23 MAYİSTA İŞ BIRAKIYORUZ

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan21 Mayıs tarihinde toplu sözleşme masasında taleplerimiz karşılanmaz ise KESK ile birlikte 23 Mayıs 2012 Çarşamba günü Türkiye genelinde “İş Bırakma” eylemi gerçekleştireceğiz.

23 MAYİSTA İŞ BIRAKIYORUZ

İş bırakma eylemi teklifini ilk olarak Memur-Sen’e yaptık.  Memur-Sen’e istedikleri tarihte iş bırakma eylemi yapalım diye de teklif götürdük. Ancak şu ana kadar Memur-Sen tarafından iş bırakma eylemine karşı olumlu bir geri dönüş olmadı.

Sayın Bakan Faruk Çelik’in “konfederasyonlar toplu sözleşme sürecini bilmiyor mu” diye sendikaları eleştiren bir açıklama yaptı. Elbette kamu çalışanları toplu sözleşme sürecini de toplu sözleşme takvimini de çok iyi biliyor. Ancak toplu sözleşme masasına getirilen 3+3 gibi komik bir teklif üzerine eylem yapmaktan başka çaremiz kalmadı. Türkiye Kamu-Sen olarak hiçbir zaman eylemi amaç olarak görmedik. Bir araç olarak değerlendirdik.  Akla vicdana sığmayan, kamu çalışanlarının beklentisiyle uzaktan yakından hiç alakası olmayan bir teklif karşısında hak arayışımızı iş bırakarak alanlarda arayacağız. Talebimizin neredeyse hiçbirinin cevap bulmaması son derece manidardır. Aileleri ve çocuklarıyla beraber 20 milyon insanı görmezden gelen bir anlayışla kamu çalışanları karşı karşıya bulunmaktadır.

Alım gücü yıllar içerisinde yüzde 35 azalan, büyük bir ekonomik dram yaşayan ve emeklileri görmezden gelen bir hükümet ülkemizi yönetiyor. Biz kamu çalışanlarına reva görülen bu haksızlıklara sessiz kaldığımız sürece ekonomik ve sosyal haklarımızın, iş güvencemizin bile tehlikeye gireceğini bilmemiz gerekiyor. 4/B’lilerle, 4/C’lilerle ilgili konfederasyonlar toplu sözleşme masasına bir sürü talep getirdi, ancak hükümetin toplu sözleşme masasına getirdiği teklif içinde bunlarla ilgili tek bir kelime bile yok. Bunlar aile yardımını bile alamıyorlar, hastalanma hakları, izin hakları bile yok. Türkiye hukuk devleti, ancak, çalışanlarına farklı ve köle muamelesini reva gören bir hükümetle yüz yüzeyiz. Eğer bu anlayış devam ederse, 4/B, 4/C gibi uygulamaların kamu alanlarında yaygınlaşacağını biliyoruz.

Toplu sözleşme masasına taşıdığımız bütün taleplere gözünü kapatan bir anlayış var. Dolaysıyla toplu sözleşme takvimini bilmek ayrı bir hadise, başımıza gelecekleri bilmek ayrı bir hadisedir. Kamu çalışanlarının başına ekonomik ve sosyal anlamda ne geleceğini öngörüyoruz. Masada yetkililerin, yaklaşımlarını biliyoruz. Bakanların yaklaşımını biliyoruz, bunlar karşısında ne yapacaktık? Sessiz mi kalacaktık. Boynumuzu büküp, “emret padişahım mı" diyecektik. Böyle teslimiyetçi bir anlayışı, kamu çalışanlarına reva görülen maaş zulmünü kabul etmemiz mümkün değildir.

Kamu çalışanlarının ve emeklilerin, böylesine olumsuz şartlar yaşadığı günümüzde iş bırakma eyleminden başka çare kalmamıştır. Hükümetin birinci yıl için 3+3, ikinci yıl için 2+3 teklifini görünce 26 Mayısta Ankara’da yapmayı planladığımız Büyük Mitingi iptal ederek iş bırakma eylemine dönüştürdük. Uluslararası hukuktan kaynaklanan anayasal hakkımızı kullanacağız. 23 Mayıs tarihinde KESK ile bu eylemi gerçekleştireceğiz. Diğer konfederasyonlarımızı da İŞ BIRAKMAYA davet ediyoruz. Bilhassa Memur-Sen’e tekrar bir değerlendirme yapmaya çağırıyoruz. Eğer üç büyük konfederasyon bu konuda ortak bir karar alırsa, çok daha başarılı bir iş bırakma eylemi yapar ve kamu çalışanlarının taleplerine cevap bulabiliriz. Eğer 21 Mayıs tarihinde o masada toplu sözleşme taleplerimize cevap bulursak, bu iş bırakma eylemini yapmayız.

Sayın Başbakan’a sesleniyoruz; kamu çalışanlarının ve emeklilerin yaşadığı dramı ekonomik sefaleti görün, ek ödemelerde öğretmeni, akademisyeni, postacıyı, din görevlisini, KİT çalışanlarını, maliye uzmanlarını oyun dışı bıraktınız. 2 milyon insanı oyun dışı bırakmaya hakkınız yok. Toplu sözleşme masasında tekliflerimize cevap bulalım, biz de eylemimizi iptal edelim. Özellikle 21 Mayıstan sonra tarih belirledik ki, bunun bir anlamı var. Masaya olan saygımızdan biz bu eylemi 21 Mayıs sonrasına bıraktık.

Kamu çalışanlarına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER