YÖNETMELİKTE 'HAFIZLIK' HATASI

MEB 21.07.2012 tarihinde İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı.

YÖNETMELİKTE 'HAFIZLIK' HATASI

Bu değişikliklerde en önemli hususlardan birisi Kur’an Kurslarına devam eden öğrencilere ilişkindi. Daha önce Kur’an Kurslarına devam edecek öğrenciler İlköğretim Okulundan mezun olduktan sonra devam edebiliyorlardı. Zorunlu eğitimin liseyi de kapsaması sonucu Kur’an Kurslarına öğrenci devamı konusunda belirsizlik oluştu. Liseden sonra Hafızlık eğitimine başlanılması geçti. Bakanlık bu sorunu nasıl çözeceğine ilişkin bir açıklama yapmamıştı. Nihayet yönetmelikte bunu ele aldı.
İKY 31. Maddedeki değişiklikle  “imam-hatip ortaokuluna kayıt yaptıran veya devam eden ve hafızlık eğitimine başladığını belgelendirenlerden o eğitim ve öğretim yılı için devam zorunluluğu aranmaz…. hafızlık eğitimi alanlar bu eğitimleri süresince eğitim ve öğretim yılı başından itibaren en fazla bir eğitim ve öğretim yılı okula devam etmeyebilirler. Bu sürenin bitiminde okula devamları sağlanır. Bu öğrenciler okula döndüklerinde devam edemedikleri eğitim ve öğretim yılına ait derslerden okul müdürünün sorumluluğu ve koordinesinde alan öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonca sınava alınırlar. Başarılı olanlar bir üst sınıfa devam ettirilirler.” hükmü getirildi.
Böylece hafızlık eğitimi için 1 yıl süre hakkı tanınmış oldu. Oysa hafızlık eğitimi bir yıl değil iki yıldır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim Ve Öğretimine Yönelik Kurslar İle Öğrenci Yurt Ve Pansiyonları Yönetmeliği’nin 21. Maddesine ve İlgili Yönergenin 38. maddesine göre hafızlık eğitim süresi, Hafızlık Eğitim Programı esaslarına göre belirlenir.
Hafızlık Eğitim Programı; hazırlık, ezberleme ve pekiştirme olmak üzere üç dönemden oluşur. 4 ay hazırlık, 16 ay  ezberleme ve 4 ay pekiştirme olmak üzere  24 aydır.
(Hafızlık eğitim programı:http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dinegitimi/din-egitimi-dairesi-baskanligi---icerik-egitim-ogretim-programlarimiz-199.aspx )
 Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri yönetmeliği hazırlarken, hafızlık eğitim süresini araştırmamış mıdır? Yoksa Bakanlığın BEN merkezci anlayışıyla Devletin diğer kurumlarına ilişkin düzenlemeler dikkate almaya gerek görülmemiş midir? Bilinmez! Sonuç olarak ciddi bir hata yapılmıştır. Devletin kurumları arasındaki uyum açısından MEB hafızlık eğitimine ilişkin tanımış olduğu süreyi iki yıla çıkarmalıdır.
                   
Doğan CEYLAN
Müfettişler Derneği Başkanı

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER