilen "Riskli Alan"lar ve vatandaşların başvuruları üzerine tespit edilen "Riskli Yapı"lar üzerinde yapıldığını ifade etti.
Bakan Kurum, “2012-2021 yılları arasında Riskli Alan ve Rezerv Yapı Alanlarında yer alan yaklaşık 614 bin adet bağımsız birime ilave olarak, 81 İlde 760 bin 282 adet bağımsız birimli konut ve işyeri Riskli Yapı statüsünde yenilendiğini belirterek, Riskli Alan ve Riskli Yapılarda bulunan yaklaşık 753 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemleri gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulundu.
İLLERİN RİSK SIRALAMASI
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, ilk 10 riskli ili de şöyle sıraladı:
• İstanbul,
• İzmir,
• Ankara,
• Antalya,
• Konya,
• Manisa,
• Kocaeli,
• Eskişehir,
• Aydın,
• Denizli.
BAKANLIKTAN YALANLAMA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bugün, konuya ilişkin şu açıklamayı yayımladı:
"Bugün bir gazetede 'Deprem bölgesi riskli değilmiş' başlığıyla yayımlanan yalan, asılsız ve mesnetsiz bir haber nedeniyle açıklama yapılmasına ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Yüzde 65'inin ruhsatsız yapılardan oluşması nedeniyle Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Meydan, Esentepe, Cumhuriyet, Numune, Pınarbaşı ve Modernevler Mahalleleri Bakanlar Kurulu Kararı'yla 2013 yılında riskli alan ilan edilmiştir. Ancak depreme hazırlık amacıyla yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına bazı kesimler itiraz ederek Bakanlar Kurulu'nun bu kararını mahkemeye taşımıştır. Yapılan itiraz üzerine riskli alan kararı Danıştay tarafından iptal edilmiştir. Bunun üzerine alandaki ruhsatsız yapıların herhangi bir can ve mal kaybına yol açmaması için Bakanlar Kurulu kararıyla bu alanlar yeniden riskli alan ilan edilmiştir. İkinci kez yargıya taşınan bu kararın mahkeme tarafından tekrar iptal edilmesi üzerine kentsel dönüşüm süreci tıkanmış, sürecin önünü açmak için, bilimsel ve teknik raporlar da dikkate alınarak alan bazlı kentsel dönüşüm yerine parsel bazlı dönüşüm sürecinin başlatılmasına karar verilmiştir. Nitekim Hatay'da TOKİ eliyle yürüttüğümüz kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşlarımızın yüzde 80'i ile anlaşarak 460 konutun ihalesine başlanmış olup, süreç devam etmektedir. Vatandaşlarımızın acılarını istismar edenlerle, her türlü tezviratla, mesnetsiz iddia ve siyasi manipülasyonla mücadele etmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz."
KARAR GAZETESİ