SGK'DA EMEKLİ VURGUNU

Emeklilik aylıklarının ödendiği SGK'nın Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığı'nda akıllara durgunluk veren bir yolsuzluk ortaya çıktı

SGK'DA EMEKLİ VURGUNU
Emeklilik aylıklarının ödendiği SGK'nın Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığı'nda akıllara durgunluk veren bir yolsuzluk ortaya çıktı.

İddiaya göre daire başkanlığı içerisinde oluşturulan bir şebekenin kendi hesaplarına yüklü miktarda para aktardı.
 
ÖLÜLER ÜZERİNDEN 1 MİLYON TÜRK LİRASI
 
Peki şebeke bunu hangi yöntemle yaptı? 
 
Şebeke, ilk önce kurumdan emekli aylığı alırken hayatını kaybeden ve geride aylık alacak hiç kimsesi bulunmayan emeklileri tespit ediyor. Sonra da şebeke, bakanlık dışındaki şebeke üyelerini ölen kişilerin eşi ya da çocuğu gibi gösteriyor. Şebeke, son olarak da ölen emekli vatandaşlar üzerinden hesaplarına toplu paralar aktararak aylık bağlıyor. Şebekenin 2009 yılından bu yana bu yöntemle 1 milyonu aşan yüklü miktarda para aktardığı belirtiliyor.
 
YÖNETİCİLER DE OLAYI ÖRTBAS ETTİ
 
Yaklaşık 4 seneden beri sistematik bir şekilde vurgun yapan şebeke, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca fark edilmedi mi?
 
Sistem üzerindeki güvenlik açığını henüz fark eden ve yolsuzluğu ancak tespit edebilen Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığı ve Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü yöneticilerinin olayı örtbas ettiği ve olayın basına sızmaması için büyük çaba sarf ettiği iddia edildi.
 
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU BİLE YOK
 
İddialar üzerine yoğun ve titiz bir çalışma yapan haber7.com, Sigortalı Emeklilik Daire Başkanlığı'nın personeli olarak görev yapan ve şebekenin ele başlarından olduğu iddia edilen L.D'nin daire başkanlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmadığını tespit etti.
 
GÖSTERMELİK SORGU
 
Yakınları D.D., B.D., A.A ve onlarca kişiye daha yüklü miktarda para aktaran L.D.'yi genel müdürlük kendisini göstermelik olarak sorguladıysa da bunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) etkin soruşturma kriterlerine aykırılık teşkil ettiği vurgulandı. Uzmanlardan aldığımız bilgiye göre, ilgili birim kendi içindeki bir yolsuzluğu kendisi soruşturamaz. Soruşturmayı yapanın bağımsız olması gerekir
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER