TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ

Yönetmeliğe göre,Toplu İş Sözleşmelerinde, Arabuluculik Sisteminde yer alan Seçici Kurulda, en çok üyeye sahip ilk 2 işçi sendikaları konfederasyonu yönetim kurullarınca seçilen birer üye bulunacak Yüksek Hakem Kurulunda işçi ve işveren temsilcileri olarak en çok işçi ve işveren mensubu olan konfederasyonlarca seçilecek ikişer üye yer alacak.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDE ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ
Toplu İş Sözleşmelerinde, Ara Sisteminde yer alan Seçici Kurulda, en çok üyeye sahip ilk 2 işçi sendikaları konfederasyonu yönetim kurullarınca seçilen birer üye bulunacak.
"Toplu İş Sözleşmesinde Ara ve Hakeme Başvurma Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, Arabuluculuk Sistemi, genel müdürlük, seçici kurul ve arabuluculardan oluşacak. Seçici kurul, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının başkanlığında; müsteşar veya müsteşar yardımcısı, çalışma genel müdürü, üniversitelerin iş ve sosyal güvenlik hukuku anabilim dalı ile çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim Kurulunca seçilen bir üye, en çok üyeye sahip ilk iki işçi sendikaları konfederasyonu yönetim kurullarınca seçilen birer üye, en çok üyeye sahip işveren sendikaları konfederasyonu yönetim kurulunca biri kamu işverenlerinden olmak üzere seçilen iki üyeden oluşacak.
Seçici kurul, Bakanlıkça yapılan çağrı üzerine toplanacak. Toplantının yer, gün ve saati, toplantı tarihinden en geç üç iş günü önce üyelere bildirilecek. Seçici Kurul, Başkan dışında en az beş üyenin katılımıyla toplanacak. Kararlar oy çokluğuyla alınacak. Oyların eşitliği halinde, Başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılacak.
-Ara bulucuların görevlendirilmesi ve çalışma esasları
Görevli makam, her iki tarafın ara belirlemek için yapılan toplantıya gelmesi halinde üzerinde anlaşılan arabulucuyu, her iki tarafın anlaşamaması veya taraflardan biri ya da her iki tarafın toplantıya gelmemesi halinde, belirlenen listeden bir arabulucuyu sırasıyla görevlendirecek.
Ara görevi, görevli makamca arabulucuya yapılacak bildirim tarihinden itibaren başlayacak ve 15 gün sürecek. Bu süre tarafların anlaşması ile en çok altı iş günü uzatılabilinecek ve görevli makama bildirilecek.
Ara, tarafları görevli makamın bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünde ya da tarafsız bir yerde bir araya getirmeye özen gösterecek. Arabulucu, görev süresi içerisinde tarafları mümkün olan en fazla sayıda bir araya getirmeye gayret edecek.
İlk toplantıda belirlenen uyuşmazlık konuları üzerinde her iki tarafın taleplerine uygun çözüm önerileri geliştirecek ve taraflara sunacak. Yapılan her toplantı sonucunda üzerinde anlaşma sağlanan veya sağlanamayan hususlar toplantıya katılanlarca düzenlenecek bir tutanakla açıkça belirtilecek.
Görev alanı ilde, görevden ayrılma ya da herhangi bir mazeret dolayısıyla görev yapacak arabulucu kalmamışsa, durum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce derhal Bakanlığa bildirilecek. Bakanlık, üç iş günü içerisinde resen görevlendirme yapacak.
Toplu çıkar uyuşmazlıklarında, işveren veya işverene ait iş yerlerinde görevli olanlar arabuluculuk yapamayacak.
Arabulucu ücreti; görevli makam tarafından, Arabulucu Ücretleri Cetvelinde toplu iş sözleşmesi kapsamındaki iş yeri veya iş yerlerinde çalışan işçi sayısına göre belirlenen gösterge rakamının, memur aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle hesaplanacak.
-Yüksek Hakem Kurulu
Yüksek Hakem Kuruluna yapılan başvurular, Kurul Başkanı veya yetki vermesi halinde Genel Sekreterce ön incelemesi yapılmak üzere; iş yoğunluğu, uyuşmazlığın niteliği, kapsamı, iş yeri ve işin özelliği gibi hususlar birlikte değerlendirilerek başvurunun Kurula ulaştığı tarihi takip eden ilk iş günü bir veya birden fazla uzman ve raportöre sırasıyla havale edilir.
İlk inceleme sonunda, Kurulca başvurunun esastan incelenmesine karar verilirse, belirlenen süre içinde işletmenin ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, geçinme endeksleri, fiilen ödenmekte olan ücretler, benzeri iş yerlerindeki ücretler, diğer çalışma koşulları ve gelir unsurları, Kurulca karara bağlanan emsal kararlar ile belirlenmiş prensip kararları gibi hususlardan gerekli görülenleri içeren esas rapor, uzman ve raportörlerce hazırlanacak.
Hazırlanan rapor, uzman ve raportörlere bildirilen toplantı tarihinden en geç üç iş günü önce Genel Sekretere teslim edilecek.
Genel Sekreter tarafından belirlenen gün ve saatte bir veya birden çok uzman ve raportör tarafından esas rapor Kurula sunacak. Kurul, uyuşmazlığı dosya üzerinde inceleyecek.
-Kurulun toplanması ve kararlar
Kurulda işçi ve işveren temsilcileri olarak en çok işçi ve işveren mensubu olan konfederasyonlarca seçilecek ikişer üye yer alacak. İşveren temsilcilerinden biri, en çok işveren mensubu olan işveren sendikaları konfederasyonunun seçeceği kamu işvereni olacak. Ancak uyuşmazlık konusunun tarafı olan sendikanın bağlı bulunduğu işçi veya işveren sendikaları konfederasyonlarının en çok üyeye sahip konfederasyondan farklı olması halinde, sendikanın bağlı bulunduğu konfederasyonun seçeceği bir üye, ikinci üyenin yerine Kurul üyesi olarak toplantıya katılacak.
Kurul, Başkanca belirlenen gün ve saatte, başkan ve en az beş üyenin katılımı ile toplanacak. Kararlar toplantıya katılanların oy çokluğuyla verilecek. Oyların eşitliği halinde, kurul başkanının bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılacak. Görüşmeler gizli tutulacak.
-Uzmanlara ve raportörlere ödenecek tazminat aylık iş gününü geçemeyecek
Her toplantı günü için Kurul Başkanına 1100, üyelere 1000, Kurulda görevli uzman ve raportörlere her çalışma günü için 700 gösterge rakamının memur aylık katsayıyla çarpılması sonucunda bulunacak miktarda tazminat ödenir. Uzman ve raportörlere ödenecek tazminat, aylık toplam iş gününü geçemeyecek.
Uzman ve raportörlerin çalışmaları dosya üzerinden değerlendirilir. Uzman ve raportörlere ödenecek tazminat; iş yoğunluğu, uyuşmazlığın niteliği ve kapsamı, iş yeri ve işin özelliği dikkate alınarak Genel Sekreterce belirlenen ve Kurul Başkanınca onaylanan çalışma günü üzerinden hesaplanır.
Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER