SOSYOLOGLARIN SESİNİ DUYUN!

SOSYOLOGLAR AİLE BAKANLIĞINA ÇAĞRI YAPTI.

 SOSYOLOGLARIN SESİNİ DUYUN!
  Sosyologların kamuda istihdamı, mesleki itibarları son derece önemlidir. Devlet üniversitelerinin sosyoloji lisans programları ve ikinci öğretim programları ile özel üniversitelerin burslu ve ücretli sosyoloji programlarına baktığımızda 71 üniversitede 2013-2014 için sosyoloji bölümüne toplam 5496 kontenjan ayrılmıştır. Açık öğretim kontenjanı ise 14000’dir. Toplamda 19496 kontenjan yapmaktadır. Atanamayan öğretmenden sonra atanamayan sosyolog kavramı yaratılmıştır.
                    Sosyoloji mezunları devlet kadrolarına atanmada çok büyük sıkıntılar yaşamaktadır. MEB’in yıllık Felsefe öğretmeni ihtiyacı 150-200 arasındadır. Memurluk atamalarında da sosyoloji mezunlarına sembolik sayılarda kadrolar ayrılmaktadır. 2012 Kasım atamasında 37 sosyolog, 2013 Haziran atamasında 31 sosyolog kadrosu verilmiştir.   
               ÖNCELİK SOSYAL ÇALIŞMACILARA VERİLMESİN!
               Bürokrasinin desteğini alan sosyal çalışmacılar her atama döneminde 10 yıldan beri istediği kontenjanları alabilmektedir. 2013 Haziran  Merkezi atama sayılarına bakıldığında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 222 sosyal çalışmacı, 20 sosyolog alımı yaptı. 2012 Haziran Döneminde 40 adet sosyal çalışmacı kadrosu boş kalmıştı, tercih edecek kimse yoktu. Sosyologların talepleri görmezden geliniyor. Acı ama gerçek olan durum: sosyal çalışmacılara öncelik verilmesi. Sosyologlara, her atama döneminde üvey evlat gibi davranılıyor. Sosyal adaleti sağlamak ülkeyi yönetenlerin elindedir.  Hemen hemen bütün Bakanlıklar sosyal çalışmacı ataması yaparken sosyolog kadro ihdası yapmamaktadırlar.
             Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan gerekli kadro desteğini göremeyen sosyologlar , kendileri için hayati önem taşıyan ASDEP-SHM alımlarında hakkının yenilmesini istemiyor. 2003-2013 yılları arasında Merkezi atamalarda Aile Bakanlığı’na toplam 200 civarında sosyolog atanmıştır. Bakanlığa 10 yılda atanan sosyolog sayısı acı bir tablodur. Adalet Bakanlığı’nda çalışan sosyolog sayısı, Aile Bakanlığı’ndaki sosyolog sayısından fazladır. Sosyologlar, Bürokrasinin desteğini alamadığı için Aile Bakanlığı’nda yeteri kadar kadro bulamamaktadır. SHM’ye personel alımlarında öncelik sosyal çalışmacılara artık verilmesin! Yüksek puanla atama bekleyen yüzlerce sosyolog, Bakanlıktan gelecek müjdeli haberi beklemektedir.                
            VAKIFLARDA SOSYOLOG OLSUN!    
          Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında,  Sosyolog unvanı bulunmamaktadır. Vakıf ilanlarında sosyoloji mezunlarına öncelik verilmemektedir. Sosyal yardım alanında sosyal inceleme raporu hazırlama, danışmanlık ve yönlendirme faaliyetleri, proje destek programları hazırlama, hedef kitleyi izleme ve daha birçok görev sosyologların işidir. Sosyologların yapacağı işleri, diğer üniversite mezunları yapıyor. Vakıflara sosyolog alımları yapılsın.
                    AİLE BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI
                      Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2023 vizyonunu yakalaması, sosyal politikalar üretmesi açısından SHM’lere mutlaka sosyolog atamaları yapılmalıdır. Sembolik sayıda yapılacak olan sosyolog ataması kabul edilemez. Ülke gerçekleri ve hedefleri gözetilerek atamalar gerçekleştirilmelidir. Hem çözüm sürecinde hem de toplumsal olayların analizinde sosyologlardan faydalanmak gerekir. Sosyolog alımıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uygulamalı sosyoloji alanında büyük güç kazanmış olacaktır. Yüzlerce yüksek puanlı sosyolog adayı, aylardır ASDEP ve SHM kapsamında yapılacak atamaları beklemektedir.

Zeki KARA
Eğitimci-Yazar
Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER