MEMURUN CANINI YAKACAK MADDELER

Memurun canını yakacak 5 madde!

MEMURUN CANINI YAKACAK  MADDELER
Hükümetin 657 sayılı memur yasasında yapacağı ancak bugüne kadar resmi olarak açıklanmayan değişiklikler belli oldu. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında düzenlenen Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı’nda Hükümet, 5 kritik maddeden oluşan gündemini memur sendikalarına resmen bildirdi. Sendikalardan bu kritik 5 konuda görüş isteyen Hükümetin, bu görüşleri hazırlanacak yasa taslağına yansıtıp yansıtmayacağı bilinmiyor. Ancak Hükümet öyle ya da böyle bu düzenlemeleri içeren bir yasa taslağını Meclis'ten geçireceğini de ortaya koydu. Böylece 2 milyon memur, artık başında sallanan 5 kritik düzenlemeyle dün itibariyle yüzyüze gelmiş durumda.

MEMURA "ARTIK SEN DE HERKES GİBİSİN..." DENİLECEK

Son iki gündür devam eden ve dün tamamlanan toplantıda Bakan Çelik'in sendikalardan görüş istediği konuların başında "memurun statüsü" geliyor. Buna göre memur/işçi ayrımının kaldırılması ve "çalışan" tanımının gelmesi sözkonusu olacak. Bu durumda anayasal bir korumayla, devlet memurlarının şu anda sahip oldukları iş güvenceleri de dahil olmak üzere bir çok haklarının ortadan kalkması da sözkonusu olabilecek. Memura yasayla "artık sen de herkes gibisin" denilecek.

"ROTASYON"UN ADI "DENGELİ DAĞILIM"...

İkinci konu ise "kamu görevlilerinin dengeli dağılımı" başlığını taşıyor. Bu ise memura rotasyon demek. Rotasyon memurlar arasında tepki yaratmıştı. Ancak Hükümet bu konuda mevcut düzenlemeyi değiştirecek yeni bir düzenleme yapmaya kararlı.

DEVLET MEMURU DEĞİL, "HÜKÜMET BÜROKRATI"...

Diğer konu ise "üst düzey yöneticiler"le ilgili. Bu ise devlet memuru yerine "Hükümet bürokratı" anlamına geliyor. Bu düzenlemede daire başkanı düzeyinin üzerindeki kadrolarda çalışan yöneticilerin hümetle gelip, hükümetle gidecek şekilde tanımlanması planlanıyor. Bakan Çelik'in toplantıda, "Bir iktidar geliyor, örneğin istemediği bir müsteşarla çalışmak zorunda. Yerine atama yaptığında ise diğeri mahkeme kararıyla geri geliyor" demesi dikkat çekici bulundu.

İNGİLİZCE BİLME ŞARTI KALKSIN

Bir başka konuyu ise kariyer uzmanlıklarının kolaylaştırılması. Bunlar bakanlıkların uzmanlık kadrolarını oluşturuyor. A sınıfı kadrolar ve en az 3 yıl yardımcılık yapmak, İngilizce bilmek gibi özelliklere sahip olmak zorundalar. Ancak Hükümet burada örneğin İngilizce bilme şartını kaldırmak, daha kısa sürede uzman olmalarını sağlamak gibi bazı kritik kolaylıklar getirilmesini istiyor.
Bir diğer konu ise memurların sicil yönetmeliği. Buna göre halen uygulanan uyarı, kınama gibi cezalarının kaldırılması gündemde. Bakan Çelik, 6. bir konu başlığı daha sıralayarak buna da "diğer" başlığı vermiş durumda. Buna göre bu listede sınıflandırılmayan konuların yeralacağı belirtiliyor.

SENDİKALAR: GÖRÜŞ VERSEK DİKKATE ALINACAK MI?

Toplantıda, sıralanan başlıklarla ilgili memur sendikalarının önümüzdeki hafta görüşlerini bildirmek üzere Bakan Çelik başkanlığında yeniden biraraya gelmesine karar verildi. Sendikalar konularla ilgili görüş vermek konusunda ise kararsız. hükümetin görüşlerine rağmen hazırlanacak tasarıya kendi bilgidiğini yapacağından endişeli. Toplantıda da kendi görüşlerini sözlü olarak kısmen dile ğetiren bazı sendikalar olduğu öğrenildi. Örneğin rotasyon yerine belli bölgeleri maaş ve ek ödemelerle teşvik edici uygulamaların daha etkili olacağı görüşlerini dile getirdiler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Faruk Çelik 'in  başkanlığını düzenlenen toplantıya Memur -Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu,  Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in  yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları da katıldı.

