ÜRÜN DENETMENLERİ DERTLİ ...

Ekonomi Bakanlığı Denetmenle​rinin Çözülemeye​n Sorunları ve Hakları Hakkında Malumat

ÜRÜN DENETMENLERİ DERTLİ ...
Bugün 200 civarında Ürün Denetmeni ve Yardımcısı, 8 Bölge Müdürlüğüne bağlı 35 Grup Başkanlığında görevlerini ifa etmektedirler. (Her geçen gün maalesef teşkilattan istifalar ve başka kurumlara geçişler olduğundan toplam sayımızda sürekli değişiklik olmaktadır)

2000’li yıllarda 80 milyar dolar düzeylerinde olan dış ticaret hacmimiz, bugün 5 katı olan 400 milyar dolara yaklaşmış; buna karşın o yıllardaki Denetmen sayısı, günümüzde yarı yarıya düşmüş, iş hacmi sürekli yükselmiş ve pek çok ek görevler üstlenilmiştir. Yürütülen görevler ana başlıklar halinde sıralandığında yaklaşık 27 çeşit faaliyet konusundan bahsetmek mümkündür.

Bizler, toplamda milyarlarca dolarlık işlere imza atıp sorumluluk yüklenmekle birlikte, hızlı ve sürekli dönüşüm yaşananmevzuat değişikliklerini de takip etmekteyiz. Görevimizi 7 gün/24 saat, hafta sonu, hatta bayram günleri dâhil, can güvenliği riski bile giderilmeden en iyi etkin ve hızlı yapmaya çalışırken, maalesef hem kendi Bakanlığımız hem de diğer Bakanlıklardaki emsalimiz olan personele göre, yetersiz haklar ile çalışan personel haline getirilmişizdir. Yıllar geçtikçe unvanımızda, özlük ve mali haklarımızda çok ciddi, yıpratıcı kayıplar yaşamış bulunmaktayız.

2023 yılında 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirme, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma, kişi başına geliri 25 bin dolara çıkarma, daha zengin, daha güçlü, dünya ekonomi ve politiğinde etkin rol oynayan bir ülke haline giden hedef çalışmalara ulaşmak için “Ekonomi Bakanlığı” lokomotif kurum rolünü üstlenmişken, Biz Ürün Denetmenlerinin bu çalışmalara pozitif katkısının olmadığını söylemek olanaksızdır.

Bu amaçlar ve hedeflere ulaşmak için gösterdikleri özverili çalışmalar doğrultusunda, Ürün Denetmenleri haklarında olumlu ve sevindirici gelişmeler beklerken; ne yazık ki birçok haksızlığa, adaletsizliğe maruz bırakılmışlar ve her defasında üzülmüşlerdir. Bunlardan sadece birkaçına değinecek olursak;

-- 646 ve 666 Sayılı KHK çalışmaları ile emsalimizolan Vergi Denetmenleri "Müfettiş" unvanı almış; hem unvanlarındahem özlük haklarındahem de maaşlarındaciddi artılarolmuştur,
-- Bugün ülkemiz dış ticaret hacminin 400 milyar dolara çıkmasında katkısı olan fakat adı bile okunmayanve sadece ürün bazlı olmayan daha pek çok denetim türünde imzası olan unvanımız, 637 Sayılı KHK ile "Ürün Denetmeni" yapılarak; görevimizi, bulunduğumuz kurumu, yerine getirdiğimiz işlevleri karşılamayan bir yapıya dönüştürülmüştür.
-- Pek çok emsal olmasına rağmen “Eşit İşe Eşit Ücret”çalışmalarında kapsam dışı bırakılmış ve Meslek Mensuplarının bu çalışmadan beklediği umutlar boşa çıkarılmıştır,
-- Kariyer (A) Grubu mesleklerden olmasına (mesleğe alınmada yarışma ve yeterlilik sınavı şartına), diğer kariyer mesleklere kıyasla mesleğin ilk 3 yılında yeterlilik ve kalifiyeli bir görev için birçok çalışma/proje yapılma zorunluluğuna, ayrıca bu sürede tekrar çeşitli sınavlara tabi olunmasına ve yıllarca iyileştirmeler vadedilmesine rağmen, maalesef halenB grubu kadrolarla denk, görevin niteliğine hiç de uygun olmayan mali/özlük hakları ile karşı karşıya bırakılmışlardır.
Bu tespitler ışığında, Mesleğimizin hak ettiği itibarının geri kazanılması için;

Meslek Mensuplarının, emsali olan diğer kariyer grubu mesleklerdeki mali/özlük haklarına sahip (aynı özlük haklarında çalışan Vergi Denetmenlerinin “Vergi Müfettişi” yapılarak 3600 ek gösterge + 2000 puan makam tazminatına hak kazandığı gibi) ve yeni bir unvan kazanmış (Dış Ticaret Müfettişi) personel haline getirilmesine, bunun içingerekli mevzuat değişikliklerinin yapılmasına toplumsal yarar adına ihtiyaç duyulduğunu bildirmekteyiz.

Saygılarımızla
ÜRÜN DENETMENLERİ DERNEĞİ
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bıkkın
Bıkkın - 10 yıl Önce

Bu denetmenlerin çoğu mühendis veya yüksek mühendistir. Hiç olmadı mühendis kadar maaş ve özlük hakkını elbette hak ediyorlar. Üstelik A grubu kadro ile çalıştıkları halde. Yetmiyor bir de sürekli rotasyona tabi tutuluyorlar. Ömür boyu sürgün yemiş durumdalar. Bi çoğu evlenemiyor veya evliler eşlerini bırakıp başka illerde bekar hayatı yaşamak zorunda kalıyor. Özel sektörde çalışan eşler tayin ve rotasyonda kale alınmıyor. Dini bayramların ilk günü hariç gece gündüz mesai ücreti almadan çalıştırılabiliyorlar. Denetimlere kurumda araç olmadığı için her firmanın kendi aracıyla gidiyorlar. Bu da hem denetim zaafı, hem can güvenliği riski demektir. Hergün başka ve tanımadığınız biriyle bir depoya, fabrikaya götürüldüğünüzü hayal edin. Görevde yükselme gibi bir durumları da yok. %99'u en iyi ihtimalle ürün denetmeni olarak emekli olacaklar ölmezlerse. Pek çok kişinin istifa ettiği veya başka kurum veya kuruluşlara geçtiği de doğrudur. Bu oran işe başladıktan sonraki ilk 3 yıl için %30'un üzerindedir.

Celal
Celal - 11 yıl Önce

Bakanlık Denetmenleri, kariyer meslekler içerisinde en fazla meşakkatli ve özverili çalışan mesleklerden olması münasebetiyle hak ediyorlar müfettişliği.. Umarım alırlar..

İthalatçı
İthalatçı - 11 yıl Önce

Bakanlık Denetmenleri bayağı bir yoğun çalışıyor, başvurularımız diğer kurumlara yaptığımız başvurulardan daha hızlı denetlenip sonuçlandırılıyor. Sıkıntı olmadan ithalatımızı yapıyoruz. Hakediyorlar.

ayhan
ayhan - 11 yıl Önce

çok yakın arkadaşım denetmen.memur maaşı alıyo, üstüne üstlük rotasyon falan gezip duruyo.inşallah hakettikleri yere gelirler.yoksa büro memurluğuna geçmeyi düşünüyo.

Yorgun Burokrat
Yorgun Burokrat - 11 yıl Önce

Ekonomi Bakanligi denetmenligi, yillardir hakkinin boylesi teslim edilmedigine taniklik ettigim yegane kamu meslegidir. Bu vesile ile diger insanlarin da bundan haberdar olmasi bile guzel birsey. Bu sorun yakinda cozulecektir diye tahmin ediyorum.

KPSS Mağduru
KPSS Mağduru - 11 yıl Önce

Kurumdan bayağı ayrılmalar varmış, özellikle taşradan, neler oluyorsa...

kafası güzel
kafası güzel - 11 yıl Önce

neymiş dış ticaret müfettişi imiş. oldu efendim oldu. hatta başmüfettiş yapalım sizleri, şöyle buyurmaz mıydınız. en kıytırık kadroyu dış ticaret müfettişi gibi adı bir ürkünç olan bir statuye taşı maaşları artır göstergeyi 3600+2000 yap. sizin ananız güzel mi beyler?

SIRADAKİ HABER