4001' E 5000 KADRO

4001' E 5000 KADRO
‎4001 nitelik kodu herhangi bir lisans mezunu anlamına gelmektedir. Ataması az olan birçok bölüm kendi branşlarında atama şansı bulamamaktadır. Bu sebeple 4001 nitelik kodu bu bölümler için büyük önem arz etmektedir. Her lisans mezunu devlet kurumlarında çalışmayı ister. Devlet kurumlarına yerleştirmede adaleti sağlamak için yapılan KPSS bu sebeple lisans mezunları için büyük önem arz etmektedir. Bir nevi sıralama sınavı olan bu sınavdan ne yazık ki iyi puan almak ataması az olan fakülte mezunları için yeterli olmamaktadır. Kendi branşların da yıllarca az atama yapılan fakülte mezunları şimdide büyük umutlar bağladıkları 4001 nitelik koduyla yapılan alımların azalmasıyla geleceğe ne yazık ki umutla bakamamaktadırlar.

4001 nitelik kodu ataması az olan bölümlerin umudu demiştik. Ataması az olan bölümler içinde en büyük mezun sayısına sahip olan FEF bölümünü örneklendirerek durumun ne kadar kötü olduğunu daha iyi açıklayacağımızı umuyorum.

KPSS–2010 sınavına giren yaklaşık 150 bin FEF mezunu için 2010-2012 atama dönemi;

1.Atama(Ocak 2011): 4333 lisans arasından FEF kodlarına 70 ve 4001 koduna 221 kontenjan,
2.Atama(Haziran 2011): 17.100 lisans arasından FEF kodlarına 527 ve 4001 koduna 669 kontenjan,
3.Atama(Kasım 2011): 3801 lisans arasından FEF kodlarına 56 ve 4001 koduna 727 kontenjan,
4.atama(Haziran 2012): 9600 lisans arasından FEF kodlarına 181 ve 4001 koduna 480 kontenjan ayrılmıştır.
(Kaynak:http://www.osym.gov.tr)

Görüldüğü gibi sayılar mezun oranlarına göre çok düşük durumdadır. Ataması az olan diğer fakülte mezunları içinde durum bundan farklı değildir. Bizler bu durumun tekrar yaşanmaması ve 2012-2014 atama yılının daha adil olması için aşağıdaki branşlarda ki alımların tekrar 4001 olmasını istiyoruz.

VHKİ(Veri Hazırlama ve Kontrol işletmenliği) ,Gişe Memuru,Gümrük Muayene Memuru,Gümrük Muhafaza memuru,Ambar Memuru,Bilet Kontrol Memuru,Enformasyon Memuru,Bilgisayar İşletmenliği,Yurt Yönetim Memuru,Üniversite Memurluğu ( genel memurluk ),DHMİ (memurluk)

2008-2010 atama döneminde alınan memur sayısı 2010-2012 atama dönemiyle aynı memur sayısına sahipken 4001 nitelik koduyla yapılan alımlar yarı yarıya azalmıştır. Bu durum için çeşitli sebepler ortaya atılmıştır. Bu sebepleri belirtmeden önce 4001 nitelik koduyla yapılan kadro alımların uzmanlık gerektirmeyen memurluklar olduğunu, üniversitede gördüğümüz bilgisayar dersleri ya da MEB onaylı bilgisayar sertifikasının kurumlarca yeterli görüldüğünü belirtmek isteriz. Şimdi size 4001 nitelik koduyla yapılan alımların azalmasının sebeplerini ve bu sebeplerin esasında doğru olmadığını açıklayacağız.

Kurumlar 4001 nitelik koduyla yerleşen birçok fakülte mezununun (özellikle öğretmenler) ileride kurumlar arası geçişle başka kurumlara geçtiğini ve bütçe Kanunlarında yer alan yüzde 50 sınırından dolayı durumun kendilerini mağdur ettiğini belirtmekteler. Fakat yapılan son düzenleme ile kurumlar arası geçiş özellikle öğretmenler için zorlaştırıldı. Kısaca kurumların öne sürdükleri bu durum ortadan kalktı. Fakat kurumlar son yapılan 19-28 kasım KPSS tercihlerinde bu durumu göz ardı edip, 4001 den alınan kadroları tekrar vermediler. Ayrıca belirtmek isteriz ki kurumlar arası geçiş hakkını kullanan sadece öğretmenler değil birçok lisans mezunu vardır.

Diğer bir sebepse 4001 nitelik kodunun kendilerini mağdur ettiğini ileri süren iibf mezunlarıdır. Bu konuyu kendileri n.ılıcağa ilettiler ve o da bu konuyu başbakanlık personel daire başkanlığına sordu. Alınan cevap ve konunun geçtiği yazı dizisi aşağıda verilmiştir.


http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ilicak/2011/09/02/basbakanlik-mustesarligi-sorunlari-degerlendirdi

Talep: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF), 4001 koduyla yapılan alımların kendilerini mağdur ettiğini ileri sürüyor.
Kontoğlu'nun değerlendirmesi: 4001 koduyla alım yapılan kadrolar, vasıfsız memura ilişkin olup, İİBF mezunlarına mahsus bir saha değildir.

Görüldüğü gibi iibf mezunları bu konuda yanılıyorlar. Devletin resmi ağzından mağdur olmadıklarıgörülmektedir. Fakat ne yazık ki buna rağmen hala 4001 kodu üzerinde duruyorlar ve kendilerini mağdur ettiğini söylemekteler. İibf liler 4001 konusunu farklı yansıtarak kendilerine avantaja çevirmeye çalışıyorlar. Halbuki bu kadroların onlara ayrılan A grubu kadrolarla uzaktan yakından alakası yoktur. Senelerdir süre gelen düz memur kadrolarının 4001 den alınıp belli fakültelere verilmeye devam etmesi, ilerde işsiz lisans mezunu sayısını artıracak ve tek tip fakülte mezunu (iibf) sayısını artıracaktır. Çünkü şuan KPSS de en iyi derece yapan FEF leri bölümlerine ilave olarak iibf okumakta bu da ileri de yeni sorunları beraberinde getirecektir.

4001 nitelik kodu kullanılan branşlar da peki şimdi hangi nitelik kodu kullanılıyor sorusuna gelince ise bu kadroların neredeyse hepsi önlisans bölümüne kaydırıldı. Örneğin 19-28 kasım merkezi atamasında 1200 tane VHKI kadrosunun 800 e yakını önlisansa verildi. Aynı işi yapmalarına ve aynı eğitim düzeyine sahip olmalarına rağmen lisans bölümleri arasında geriye kalan kadrolar paylaştırıldı [ İİBF ve 4001(herhangi bir lisans mezunu) ] . Görüldüğü gibi 4001 nitelik kodunun uzmanlık gerektirmediği ve temel bilgisayar bilgisinin yeterli olduğu ve önlisans seviyesinin dahi yeterli olduğu görülmektedir.

Ataması az olan tüm lisans mezunları için hayati öneme sahip olan ve her lisans mezunun tercih edebileceği bu nitelik kodunun tekrar eski seviyelere çıkması ATAMALARDA ADALETİ sağlayacaktır. Düşünün aynı kadro için bir kurum 4001 isterken diğer kurum başka nitelik kodu istiyor ve bu kadrolara atananlar arasında puan farklılıkları oluşmaktadır. Bu durum hem mağduriyete hem de ataması az olan lisans mezunlarının atamalarda yaşanan adaletsizlikten dolayı güven duygusunun zedelenmesine sebep olacaktır.

Ataması az olan bölümlerin mezun sayısı ve bu kervana katılan bölüm sayısı her geçen gün artmakta buna son olarak MEB NININ yapmış olduğu açıklama ile birçok branşta öğretmende eklenmiş bulunmaktadır. Buna karşın 4001 nitelik kodu ise her geçen gün azalmaktadır. Ataması az olan tüm lisans mezunları uzmanlık gerektirmeyen bu branşlardaki alımlarda eskisi gibi 4001 nitelik kodunun kullanılmasını kurumlardan istiyorlar.

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
belya
belya - 12 yıl Önce

haber için teşekkürler, #4001e5binkadro

Alper AKICI
Alper AKICI - 12 yıl Önce

MAĞDURİYETİMİZİ DİLE GETİRDİĞİNİZ VE DUYARLI BİR HABERCİLİK ÖRNEĞİ GÖSTERDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.

Dilek ebçen
Dilek ebçen - 12 yıl Önce

Binlerce gencin mağduriyetini dile getirdiğiniz için teşekkürler.

Erkan Açgül
Erkan Açgül - 12 yıl Önce

mağduriyetimizi dile getirdiğiniz için tşkler 4001 adalettir #4001e5binkadro

synan
synan - 12 yıl Önce

Tesekkurler sesimizi duydugunuz icin

fatih g
fatih g - 12 yıl Önce

teşekkürler haber için haklının yanında oldugunuz için

SEZEN YILDIRIM
SEZEN YILDIRIM - 12 yıl Önce

ÖNCELİKLE HABER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.BİZ KİMSENİN HAKKINI GASPETMEK İSTEMİYORUZ.AMACIMIZ MAĞDUR OLAN BİZLERİNDE SESİNİ DUYMANIZ.

SIRADAKİ HABER