 

 

-Memurun izni iş günü üzerinden hesaplanacak-

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplantıda, geçen yıl memur  sendikalarıyla hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmenin ardından Kamu  Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmesi öngörülen 161 madde gündeme geldi.

Bakan Çelik, söz konusu 161 maddeden kanun değişikliği gerektiren 13'ünü içeren düzenlemeyi Başbakanlık'a gönderdikleri bilgisini verdi.

 

 

 

Buna göre, yapılacak yasal düzenlemelerden bazıları şunlar:

''-2005'ten sonra göreve başlayan memurlara bir derece verilecek.

-Memurların izinleri iş günü esasına göre hesaplanacak.

-Nöbetçi memur uygulaması kaldırılacak.

-399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi sözleşmeli personel,  memurlarla aynı izin hakkına sahip olacak.

-Disiplin cezaları affedilecek.

-Kadın memurlara hamilelikleri başladığından itibaren ve analık izni bitiminin ardından bir yıl süreyle gece nöbeti verilemeyecek.

-Aday memurlardan adaylık süresi içinde devlet memurluğundan çıkartılmasını gerektiren cezalar dışında disiplin cezası alanların devlet memurluğuyla ilişiği kesilmeyecek.''

 

 

 

-Rotasyon yerine özendirici uygulama-

Bakan Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması planlanan  değişikliklere ilişkin de bilgi verdi.

Memurlara rotasyon uygulanmasını sosyal taraflarla görüşmek istediklerini  belirten Çelik, yöntemin nasıl olacağı ve düzenlemenin herkesi mi yoksa belli  meslekleri mi kapsayacağı konusunda sendikalardan görüşlerini istedi. Sendika  temsilcileri de rotasyon yerine özendirici uygulamalar getirilmesi önerisinde  bulundu.

 

 

-Üst düzey yöneticiler-

Müsteşar ve genel müdürlerin hükümetle gelip hükümetle gitmesi konusu da  toplantıda tartışıldı. Bakan Çelik, bakanlıklarda görevli müsteşar ve genel  müdürlerin 4 yıl, belediyelerdeki genel müdürlerin ise 5 yıl görev yapmaları  konusunda çalışma yaptıklarını belirtti. Buna bazı sendikacılar itiraz ederek  böyle bir düzenlemenin ''devletin memuru yerine hükümetin memuru'' kavramını  getireceğini savundu.

Uzman yardımcılarının uzmanlığa geçiş için öngörülen 3 yıllık sürenin 2  yıla indirilmesi, uzmanlık için aranan şartların da kolaylaştırılması gündeme  geldi.

Sendikalar, özellikle yabancı dil koşulunun her uzman için aranmasına  gerek olmadığını savundu.

 

 

 

-Disiplin cezaları-

Bakan Çelik, daire başkanı, genel müdür ve diğer üst düzey yöneticilerin  atanabilmesi için gereken memuriyet süresinin 10-12 yıldan daha aşağıya çekmeyi  istediklerini ifade etti.

Disiplin cezalarına ilişkin düzenleme konusunda da Çelik, disiplin  cezalarının sayısının azaltılmasını ve ''kınama, uyarı cezalarının  kaldırılması''na ilişkin çalışma yaptıklarını bildirdi.

Sendikalar, uyarı ve kınama cezasının kaldırılmaması gerektiği yönünde  görüş bildirdi.

 

 

-Sözleşmelilerin kadroya alınması-

Sendika temsilcileri, tüm sözleşmeli personelin kadroya alınması  konusundaki taleplerini toplantıda da tekrarladı.

Sendikalardan hangi sözleşmelerin ne şekilde kadroya alınacağına ilişkin  bir çalışma yaparak bakanlığa iletmesini isteyen Çelik, Kamu Personeli Danışma  Kurulu'nun haftaya tekrar toplanacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, sosyal taraflardan, 657 sayılı  Devlet Memurları Kanunu'na ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında görüşlerinin  yanı sıra önerilerini bildirmelerini istedi.



KAYNAK: GAZETEVATAN.COM
Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER