SORUMLULUK SINAVINDA ÜCRETİ ÖDENMELİDİR

29/11/2013 Sayı: GMT.430.00/1157 Konu : Sorumluluk sınavları

SORUMLULUK SINAVINDA  ÜCRETİ ÖDENMELİDİR

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI


Bilindiği gibi orta öğretim kurumlarımızda 07.09.2013 tarih ve 28758 Sayılı Resmî Gazete' de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği çerçevesinde Kasım ve Nisan aylarında olmak üzere sorumluluk sınavları yapılmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere Kasım ayı içerisinde de bu sınavlar yapılmıştır. Ancak yapılan bu sorumluluk sınavlarında daha önceki Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde öğretmenlere ödenecek ücretle ilgili Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'a atıf bulunduğu ancak 07.09.2013 tarih ve 28758 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan ve halen yürürlükte olan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde her hangi bir atıf bulunmadığı gerekçesiyle bazı ortaöğretim kurumlarında ek ders ücreti tahakkuk ettirilmediği yönünde genel merkezimize şikayetler ulaşmaktadır.


07.09.2013 tarih ve 28758 Sayılı Resmî Gazete' de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Sorumlu olarak sınıf geçme ve sorumluluğun kalkması başlıklı 58.maddesinde “ MADDE 58- (2) Sorumluluk sınavları, ders yılı içerisinde yapılan yazılı veya uygulamalı sınav esaslarına göre kasım ve nisan ayları içerisinde ilgili branş öğretmeni tarafından yapılır. Sınav tarihleri ve sınavı yapacak öğretmen/öğretmenler okul müdürlüğünce belirlenir. Bir dersten sınava girecek öğrenci sayısının 20 ve üzerinde olması durumunda birden fazla öğretmen görevlendirilir. Bu sınavlar dersleri aksatmayacak şekilde ders saatleri içinde veya dışında gerektiğinde cumartesi ve pazar günleri de yapılabilir.” denilmektedir.
Yine, 16.12.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın Sınav görevi başlıklı 12.maddesinde “MADDE 12- (1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.” denilmektedir.  


Yukarıdaki mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde yapılan sorumluluk sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere ek ders ücretinin ödenmesi gerektiği açıktır


Bu nedenle Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği çerçevesinde Kasım ve Nisan aylarında olmak üzere sorumluluk sınavları yapılan eğitim kurumlarında, bu sınavlarda görevlendirilen öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesi ile ilgili farklı uygulamalara meydan verilmemesi açısından İl valiliklerinin bilgilendirilmesi hususunda;


Gereğini arz ederiz. 
  


M. Yaşar ŞAHİNDOĞAN                                                     Musa AKKAŞ
Genel Mevzuat ve Toplu                                                   Genel Sekreter
Sözleşme Sekreteri     

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER