Yazı için TIKLAYINIZ
Resmi Gazete Örneği için TIKLAYINIZ
Düzenlenmesi Gereken Evraklar (Excel Formatı) için TIKLAYINIZ
KDV MUAFİYETİ İŞLEM SIRASI:
· Okul Müdürü ve Hayırsever arasında protokol düzenlenecektir.
· Bağışlanacak olan donatım özelliklerini içeren liste ile İlçe Milli Eğitim
Müdürlüğüne başvurulacak.
· İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Kurulu komisyon bağışın uygunluğunu
Denetledikten sonra uygun ise istisna belgesi düzenleyerek okula teslimi
Edecek.
· Fatura Hayırsever adına düzenlenecek, ancak yardım yapılan okul veya
Kurumun adı faturada parantez içinde belirtilecek.
· Bağışın teslim alındığına dair ilgili okul veya kurum müdürlüğü Taşınır İşlem
Fişi düzenleyerek müdürlüğümüze gönderecektir.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BİLGİSAYAR VE DONANIMLARININ
BAĞIŞLANMASINDA KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI
I- GİRİŞ
Katma Değer Vergisi Kanununa (KDVK.) 30.12.2004 tarih ve 5281 sayılı Kanunun 35'inci maddesi ile eklenen ve 1.1.2005 tarihinde yürürlüğe giren Geçici 23' üncü madde şöyledir:
"Geçici Madde 23- Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslimi ve ifası 31.12.2015 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergiler, vergiye işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilir. İndirimle giderilemeyen vergiler iade edilmez. Maliye Bakanlığı istisnaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir."
Konuya ilişkin 94 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği 2.3.2005 tarih ve 25743 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
Geçici 23'üncü maddenin ikinci fıkrasında tanınan yetkiye dayanan 94 seri no.lu KDV. Genel Tebliği de, Maliye Bakanlığı'nca, söz konusu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
II- İSTİSNANIN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
Katma Değer Vergisi Kanununun Geçici 23'üncü maddesinde öngörülen ve 31.12.2015 tarihine kadar yürürlükte kalacak olan istisna, aşağıda açıklanan usul ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir.
A) İstisnanın Kapsamı:
Bahse konu istisna;
- Bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarına bedelsiz olarak teslimi ve/veya ifası,
- Bu mal ve hizmetlerin bağışını yapacak olanlara teslim ve/veya ifasında,
Geçerli olacaktır.
B) İstisnanın Uygulanması:
a)İstisna Belgesi Düzenlenmesi:
KDVK.'nun Geçici 23'üncü maddesi uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları teslim ve/veya ifa etmek isteyen kişi ve kuruluşlar öncelikle "Eğitime % 100 Destek Projesi" kapsamında il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri nezdinde görevlendirilen koordinatörlüklere başvuracaklardır.
İl veya ilçe koordinatörlükleri bu başvuru üzerine bedelsiz olarak teslim ve/veya ifa edilmek istenen bilgisayarlar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teknik açıdan uygun olup olmadığı hususunda gerekli değerlendirmeyi yapacak, uygun bulunması halinde ise bedelsiz teslimde bulunacak kişi veya kuruluş adına ekte bulunan İstisna Belgesini düzenleyeceklerdir.
Düzenlenecek istisna belgesine bedelsiz teslim ve/veya ifa edilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların nitelik ve adedini gösteren bir liste eklenecektir.
b) İstisna Belgesi Uygulaması:
Üç durum söz konusudur.
1- Katma değer vergisi mükelleflerince yapılacak bedelsiz teslim ve/veya ifalarda istisna uygulaması.
2- Katma değer vergisi mükellefi olmayanlarca yapılacak teslim ve/veya ifalar da istisna uygulaması.
3- Nakdi bağışlarla alınacak bilgisayarlarda istisna uygulaması.
(1) Katma Değer Vergisi Mükelleflerince Yapılacak Teslim ve/veya İfalarda İstisna Uygulaması:
İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki koordinatörler tarafından adlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifasında bulunmak amacıyla istisna belgesi düzenlenen katma değer vergisi mükellefleri söz konusu mal ve hizmetleri katma değer vergisi ödeyerek ya da katma değer vergisi ödemeksizin temin edebileceklerdir. Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifa edecekleri bilgisayarlar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları katma değer vergisi ödemeksizin temin etmek isteyen mükellefler, adlarına düzenlenmiş olan istisna belgesi ve ekini satıcılara ibraz ederek istisna kapsamında işlem yapılmasını talep edeceklerdir. Bu şekilde talepte bulunulmaması durumunda ise Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifasında bulunacaklara yapılacak satışlarda istisna kapsamında işlem yapılmayacaktır.
Satıcılar istisna kapsamında işlem yapılmasının talep edilmesi üzerine, belge sahibi adına düzenleyecekleri faturada katma değer vergisi hesaplamayacaklardır. Düzenlenen bu faturaya "..... İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği .... tarih ve .... sayılı belge uyarınca KDV. uygulanmamıştır." ibaresi not olarak düşülecek, ayrıca istisna belgesini düzenleyen makamca onaylı bir örneği eki ile birlikte gerektiğinde yetkili makamlara Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde ibraz edilmek üzere karşı taraftan alınacaktır.
Yukarıda belirtilen şekillerde temin edilen bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifasında bulunacak mükelleflerde düzenleyecekleri faturalarda adlarına düzenlenen istisna belgesine ait bilgilere yer vermek suretiyle katma değer vergisi hesaplamayacaklardır. Bu şekilde bedelsiz teslim ve/veya ifada bulunan mükelleflerin sahip oldukları istisna belgesini eki ile birlikte Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklayacaklardır.
(2) Katma Değer Vergisi Mükellefi Olmayanlarca Yapılacak Bedelsiz Teslim ve/veya İfalarda İstisna Uygulaması:
Katma değer vergisi mükellefi olmayan yardımsever kişi ve kuruluşlar da bahse konu yardımları yapmak isteyebilirler. Bu durumda, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesindeki koordinatörlükler tarafından adlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifası hususunda istisna belgesi düzenlenen katma değer vergisi mükellefi olmayan kişi ve kuruluşlar, bedelsiz teslim ve/veya ifa edecekleri bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları piyasadan katma değer vergisi ödemeksizin temin edeceklerdir.
Buna göre bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifa edecek istisna belgesine sahip katma değer vergisi mükellefi olmayan kişi ve kuruluşlar, satıcılara istisna belgelerini ibraz ederek, kendilerine yapılacak teslim ve/veya ifalarda katma değer vergisi uygulanmamasını talep edeceklerdir.
Satıcılar, bu istem üzerine istisna belgesinde nitelik ve adedi gösterilen bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teslim ve/veya ifalarına ilişkin düzenleyecekleri faturada yukarıda belirtilen "..... İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği .... tarih ve .... sayılı belge uyarınca KDV. uygulanmamıştır." notunu düşmek suretiyle katma değer vergisi hesaplamayacaklardır. Ayrıca, istisna belgesini düzenleyen makamca onaylı bir örneği eki ile birlikte, gerektiğinde yetkili makamlara Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde ibraz edilmek üzere karşı taraftan alınacaktır.
(3) Nakdi Bağışlarla Alınacak Bilgisayarlarda İstisna Uygulaması:
Milli Eğitim Bakanlığının "Eğitime % 100 Destek Projesi" kapsamında bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların alım şartı ile yapılan nakdi bağışların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanımında da, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri nezdinde görevlendirilen koordinatörlüklerin bağış sahibi adına istisna belgesi düzenlemek suretiyle yukarıda (1) ve (2) numaralı paragraflarda yapılan açıklamalar doğrultusunda işlem yapmaları mümkündür. Eğitime % 100 destek projesi kapsamında bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılım alımı koşuluyla nakdi bağışta bulunulması durumunda, nakdi bağışta bulunan kişi veya kuruluş adına istisna belgesi düzenlenecek ve nakdi bağışlar Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan banka hesaplarında toplanacaktır. İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bağışlanan nakit para ile bağışlayan adına düzenlenen istisna belgesi ile satıcı firmalardan katma değer vergisiz bilgisayar ve donanımlarını satın alacak; satıcı firma da KDV.'siz fatura düzenleyecek ve ödedikleri katma değer vergilerini indirim konusu yapabileceklerdir.
C) Yüklenilen KDV.'lerinin İndirimi:
KDVK.'nun Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifasını 31.12.2015 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna eden Geçici 23'üncü maddenin ikinci fıkrasında, bu kapsamda yapılan teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirileceği; indirimle giderilemeyen vergilerin iade edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.
Bu hüküm uyarınca, katma değer vergisi ödeyerek satın aldıkları bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim ve/veya ifa eden mükellefler ile bedelsiz teslim ve/veya ifada bulunacak bu kişi veya kuruluşlara istisna kapsamında satış yapan mükellefler, yüklendikleri vergileri KDVK.'nun 29 ve 34'üncü maddelerindeki genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapacaklardır.
Diğer yandan, KDVK.'nun Geçici 23'üncü maddesi uyarınca katma değer vergisinden istisna edilen söz konusu teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen ve indirim konusu yapılacak olan verginin iadesi istenilemeyecektir.
Katma değer mükellefi olduğu halde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlayacağı bilgisayar ve donanımlarını, satıcı firmadan satın alırken yetkili merciden aldığı istisna belgesinden yararlanmayarak katma değer vergili olarak satın alabilir. Bu durumda, söz konusu mükellef, bilgisayarları Milli Eğitim Müdürlüğüne bedelsiz teslim ederken KDV. hesaplamayacak, bunları satın alırken ödediği katma değer vergisini, vergiye tabi diğer işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden KDV. beyannamesi üzerinde indirim konusu yapabilecektir. Bu şekilde indirilemeyen verginin iadesi ise istenemeyecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz teslim edeceği bilgisayar ve donanımlarını satıcı firmadan istisna belgesini kullanarak vergisiz satın alan katma değer vergisi mükellefi, bilgisayar ve donanımlarını Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ederken KDV. hesaplamayacak, satıcı firma ise vergisiz satış yaptığı bu mallar dolayısıyla alırken yüklendiği vergileri indirim konusu yapabilecek, düzenlediği faturada daha önce açıklanan şerhi kaydedecek ve istisna belgesi ile eki listenin bir örneğini alarak muhafaza ve ibraz için saklayacaktır.
Bu bağışlama işlemlerinde kullanılan istisna belgesi ile ekleri ile ilgili koordinatörlük tarafından düzenlenen "Teslim Tesellüm Tutanağı"nın birer nüshası bilgisayar ve donanımları satın alan ve satan mükelleflerce VUK.'nun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklanacaktır.
Katma değer vergisi mükellefi olmayanlarca Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz bilgisayar ve donanımları tesliminde, satıcı firma bu kişi ve kuruluşlar adına düzenledikleri faturaya daha önce değinilen şerhi kaydederek KDV.'siz tutarı yazacak ve KDV. hesaplamayacak, istisna belgesinin onaylı bir örneğini muhafaza ve ibraz etmek üzere alıkoyacaktır. Satıcı firma söz konusu bilgisayarların alınışında yüklendiği KDV.'ni indirim konusu yapabilecektir.
Eğitime % 100 Destek Projesi kapsamında, bilgisayar, donanım ve yazılım kaydiyle nakdi bağış yapılması durumunda da, istisna belgesi kullanılarak KDV.'siz fatura düzenenecek ve satıcılar alışta yüklendikleri indirim konusu yapabileceklerdir.
D) Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanununa Göre İndirim:
Gelir Vergisi Kanununun 89/5, Kurumlar Vergisi Kanununun Mükerrer 14/c maddelerine göre, genel ve özel bütçeli kamu idarelerine .... mevcut okul, sağlık tesisi, ......nın faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımlar vergi matrahından indirilebilecektir.
Bu hükümler çerçevesinde, söz konusu bilgisayar ve donanımlarının Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışlanması halinde bunların bedeli, yıllık gelir vergisi veya kurumlar vergisi beyannamelerinde beyan edilen matrahtan indirim konusu yapılabilecektir.
İSTİSNA BELGESİ
Milli Eğitim Bakanlığına Bedelsiz Teslim ve/veya ifa edilmek üzere yapılacak bilgisayarın yazılım alanlarına yönelik Katma Değer Vergisi İstisna Belgesi
İstisnadan yararlanacak Kişi/ Kurum
Adı Soyadı ( Unvanı) : …………………………………………İlköğretim Okulu ( Okul Aile Birliği )
Vergi Dairesi : ………………. Vergi Dairesi
Faaliyet Konusu :…………………………………………..
Adresi : ……………………………………………………….
Yukarıdaki kimlik ve faaliyet bilgileri gösterilen Hayırsever Okul Aile Birliği tarafından “ Eğitime % 100 Destek Projesi” Kapsamında Müdürlüğümüze ekli listede sayılan
İş bu belge düzenlenme tarihinden itibaren üç ay süreyle geçerlidir.
Tarih
İmza/mühür
Düzenlenecek istisna belgesine bedelsiz teslim ve/veya ifa edilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların nitelik ve adedini gösteren bir liste eklenecektir.
PROTOKOL
(Malzeme Yardımları İçin)
Eğitime % 100 Destek Kampanyası dahilinde …................................................................................
Okul Müdürlüğü ile hayırsever ……………………………………............................ arasında aşağıda belirtilen şartlar dahilinde okulumuza ............................................................................................................. bağışlanacaktır ve /veya yapacaktır.
1........................................................................................................... alımı, nakli ve yerine montajı ....................................................................................................... tarafından yapılacaktır.
2- Yapılan bağışın değeri………………………………………………………………………..TL’dir.
3- Hayırsever ……………………..............Vergi Dairesinde Kurumlar Vergisi - Gelir Vergisine tabi olup,.......................................................vergi numarası ile işlem görmektedir.
4- Adı geçen hayırsever bağış yaptığı miktar oranında 08.05.2003 tarih ve 25102 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kurumlar Vergisi Kanununun 14. maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi ile Gelirler Vergisi Kanununun 89.maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinden faydalanılacaktır.
İş bu protokol (4) maddeden ibaret olup, 2 nüsha hazırlanarak imza edilmiştir.
HAYIRSEVERİN OKUL MÜDÜRÜNÜN
Adı Soyadı Adı Soyadı
Ticari Unvanı Unvanı
Mühür
Adres
Telefon No
Vergi Dairesi Adı
Vergi No
UYGUNDUR
…/…/20….
Eğitime % 100 Destek Kampanyası
İlçe Koordinatörü
TESLİM TESELLÜM TUTANAĞI
HAYIRSEVER VATANDAŞIN
ADI SOYADI : …………………… İlköğretim Okulu ( Okul Aile Birliği )
DOĞUM YERİ, YILI :
ADRES, TELEFON :
VERGİ DAİRESİ İSMİ VE NO :
YAPILAN YARDIMIN ADI, MİKTARI :
HANGİ OKUL (KURUM) İÇİN YAPILDIĞI :
YARDIMIN TESLİM TARİHİ :
TESLİM EDEN TESLİM ALAN EĞİTİME %100 DESTEK
HAYIRSEVERİN (OKUL MÜDÜRÜ) SOMA İLÇE KOORDİNATÖRÜ
ADI – SOYADI ADI – SOYADI ADI - SOYADI
İMZA MÜHÜR MÜHÜR
RAPOR
………………………………….. İlköğretim Okuluna % 100 Eğitim kapsamında hibe edilen ve aşağıdaki listede yer alan bilgisayar ve ekipmanının Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan şartnamelere uygun olduğu yaptığımız incelemeler sonucunda tespit edilmiştir.
Söz konusu cihazların satın alımında KDV muafiyeti uygulanması uygundur.
Sıra No | Bedelsiz teslim ve/veya ifa edilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımlar | Adedi |
1 | Toshiba XP1 Projeksiyon - örnektir | 4 |
2 | 180X180 Duvara Monte Perde - örnektir | 4 |
3 | Tavan Askı Aparatı - örnektir | 4 |
4 | Projeksiyon yedek lamba - örnektir | 2 |
Komisyon Başkanı Komisyon Üyesi Komisyon Üyesi
Eğitime %100 Destek Kapsamında Yapılacak Ayni Yardımlarda KDV muafiyeti için işlem sırası:
a) Okul Müdürü ile hayırsever arasında protokol düzenlenecektir.
b) Bağışlanacak olan donanım özelliklerini içeren liste ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurulacak
c) İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Kurulu komisyon marifeti ile bağışın uygunluğu denetlenecek. Uygun ise istisna belgesi düzenlenerek teslim edilecek.
d) Fatura hayırsever adına düzenlenecek, ancak yardım yapılan okul veya kurumun adı faturada parantez içinde belirtilecektir.
e) Bağışın teslim alındığına dair ilgili okul veya kurum müdürlüğünce tutanak düzenlenecektir
Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2011, 00:00