HAC VE UMRE YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ

Hac ve Umre Seyahatleri ile İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

HAC VE UMRE YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ

 

Hac ve umre seyahatleri kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevlerini düzenleyen yönetmelikte, Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu'nca belirlenen hac ve umre başvurularının başlangıç ve bitiş tarihleri, yurt dışına çıkış yapılacak hudut kapıları ve bu kapılardan çıkış-giriş günlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'nca ilan edileceği belirtildi.

Yönetmeliğe göre, hacca gitmek isteyenler belirlenen tarihlerde, müftülüklere müracaat ederek ön kayıt yaptıracak, başvuranlardan kurulca belirlenen miktarda ön kayıt ücreti alınacak. Kontenjanların illere göre dağılımı, ön kayıt yaptıran vatandaşların sayısına göre Diyanet İşleri Başkanlığı'nca belirlenecek. İl müftülükleri ile ihtiyaca göre bazı ilçe müftülüklerinde yolcuların işlemlerinin yürütüleceği Hac ve Umre Bürosu kurulacak.

Hac ve umre hizmetlerinde, müracaat, pasaport verilmesi, aşı yapılması ve diğer belgelerin düzenlenmesi sırasında hiçbir vakıf, dernek, kuruluş veya kişi adına bağış istenemeyecek. Hac ve umre seyahatinin gerektirdiği harcamaların karşılığı, konaklama türlerine göre Hac ve Umre Komisyonu'nca tespit edilecek miktarlar üzerinden Türk Lirası veya döviz olarak tahsil edilebilecek.

Yönetmelikte, hac ve umreye gitmek üzere kesin kayıt yaptıranlardan, herhangi bir sebeple gidemeyenler ve vefat edenlerin ödedikleri ücretin geri ödenmesine ilişkin düzenleme de yer aldı. Buna göre, ücretin geri ödenmesi için yazılı müracaat tarihine kadar yapılan masraflar düşüldükten sonra kalan meblağ, kesin kayıt yaptırıp gidemeyenlere veya vefat edenlerin kanuni mirasçılarına Hac ve Umre Komisyonu'nun kararına istinaden iade edilecek.

 

-Kurallara uymayan acentelere yaptırım uygulanacak-

 

Hac ve umre seyahatleri kapsamında “Acentaların Görevleri ve Uygulanacak Müeyyidelerle İlgili Usul ve Esaslar”ın da yer aldığı yönetmelikte, belirtilen görevleri yerine getirmeyen acentelere uygulanacak müeyyidelerde ayrıntılarıyla yer aldı.

Buna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı ile hac ve umreye götüreceği vatandaşlarla yaptığı sözleşmelere uymayan, sözleşmede taahhüt ettiği hizmeti vermeyen veya eksik veren acenteye, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre çeşitli müeyyideler uygulanacak.

Hacca gitmeye hak kazanan yolcuların kayıt işlemini kayıt süresi içerisinde tamamlamayan, hareket edilecek havalimanının yolcuların ikamet ettiği ilin dışında bir ilde olması halinde, ikamet ettiği ilden havalimanına, dönüşlerinde de havalimanından ikamet edilenle ulaşımlarını, haklı bir sebep olmaksızın, taahhüt edilen tarihlerde yolcuların uçuşlarını sağlamayan, kiralanan binaları her bakımdan konaklamaya hazır bulundurmayan, oda ve yemek yenilecek mahallerin temiz tutulmasına özen göstermeyen, ikamet edilen bina, otel ve odalarda sözleşme gereği bulundurulması zorunlu malzemeleri bulundurmayan, belirlenen ölçü ve standartlarda karyola ve yatak bulunmasını sağlamayan acentelere uyarı cezası verilecek.

Hac malzemelerini yolcuya eksik veren veya hiç vermeyen, hac ve umre organizasyonuyla ilgili broşür ve benzeri belgelerde yer almayan, gerçeğe aykırı veya abartılı vaatlerde bulunan, belirlenen konaklama türleri dışında hac ve umre turu düzenleyen, hac yolcularını yurt içinde, umre yolcularını ise yurt içi ve yurt dışı havalimanlarında karşılamayan, yolcuların Suudi Arabistan girişindeki iş ve işlemlerini takip etmeyen, bina ve otellere ulaşımlarını sağlamayan acentelere de kınama yazısı gönderilecek.

Seyahat süresince hastalanan hac ve umre yolcuların durumunu takip etmeyen, muayene ve tedavi işlemlerinde yardımcı olmayan, yolculara broşür ve benzeri belgelerde taahhüt edilen ziyaret yerlerini gezdirmeyen, müstakil ve normal hac konaklama türüne kayıt yaptıran hacı adaylarını Mekke'de aynı bina ve otelde konaklatan acenteler de kınamayla cezalandırılacak.

 

-Acentelere 1-3 yıl men cezası verilebilecek-

 

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bildirmediği kişileri umreye götüren, hac ve umreye gitmek üzere kesin kayıt yaptırdıktan sonra gidemeyen veya vefat edenlerin ücretinin yapılan hesaplamadan sonra kalan meblağını, yazılı talep tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde hak sahiplerine ödemeyen, Suudi Arabistan'a seyahatlerde belirlenen ulaşım şartlarına uymayan, hac ve umre ibadetinin dini vecibelere ve usulüne uygun yerine getirilmemesinde kasıtlı davranışlarda bulunan, hacıların kurbanlarını belirlenen organizasyon dışında kestiren acenteler 1 yıllığına hac ve umre organizasyonundan men edilecek.

Standart hizmetin dışındaki herhangi bir hizmetin yazılı olarak talep edilmesi halinde verilecek hizmetlere karşılık alınacak ücretler hariç, her ne ad altında olursa olsun yolculardan ilave ücret alan, umreye gidenlerin Türkiye'ye dönüşlerini kasıtlı sağlamayan, bina ve otelleri Harem'e Kurulca belirlenen mesafeden uzakta kiralayan acenteler de 1 yıl men cezası alacak.

Acentelerin 2 yıl süreyle hac ve umre organizasyonundan men edilmesi müeyyidesini gerektiren fiiller de “Kurul tarafından belirlenen ve sözleşmede yer alan yemeği yolculara hiç vermemek, kafile başkanı ve din görevlilerini haklı bir sebep olmaksızın Suudi Arabistan'a götürmemek” olarak belirlendi.

Hacıların kurbanlarının kestirilmesinde menfaat temin eden veya Diyanet İşleri Başkanlığı'nca sözleşme düzenlemediği halde hac ve umre organizasyonu düzenleyen acenteler de 3 yıl süreyle hac ve umre organizasyonundan men edilecek.

 

-Acentelerin kontenjanlarında kısıtlamaya gidilebilecek-

 

Yönetmelikte, acentenin süresiz olarak hac ve umre organizasyonundan men edilmesini gerektiren fiiller de “ücretini aldığı halde vatandaşları hac ve umreye götürmemek” ve “hacıların kurbanlarını hiç kestirmemek” olarak belirlendi.

Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu'nca belirlenen özelliklere uymayan veya denetimlerde uygun görülmeyen binalarda konaklatan acentenin hac kontenjanı yüzde 5 oranında, bina ve otellerin Harem'e uzaklığında, Kurul'ca belirlenen mesafe aralıklarına uymayan acentenin hac kontenjanı yüzde 10 oranında, yolculara verilen yemeklerde öğün sayısı, sunumu, kalitesi ve kalorisi itibariyle Kurul'ca belirlenen kriterlere ve sözleşme hükümlerine uymayan acentenin hac kontenjanı ise yüzde 15 oranında kısıtlanacak.

1, 2, 3 yıl ya da süresiz men müeyyidesi uygulanan acente yetkilileri, müeyyide süresince bir başka isim altında hac ve umre seferi düzenleyen acentelerde görev yapamayacak.

Bir hac ve umre dönemi içerisinde üç kınama müeyyidesi alan acente, bu müeyyidelere karşılık, müeyyidenin verildiği tarihi takip eden 1 yıl içinde hac ve umre seferi düzenleyemeyecek.

Acentelerle ilgili müeyyide kararı, savunma alınmadan verilmeyecek. Hac ve Umre Kurulu'nca verilen müeyyidelere, tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde itiraz edilebilecek, müeyyidelerle ilgili yargı yolu da açık olacak.

Yönetmeliğin yayımlanmasıyla 18 Mayıs 2000 “Hac ve Umre Seyahatleriyle İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” ve 1 Mayıs 2001 tarihli “Seyahat Acentelerinin Hac ve Umre Seferi Düzenlemelerine Dair Esasları Belirleyen Yönetmelik” yürürlükten kaldırıldı.

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER