ALAN DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ ÇARPICI HATALAR

Milli Eğitim Bakanlığının 28 Eylül 2012 tarihinde gerçekleştirdiği alan değişikliği sürecinin sorunlu olduğunu görmekteyiz.

ALAN DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ ÇARPICI HATALAR
  

 
Bu sorunların bazılarını sıralamak gerekirse:
 
1) Yüksek lisans yapmış ve yapmakta olan Sınıf öğretmenlerine alan değişikliği hakkı
tanınmazken, birkaç kredili seçmeli derslerle yan alan sahibi olmuş Sınıf öğretmenlerine bu hak tanındı.
 
2) Sınıf öğretmenlerine, Zihinsel Engelliler öğretmenliğine geçiş hakkı tanıdı .Bu duruma baktığımızda ise; yüksek hizmet puanlı, emekliliği gelmiş Sınıf öğretmenlerinin bu alanda alan değişikliği yaptığını gördük. Amaçlarının da emekli olup rehabilitasyon merkezlerinde çalışmak olduğunu öğrendik. Yani gerçek anlamda bu alanda çalışmak isteyenler bu haktan faydalanamadı.
 
3) Bazı iller kurum yöneticilerine kendi okullarında alan değiştirme hakkı tanıyarak yönetici kalmalarını sağladı. Ama diğer iller böyle bir uygulama yapmadığı için okul yöneticileri başka kurumlarda yan alanlarına geçerek yöneticilikleri son buldu. Ya bu hak herkese verilmeli ya da hiç verilmemeliydi.
 
4) Örneğin Fizik öğretmenliği mezunu Sınıf öğretmeni,Fen ve Teknoloji öğretmenliğine geçemezken, yan alanı Türk Dili olan bir Sınıf öğretmeni, hem Edebiyat hem de Türkçe öğretmenliğine geçebildi.Bu yaşanan olaylara baktığımızda, alan değişikliği sürecinin sorunlu olduğunu görmekteyiz.
Sınıf öğretmenlerinin elinden 5. sınıfları almak haklı bir davranış olarak görülüyor ise, onlara alan değişikliği hakkı vermekte doğal karşılanmalıdır . Ama bu süreç böyle olmamalıydı.
 
Peki nasıl olmalıydı...
 
a) Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi alanlardan mezun Sınıf öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji öğretmenliğine, Tarih ve Coğrafya alanı mezunu Sınıf öğretmenlerinin, Sosyal Bilgiler öğretmenliğine geçiş hakkı tanınmalıydı.
 
b) Yüksek hizmet puanının olması, yan alanının olması alan değişikliği konusunda diğer Sınıf öğretmeninden farkı olması anlamına gelmez.
Alan değiştirmek isteyen bütün Sınıf öğretmenlerine alan sınavları yapılmalıydı ve sınavı kazanan bu öğretmenlere en az 480 saatlik uygulamalı seminerler
verilerek bu alanlarda uzmanlaşması sağlanmalıydı...
 
                                                                                      Fatih KAYA
                                                                                    Eğitim Yöneticisi
Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Tunçeri
Mehmet Tunçeri - 12 yıl Önce

Alan değiştiren arkadaşların genel olarak (müstesnalar hariç) geçtikleri alanla ilgili hiçbir donanımları ve tecrübeleri yok.Hizmet içi eğitimleri yok.Özellikle Zihinsel Engelliler Alanı karmakarışık.Yönetmelik bu alanla ilgili hizmetiçi eğitimi almamış öğretmenler atanamaz diyor... fakat alan değişikliği yapanlar tecrübesiz ve yeterli bilgi donanımına sahip değiller.Bu öğrencilere yazık ve günah değil mi? 43.cü yılını çalışan Zih.Eng.Sınıf Öğretmeniyim.Son 15 yılımı bilfiil Zihinsel Engelliler alanında zamanında eğitimini almış olarak çalışıyorum.İlkokul-Ortaokul ayırımı yapılarak birleştirilmiş sınıflar ayrıldı.1-4 ve 5-8 diye iki gurup birleştirilmiş sınıflar uygulamaya konuldu.Bilgi ve tecrübe eksikliği olan arkadaşlar yer değiştirebilmek için ortaokul Zih.Eng.öğretmenliği alanına geçerek enazından 7-8 seneden beri emek verdiğim 5,6,7,8, nci sınıf öğrencilerimi benden kopardılar.Alan değişikliği başvuru süresini kaçırdığım için...Yeniden 1.ci sınıf öğrencilerimden başladım.Yetiştirdiğim,emek verdiğim ağaclarımın meyvelerini ne yazık ki göremiyeceğim.3-4 sene daha çalışmak istiyordum.Şahsen benim hevesim ve şevkim kırıldı.Allahaısmarladık.Hoşçakalın.

serhan aksu
serhan aksu - 12 yıl Önce

sınıf öğ.olarak atanmadan önce meb onaylı sertifika ile özel eğitimde çalıştım.sonra sınıf öğ.olarak atandım.eşimin yanına gelmemin şartı alan değiştirmekti.ilçemde yer olmasına rağmen yaklaşık 10 kişilik.açık göstermediler.ve aktarmalı 2 saatlik mesafeye yerleştim.daha uzağa yerleşenlerde var.sonra ihtiyaç var diye bizi kendi ilçemize görevlendirdiler.ben daha önce özel eğitimde çalıştığım ve bir çok seminere katıldığım için hiç zorlanmadım.ama 10 yıllık sınıf öğ.yapan arkadaşlardan ağlayanlar,çocuklara parmaklarının ucuyla bile dokunamayanlar var.4 yıllık mezun değilim ama elimden geleni yapmaya çalışıyorum.seminerlerin içeriğinin daha dolu olması özellikle teknik ile ,ilgili bilgiler verilmeli seminerlerin çoğunun içi boş malesef.

SIRADAKİ HABER