ÖĞRETMENE EK ÖDEMENİN AYRINTILARI BELLİ OLDU !
Öğretmene ek ödemenin ayrıntıları belli oldu.
İşte ayrıntılar...
ÖĞRETMENE EK ÖDEME "KARİYER BASAMAKLARI" İLE VERİLECEK
Konu hakkındaki açıklamayı MEB Öğr.Yetiştirme Gel.Gn.Md. Grup Başkanı Dr. Ali Yılmaz yaptı.
EYUDER tarafından üçüncüsü düzenlenen EYFOR III (Eğitim Yönetimi Forumu) 12 Ekim 2012 tarihinde Nevşehir'de başladı.
Forumda güncel konularla ilgili düzenlenen panelde konuşan Bakanlığın Kariyer Basamaklarından sorumlu Grup Başkanı Dr. Ali Yılmaz, Kariyer Basamakları hakkında bilgi verdi.
4'LÜ KARİYER SİSTEMİ UYGULANACAK
Sayın Dinçer'in göreve gelmesinin ardından ilk olarak gündeme gelen "Öğretmen Yeterlilikleri" konusunun en önemli başlığını "Kariyer Basamakları" oluşturuyor.
Yeni kariyer sisteminde Öğretmenler; Öğretmen, Uzman Öğretmen, Kıdemli Uzman Öğretmen ve Başöğretmen diye adlandırılan 4 basamakta yükselebilecek.
UZMAN ÖĞRETMENLERE 200-250 TL EK ÖDEME
Dr. Ali Yılmaz, şimdiki sistemde derece ve kademesine göre uzman öğretmenlere ortalama 120 TL gibi ek ödeme yapıldığını söyledi. MEB'in önceden uyguladığı sistemin açılan dava neticesinde sekteye uğradığını, uzman öğretmenlikten yararlanamayan öğretmenlerin sonradan davalar açarak bazılarının bu hakkı elde ettiğini belirtti.
Yeni uygulanacak kariyer sisteminde Uzman Öğretmenlere 200-250 TL'lik gibi bir artışın hedeflendiğini, ancak konunun mali boyutunun kesinleşmediğini belirtti.
BAŞÖĞRETMENLERE 450-500 TL EK ÖDEME
Başöğretmenli decerecinde bu rakam 450-500 TL olarak hedefleniyor.
KARİYER BASAMAKLARINDA GEÇİŞ "SINAV" İLE Mİ OLACAK?
Kariyer basamaklarında yükselme tek başına "Sınav odaklı" olmayacak. Ancak geçişlerde bir sınav yapılacak. Sınav içeriği henüz kesinleşmemiş durumda. Burada özellikle mesleki yeterlilik ve kariyer ön planda olacak.
MEVCUT DURUMDA YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA YAPANLARIN DURUMU NE OLACAK?
Önceden Yüksek Lisans ve Doktora yapmış olup, bakanlığın önceki uzmanlık ve başöğretmenlik haklarından yararlanamayan öğretmenlerin durumu henüz net olmamakla birlikte; onlara da sınava tabii olacak. Fakat yapılacak sınavın içeriği konusunda henüz kesin bir bilgi yok.
KARİYER SİSTEMİ NE ZAMAN UYGULANACAK?
EYFOR III'de Nevşehir'de açılış konuşması yapan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer BALIBEY; Kariyer Basamakları konusunun Sayın Bakan tarafından Başbakan'a sunulduğunu, Başbakan'ın olumlu karşıladığını, Bugün (12 Ekim 2012) konunun ekonomik yönü ile ilgili Sayın Ali Babacan'a bir sunum yapılacağını, yakın zamanda yasal düzenlemenin olabileceğini ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2012, 00:00
Sınav konmasa şaşardım zaten,dersaneler devam etsin,şimdi de öğretmenler dersanelere gitsin istiyorlar. Bakanımızın sınava karşı olduğunu okumuştum,inşallah buna müdahele eder çünkü öğretmenin kalitesi sınavla ölçülemez, zaten dünya örneklerinde de sınav yok.Yükselme kriterleri farklı, baknlıkta bunları araştıran bir ekip yok mu acaba.
Önceki kariyer basamakları gibi olmaz inşallah yine anayasa mahkemesinden dönmez.Öğretmeni iyi eğitmedikten sonra istediğin kadar basamak koy neye yarar.
tamam ben sınava gireyim ama benle birlikte önca bakan girsin bakalım o gececk mi sınavdan?
Çok gecikmiş bir karar ama umarım ehil kişiler hazırlamıştır ve umarım dünyada nasıl uygulandığına da bakılmıştır.Basamak aralarında sınav olması öğretmenin kalitesini artırmayacağı gibi ancak dersaneleri zengin eder.Hiç sınav olmasın mı? Hayır olsun sınav ama sadece hizmet içi eğitim ihtiyacını belirlemek üzere olsun.İleri ülkelerde bu böyle. Yoksa amaç öğretmeni dersaneye yollamaksa o da başka. Diyelim ki öğretmen sınavdan çok iyi not aldı ama bu herşey demek değil ki, bilgisini sınıfa aktarabiliyor mu bu işte izleme ile ölçülmeli.Veli, öğrenci, öğretmen ve okul müdürü öğretmeni değerlendirmeli, sınav değil.
Uzman bir ekip mi hazırladı yoksa bilen bilmeyen biraz tuz mu attı, göreceğiz.Bence herzamanki gibi saklı gizli bir şekilde, görüş alınmadan birileri yazdı çizdi.Allahtan hayırlısı.Saç kesilip önümüze düşünce göreceğiz, önceden görsek daha iyi ama....
İçeriği nedir nasıldır bilsek de öyle konuşsak.Köprünün altından daha çok su geçer gibi geliyor bana. Umarım iyi hazırlanmış olsun da geçenki gibi anayasa mahkemesinden dönmesin. Para konusunda ise o tutarlara yani 450-550 falan hiç inanmıyorum.Olsa olsa 100-150 liradır.
Eğer basamaklar arasında sınav varsa öğretmenler baştan karşı çıkmalı, yoksa yıllarca sürünürler ve birileri gelir düeltir ama yıllar geçer.
İMSAK
06:28
sınavdan önce bazı kesimlerin elinde sorular dolaşacak onlar baş hırsız öğretmen olacak sonra da masum öğretmenden verim bekleyeceksin.