TAŞRA YÖNETİCİLERİNİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI NELERDİR?

Taşra yöneticilerinin en önemli SORUNLARI!

TAŞRA YÖNETİCİLERİNİN EN ÖNEMLİ SORUNLARI NELERDİR?
Taşra teşkilatı eğitim yöneticilerinin iyileştirmeyi bekleyen bana göre üç ana temel sorunu var. Bunlar; ek göstergenin 3600’e yükseltilmesi, yer değiştirememe sorunu ve görevde yükselmede ki kritersizlik! Diğer sorunlara ben tali sorunlar olarak bakıyorum. Mali haklardaki iyileştirmeden bazı sosyal haklardan da bahsedebiliriz ama aşağıdaki sorunlar çözüm bekliyor! Hem çalışanı hem emekliyi ilgilendiren bu sorunların çözülmemesi yönetici kadrolarının kurumsal kimlik kazandırılması önündeki en büyük engel!
“Ek göstergenin 3600’e yükseltilmesi”
İlçe milli eğitim müdürlüklerine yeni atamaları saymaz isek bir çok taşra yöneticisi hizmet bakımından emekliliği hak etmiş durumda ancak emekli olmaktan imtina etmektedirler. Adeta emeklilik kabus haline gelmiştir. 2014 yılı ocak ayında ¼’ü şube müdürü 3500TL civarında maaş almaya başlayacaktır.(Eşi çalışmayan) 25 yıl üzerinden emekli olan bir şube müdürünün emekli ikramiyesi 52 bin, emekli maaşı ise yalnızca 1635TL dir. Çalışırken aldığı maaşın yarısından fazlası kesilmektedir. Bunun anlamı belli bir yaşam standartı olan bir ailenin standardını yarı yarıya azaltması demektir. Kaldı ki çocukları ya üniversitede okumakta ya da sağlık sorunları ile bu dönemde uğraşmaktadırlar. Çalışırken aldığı maaşın en az 2/3 ünü alabilmelidirler. Bu hususta idarenin şöyle de bir tesbiti var. İl denetmenlerine 3600 ek gösterge verildikten sonra da emekliye ayrılan olmadı. Bu tesbit denetmenler için doğrudur! 3600 ek gösterge verilmesinden sonra emekliye ayrılan denetmen sayısı çok da artmadı. Ancak taşra yöneticiliği ile il eğitim denetmenliği farklı şeyler. Kaldı ki emekliliğe teşvik anlamında 3600 gösterge için tarih ya da daha fazla emekli ikramiyesi ödenmesi gibi bir teşvik yapılabilir. Mesela artı 8 maaş, 10 maaş emekli ikramiyesi gibi…
Taşra yöneticilerini emekliye teşvik etmenin yolu ek göstergenin 3600’e yükseltilmesinden geçmektedir. Bunu yalnızca emekliliğe teşvik anlamında değil de emekli olduktan sonra daha iyi bir yaşam sürmenin standartı açısından değerlendirilmelidir…
“Yer değiştirememe sorunu”
Tartışmalı bir başka önemli sorunumuz ise taşra yöneticilerinin aynı yerleşim yerinde uzun süre çalışmalarıdır. Bu mesleki körlük yanında bıkkınlık, yüz göz olma gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle iş verimi de düşmektedir. Ancak daha iyi yerde çalışan yöneticiler kesinlikle yer değiştirmeden yana değildir. Özellikle büyük şehirlerde görev yapan arkadaşlar ayrılmak istemiyorlar. Meseleye kişisel açıdan yaklaşmamak gerekir. Empati yapmak lazım! Nüfusu 3-5 bin olan ilçede 8-10 yıldır görev yapmanın ne demek olduğunu ancak buralarda çalışanlar bilir… Şimdi bu empatiyi yapmadan yer değiştirmeden yana tavır alan Derneğe atıp tutmanın doğru olmadığını düşünüyorum. İki yıldır yer değiştirmeler şu ya da bu nedenle yapılamadı.
12 Ekim 2013 tarihinde taşra yöneticilerinin atama yer değiştirme ve görevde yükselme yönetmeliği bir çatı altında toplandı. Temennimiz Haziran ayı içerisinde yer değiştirmelerin yapılmasıdır. Bu sene yer değiştirme uygulamasından dönüş olmayacaktır. Çekirge bir sıçradı, iki sıçradı üçüncü olmayacaktır… En azından öyle temenni ediyoruz. Kişisel olarak yer değiştirmelerin sıkıntı yaratacağını düşünsek de bu kadrolara kurumsal kimlik kazandırmak açısından desteklemeliyiz diyorum.
“Görevde yükselmede ki kritersizlik”
Bu kadroların bir başka önemli problemi ise üst kadrolara atanmadaki kritersizliktir. Şube müdürü atanmak için iki sınavdan geçerken daha üst kadrolara atanmak için yalnızca süre şartının aranması hiç te adil değildir. Şube müdürleri yıllardır görevde yükselmeyi beklemektedirler. Burada bazıları itiraz ediyor! Eskiden de böyleydi, şimdiye kadar böyle uygulama vardı! Eskiye bakıp kalındığında yazılacak çok şey var, özgürlükler bakımından Ülkemiz bundan 10 yıl önceki Ülke değil! Bir çok hususta ileriye giderken, taşra yöneticileri görevde yükselmelerinin eskisi gibi olmasını savunmak doğru değildir. Bunu hepimiz biliyoruz da işimize geldiği gibi konuşuyoruz.
Bu üç temel sorunumuzdan yalnızca yer değiştirmeler için bir gelişmeden bahsedebiliriz. Zorunlu yer değiştirmeler konusu da gündem dışına çıkar ise sıfır artı sıfır elde var sıfır olur! Bu nedenle taşra yöneticilerinin yer değiştirmelerinin bizzat yöneticiler tarafından desteklenmesi gerekir! Hak ve adalet için bu uygulamanın arkasında olmak gerekir. Taşra yöneticileri arasında menfaatime geliyor ise doğru, gelmiyor ise yanlış düşüncesi artık sona ermelidir.
 
 
Davut ÇALIŞKAN
Ueyder Başkan Yardımcısı
Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER