azı şartları taşıyan çocuklarından dolayı aile yardımı ödeneği almaları ve asgari geçim indiriminden yararlanmaları nedeniyle, Devlet memurlarının aylık net maaş miktarlarını çocuklarının sayısı da etkilemektedir.
Devlet memurlarına çocuklarından dolayı (bazı şartların varlığı halinde), her ay aylıklarıyla birlikte aile yardımı ödenmekte ve maaşlarından kesilen gelir vergisinden kesilen asgari geçim indirimine ilave yapılmakta, bu ödeme ve indirimler ise ilgili memurun maaşını artırmaktadır.
Aile yardımı ödeneği bakımından çocuk sayısı sınırı
Öz, üvey veya evlat edinmiş oldukları çocuklarından dolayı, bazı şartların varlığı halinde Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilmektedir.
Aile yardımı ödeneğinin verilmesinde, çocuk sayısı bakımından herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Memurlar, aile yardımı ödeneğine ilişkin şartları taşıyan her çocuk için aile yardımı ödeneği alabilir.
Öte yandan, 72 aylık ve daha küçük olan çocuklar için aile yardımının bir kat artırımlı ödenmesinde de çocukların sayısına ilişkin herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
Ayrıca, en az %40 engelli olan çocuklar için aile yardımının %50 artırımlı ödenmesinde (15 Ocak 2018 tarihinden itibaren ödenecek) de ödeme yapılacak çocuk sayısına ilişkin herhangi bir sınıdlama söz konusu olmayacak.
2017 yılının ikinci yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre, aile yardımı ödenebilecek nitelikteki çocuklardan;
-72 ay ve daha küçük olan her bir çocuk için 51,36 TL,
-72 aydan büyük her bir çocuk için 25,68 TL
tutarında memura her ay aile yardımı ödeniyor.
Asgari geçim indirimi bakımından çocuk sayısı sınırı
Devlet memurları hakkında çocuklarından (bazı şartları taşıyan) dolayı asgari geçim indirimi uygulanmakta ve bu indirimin miktarı ne kadar fazla olursa ilgili memurun net maaşı da o kadar artmaktadır.
Devlet memurları, birlikte oturdukları veya baktıkları (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlar dahil) çocuklardan dolayı, bazı şartların varlığı halinde asgari geçim indiriminden yararlanabilmektedirler.
Ancak, Gelir Vergisi Kanunu; çalışanın kendisi için %50, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için %10, çocukların ikisi için (her biri için) %7,5 ve üçüncü çocuk için %10, diğer çocuklar için ise %5 oranını esas alarak asgari geçim indirimi miktarını belirlerken, uygulanacak asgari geçim indirimi miktarının tavanını da asgari ücretten kesilen gelir vergisi (%15) miktarı olarak belirlemiştir.
Asgari geçim indirimi toplam tutarının asgari ücretten kesilen gelir vergisi miktarını aşamayacak olması ise, indirim kapsamında değerlendirilecek çocuk sayısının belli bir sayıyı aşamayacağı anlamına geliyor.
2017 yılı için geçerli olan belirlemelere göre;
**Eşinden dolayı asgari geçim indirimi uygulanan memur en çok 3 çocuk için,
**Eşinden dolayı asgari geçim indirimi uygulanmayan memur ise en çok 5 çocuk için
asgari geçim indiriminden yararlanabiliyor.