KAMU DENETÇİLİĞİ KURMU KURULDU.

Yeni bir üst denetim birimi kuruldu. Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu resmi gazetede yayınlandı.

KAMU DENETÇİLİĞİ KURMU KURULDU.

 Kurum, TBMM başkanlığına bağlı olarak görev yapacak. Kurum için 246 kadro verildi.

 

Devlet Denetleme Kurulunun yanında Kamu Denetçiliği Kurumu kuruldu. Bilindiği gibi Devlet Denetleme Kurulu Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak görev yapıyordu. Kamu Denetçiliği Kurumu ise Türkiye Büyük Millet Meclisine Bağlı olarak görev yapacak. Kurumun kuruluş amacı kanunda şu şekilde açıklanmıştır; kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak suretiyle, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere Kamu Denetçiliği Kurumunu oluşturmaktır.

Kuruma başvuruda bulunulabilmesi için, 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda öngörülen idari başvuru yolları ile özel kanunlarda yer alan zorunlu idari başvuru yollarının tüketilmesi gereklidir. İdari başvuru yolları tüketilmeden yapılan başvurular ilgili kuruma gönderilir. Ancak Kurum, telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ihtimali bulunan hâllerde, idari başvuru yolları tüketilmese dahi başvuruları kabul edebilir.

Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla da başvurulabilir. Başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz.

Kamu Denetçiliği Kurumu için 246 kadro ihdas edilmiştir. Kamu Baş denetçisi, Kamu denetçisi, Kamu denetçiliği uzmanı, uzman yardımcısı gibi kadrolar ihdas edilmiştir

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER