Rusya'nın 14'üncü, Çin'in ise 8'inci defa Suriye' insani yardımların önünü açan bir karar tasarısını reddettiğine dikkati çeken Pompeo, şunları söyledi:
Her iki ülke de Şam'daki ortaklarına destek sağlamayı ve olanların üstünü örtmeyi, zorlu kış şartlarında hayatta kalmaya çalışan milyonlarca masum sivilin hayatına tercih etmiştir. Ayrıca bu ülkeler İdlib'de Esed rejimi ve Rus ordusunun saldırılarını destekleyerek, sivillerin hayatını tehlikeye atmaktadır.
Sivillerin hayatı için Birleşmiş Milletlerin sınır ötesi yardımların şart olduğunu söyleyen Pompeo, "Rusya ve Çin'in vetosu, bu hükümetlerin, Suriye rejiminin insani yardımları engellediği, bu yardımlara izin vermediği gerçeğini umursamadığını göstermektedir.
Pompeo, Rusya ve Çin'in Suriye'de durumun değiştiği argümanını da reddederek, "Milyonlarca Suriyeli hala yardıma muhtaç.
Rusya ve Çin'in vetosu
Almanya, Belçika ve Kuveyt tarafından Rusya ile uzun süren müzakerelerin ardından, sene sonuna kadar yenilenmesi gereken karar, dün BMGK'de oylamaya sunulmuştu.
Yardımların gönderildiği sınır kapıların sayısının azaltılmasını isteyen Rusya, yapılan çeşitli tekliflere rağmen ikna edilememiş ve Suriye' sınır ötesi yardımlar yapılmasına 2014 senesinden beri olanak sağlayan BMGK kararın yenilenmesini Çin ile veto etmişti.
BMGK kararı yenilenemediği için 10 Ocak'a kadar herhangi bir önlem alınamazsa 2'si Türkiye'den olmak üzere 4 sınır kapısı Suriye'ye insani yardımların girişine kapatılacak.