4/C'LİLER NE KAZANDI NE KAYBETTİ

4-C’liye kadro alınamadı ama önemli kazanımlar var

4/C'LİLER NE KAZANDI NE KAYBETTİ
4-C’liye  kadro alınamadı ama önemli kazanımlar var
 
Memur-sen’in kırmızı çizgilerinden bir olan 4/C’lilere  kadro konusunda ise uzlaşmaya varılamadı. Bu konunun Meclis ayağı olduğuna dikkat çeken Kamu İşveren Heyeti Toplu sözleşme masasının konusu olmadığında ısrar etti. 4 C’lilerle ilgili kadro konusunda istediğini alamayan Memur-Sen, sözleşmeli kamu çalışanlarına aile yardımının yanı sıra 2014 Ocak ayından itibaren 175+175  TL iyileştirmeyi sözleşmeye dahil etti. Memurlar adına görüşmeleri yürüten Heyetin Başkanı Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 4C'lilere yönelik, aile ve çocuk yardımı ile diğer artışlarla birlikte 2014'ten itibaren 550 TL'lik bir artış olacağı bilgisin verdi. 
 
Taban aylığa zam, az maaş alana büyük kazanım
 
Özellikle yüzdelik zam yerine taban aylığa yapılan zammın düşük maaş alanlara, yüksek maaş alanlara göre oransal anlamda daha fazla yansıyacak olması toplu sözleşe masasının en önemli kazanımı olarak değerlendiriliyor. Konuyla ilgili değerlendirme yapan uzmanlar, taban aylığa yapılan 175 TL’lik zammın düşük maaş alanlara, yüksek maaş alanlara göre yaklaşık olarak 2-3 kat daha fazla bir artış anlamına geldiğini belirtiyorlar.
 
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar taban aylığa yapılacak 175 TL’nin 2000 TL maaş alan bir memura yaklaşık olarak yüzde 7’lik bir orana denk gelirken 4500 TL maaş alan bir kamu çalışanı için bu oranın yaklaşık Yüzde 3’lük bir orana denk geldiğini belirtiyorlar.  Taban aylığa yapılan zammın en önemli özelliği ise emeklilik sonrasında alınacak emekli maaşına da aynı oranda yansıyacak olması. 
 
Emekli maaşına 175 TL
 
Masada memur emeklisi ve emekli olmak isteyip de maaşı azalacağı için emekli olmayan kamu çalışanlarının durumuna ilişkin uzun pazarlıklar da uzlaşmayla sonuçlandı. 1 Milyon 800 Bin memur emeklisi için Yüzde 6+6 zam isteyen Memur-Sen, Toplu Sözleşme sürecinde teklifini, 250 TL taban aylığa zam şeklinde değiştirdi. Memur-Sen’in bu talebi de 175 TL taban aylığa zam şeklinde kabul edildi. 
 
Sendika üyelerine 3 ayda bir 60 TL
 
Memurlar adına sözleşmeleri yürüten sendikaların, kamu çalışanlarının sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesinde sahip oldukları rolün anlaşılmasında önemli bir gösterge olduğunu dile getiren sendikalar, sendika Üyelerine 3 ayda bir ödenen 45 TL’nin de 60 TL’ye çıkarılmasının, sendika üyesi olmaya yönelik özendirici bir kazanım olarak değerlendirdiler.
Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER