SİGORTA GİRİŞİNİ GEÇ BİLDİREN MEMURA CEZA !

CEZALAR KANUNUN 102. MADDESİNDE DÜZENLENDİ

SİGORTA GİRİŞİNİ GEÇ BİLDİREN MEMURA CEZA !

.

İŞYERİ BİLDİRGESİNİN GEÇ VEREN MEMUR, HER BİR SİGORTALI İÇİN ASGARİ ÜCRETİN 5 KATI CEZA ÖDER

Buna göre, örneğin işyeri bildirgesinin en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte, Kuruma verilmesi gerekmektedir. Bu sürelerde eğer işyeri bildirgesi verilmez ise her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası verilmektedir.

AYLIK PRİM VEYA HİZMET BELGESİNİ GEÇ VEREN MEMUR, HER BİR SİGORTALI İÇİN ASGARİ ÜCRETİN 1/5'İ ORANINDA CEZA ÖDER

Daha önemli bir sorumluluk ise Kanunun 86. maddesine öngörülmüştür. Aylık prim ve hizmet belgesinin SGK tarafından belirlenen bir tarihe kadar SGK'ya bildirilmesi gerekmektedir. Bu sürelerde bildirge verilmez ise, belgenin asıl veya ek olmasına göre ceza değişmektedir. Belge asıl ise belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin beşte biri tutarında, belge ek ise her bir ek belgede kayıtlı sigortalı sayısı başına, aylık asgari ücretin sekizde biri tutarında idari para cezası verilmektedir.

10 KİŞİNİN AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ GEÇ BİLDİRİLDİĞİNDE NE KADAR CEZA TAHAKKUK EDER

Bir örnek verecek olursak, aylık prim ve hizmet belgesinin asıl nüshasının geç verildiğini ve geç bildirilen sigortalı sayısının 10 olduğunu varsayalım. Bu halde asgari ücretin 1/5 oranı tutarında yani 1.593 lira tutarında idari para cezası uygulanır.

CEZAYA İTİRAZ

İdari para cezaları ilgiliye tebliğ ile tahakkuk eder. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Kuruma ya da Kurumun ilgili hesaplarına yatırılır veya aynı süre içinde Kuruma itiraz edilebilir. İtiraz takibi durdurur. Kurumca itirazı reddedilenler, kararın kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idari para cezası kesinleşir. Mahkemeye başvurulması idari para cezasının takip ve tahsilini durdurmaz. Tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenmeyen idari para cezaları, 89 uncu madde hükmü gereğince hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir.

CEZA 15 GÜN İÇİNDE ÖDENİRSE YÜZDE 25 İNDİRİM YAPILIR

İdari para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilemez. Ancak Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörttebirlik ceza tutarı, 89 uncu maddenin ikinci fıkrası hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir.

İdari para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER