TÜRKİYE 23 NİSAN'I BÖYLE KUTLADI

23 Nisan Tüm yurtta kutlandı. İzmir'de renkli kutlama, İstanbul'da ise 2 dakikilak kutlama vardı.

TÜRKİYE 23 NİSAN'I BÖYLE KUTLADI

İZMİR'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk kez Atatürk Stadı yerine Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı. TRT Çocuk Şenliği için değişik ülkelerden gelen çocuklar, törenleri renklendirdi. Tören boyunca 420 çocuk, 'EXPO 2020' logolu bayrakları salladı. Törende Kongo ve Hindistan'dan gelen çocukların yaptıkları yöresel danslar çok beğinildi.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen dünyanın tek ve ilk çocuk bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl ilk kez Atatürk Stadı yerine İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyma etkinliğine yeni düzenlenen tören yönergesine göre İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve vali yardımcıları katılmazken, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, beş dakikalık gecikmeyle törene katılarak Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Törene CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Mehmet Ali Susam, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Deniz katıldı.

CHP İzmir milletvekilleri Atatürk Anıtı'na çelenk bırakma törenine protokol üyelerinin katılmamasına tepki gösterdi. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, "Cumhuriyet'in kurulması için 93 yıl önce yola çıkılmış. Ama hükümet bizim en önemli milli bayramlarımızı kutlatılmaz hale getirmiştir. Bir değersizleştirme anlayışı içerisindedir. Bugün burada sadece Milli Eğitim Müdürü anıtı çelenk bıraktı. Bize 'Saat 09.30'da çelenk konulacak' denildi. Ama 5 dakika geç çelenk konuldu. Millet Meclisi varlık sebebi olan bugüne sahip çıkmıyor. İzmir Valisi milli günümüze sahip çıkmıyor. Bu hükümetin milli bayramları değersizleştirme ve anlamsızlaştırma yok ettirme anlayışıdır. Biz bunu unutturmayacağız" dedi.

KONGOLU ÇOCUKLAR İSTİKLAL MARŞINI SÖYLEDİ

Resmi törenin ardından Cumhuriyet Meydanı'nda halka açık olan törenler başladı. Törene TRT Uluslararası Çocuk Şenliği'ne katılmak için gelen yabancı ülkelerin çocukları, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, CHP ve AK Parti Milletvekilleri, üniversitelerin rektörleri katıldı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ülkesinde gelen çocukların İstiklal Marşı'nı söylemesi dikkat çekti.

'İNSAN HAKLARINI SAYGILI OLUN'

İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı birçok ülkenin dilinde "Hoş geldin" diyerek dünya çocuklarını selamladı. Ulu önder Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği bayramı dünya çocuklarıyla birlikte kutlamaktan gurur duyduklarını belirten Bardakçı, "Ulu önderimiz memleketi yarınlara taşıyacak olanın çocuklar olduğunu söyleyerek Ulusal Egemenlik günümüzü çocuklara armağan etti. Yurtta ve dünyada barış için yaşamak ve insan haklarını saygılı olmak siz çocukların temeli olmalıdır. Ülkemizin teminatı olan çocuklarımızın bayramları en içten dileklerim ile kutluyor" diye konuştu.

Konuşmalar ardından çocuklar ellerindeki EXPO bayraklarıyla renkli dans gösterileri yaptı. Çocuklar hep bir ağızdan Öğrenci Andı'nı okudu. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Hindistan ülkelerin çocuklarının yaptığı yöresel dans gösterileri büyük beğeni topladı. 420 çocuk tören boyunca 'EXPO 2020' logolu bayrakları salladı. Kırmızı- beyaz giyinen kız çocuklarının ellerindeki Türk bayrakları ile yaptığı gösteri törende coşkuyu artırdı. Tören sonunda çocuklar 5x2 metre boyutunda EXPO bayrağı açtı ve EXPO için bestelenen şarkıyı söyledi. Çocuklar "EXPO 2020 İzmir'de" diyerek hep bir ağızdan slogan attı. Tören alanını çevreleyen tribünlerdeki izleyiciler de ellerinde Türk bayrağı taşıdı ve çocukların gösterilerini ayakta alkışladı. Saat 10.00'de başlayan törenler 11.15'te sona erdi.

ERZURUMDA 30 DAKİKALIK 23 NİSAN KUTLAMASI

ULU Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Erzurum'da 30 dakikalık törenle son buldu.

Merkez Yakutiye İlçesi'ndeki Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı önünde yapılan törene Milli Eğitim Müdürü Abdullah Bilge, Yakutiye İlçe Emniyet Müdürü Alparslan Birsel, ilçe emniyet müdürleri, kamu kurum müdürleri, az sayıda öğrenci ve kişi katıldı. Halk oyunları ekibi 'bar' oynarken bir güvercin Atatürk heykelinin başına kondu. Süs havuzu etrafında dizilen öğrencilerden birinin suya düşen balonunu çıkarmak için çocuklar çaba harcadı. Havanın soğuk olması nedeniyle bir anne bayrama katılan ve üşüyen çocuklarına şal sararak ısıtmaya çalıştı. Bisikletliler Derneği Erzurum Temsilciliğinden 8 kişilik grup ise sırtlarına astığı Türk Bayraklarıyla tören alanından geçiş yaptı.

Her yıl coşkuyla kutlanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın bu yıl sadece yarım saatlik törenle son buldu.


 

MANİSA Belediyesi ve Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürlüğü işbirliğiyle çocuk hükümlülere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında bir kutlama programı düzenlendi. Törende çocuklara belediye tarafından eşofman takımı hediye edildi.

Manisa Kapalı Cezaevi'nde kalan çocuk hükümlülerin morallerini artırmak ve toplumsal etkinliklerden uzak kalmamalarını sağlamak amacıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı düzenlendi. Manisa Belediyesi ile Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürlüğü işbirliğiyle cezaevinde düzenlenen etkinliğe, Manisa Belediye Başkan Yardımcısı MHP'li Nursel Ustamehmetoğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Çimen, Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürü Katip Özen ile yetişkin ve çocuk hükümlüler katıldı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Çimen, bu tür etkinliklerin çocuk hükümlülerin moral bulmasını sağladığını belirtti. Çimen, "Keşke 23 Nisan'ı cezaevinde değil de dışarıda aileleriyle birlikte kutlasalardı. Ama cezaevi infaz kurumu müdürlüğümüz, çocuk hükümlülerimizin kendilerini toplumdan soyutlamaması ve toplumsal etkinliklere uzak kalmamaları için böyle etkinlikler düzenliyor. Temennimiz en kısa zamanda cezalarını bitirip, aileleriyle birlikte bu bayramlarını kutlamaları" diye konuştu.

 

TOKAT'ta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, düzenlenen törenle kutlandı. Kentteki program, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'nın Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ile başladı. Ardından kutlama programı Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ve kent protokolü, kurulan stantları gezdi. Öğrenciler ise çeşitli yarışmalara katıldı. Ellerinde Türk bayrağı bulunan çocukların mutlu olduğu gözlenirken kutlama programı yarışmalarda dereceye giren öğrencilere verilen çeşitli hediyelerle sona erdi.

İSTANBUL'DA 2 DAKİKALIK TÖREN

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin kuruluşunun 93. yıldönümü Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen törende CHP İl Başkanlığı'ndan bir grup da yer aldı.

"AKP HÜKÜMETİNE BRAVO" DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİLER

Taksim Cumhuriyet Anıtı'ndaki tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, anıta çocuklarla birlikte çelenk koydu. Çelenk konulmasının ardından tören sona erdi.

Anıtın önünde ayrılmak üzere olan İstanbul İl Müdürü Muammer Yıldız'a CHP'li grup tepki gösterdi. Törenin kısa tululmasına ve CHP'li grubun çelengi koymasının beklenmemesine tepki gösteren bir kişi, "Böyle bir mevzuat olabilir mi? Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına ön ayak olmuş bir parti nasıl dışarıda bırakılabilir?" dedi. Gruptaki bazı kişiler ise "AK Parti hükümetine bravo" diyerek tepkilerini dile getirdi.

"2 DAKİKA 24 SANİYELİK TÖREN YASAK SAVMAKTAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR "

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği törenin bitmesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da aralarında bulunduğu grup, anıta çelenglerini koydu. Daha sonra CHP İstanbuL İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı açıklama yaptı

Salıcı, cep telefonunda tuttuğu süreyi göstererek, "Şimdi bu tören, 23 Nisan 1920'de o koşullarda açılan bir Meclis'in daha sonra kurmuş olduğu Meclis'in 93. senesinde yakışıyor mu? 2 dakika 24 saniyelik tören yasak savmaktan başka bir şey değildir. Bu tören çakma bir törendir. Bu şimdiye kadar gördüğümüz en çakma törendi. Tebrik ediyorum kendilerini bu kadar basiretsiz bir işi organize ettikleri için. 2 dakika 24 saniye. Hani bu törenler halkla buluşmak için yapılmıştı, ortada bir halk görüyor musunuz? Zaten geçen sene 5 Mayıs'ta çıkan genelgenin amacı bu törenleri bir süre sonra unutulabilir hale getirmekti" dedi.

"BU TÖRENLER BÖYLE BİTMEYECEK"

Salıcı, "Bu ülkede dini bayramları özgürce kutlamak ne kadar önemliyse milli bayramları kutlamak da onlar kadar önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerlerini oluşturan bayramları o Cumhuriyetin kurucusu olan Atatürk'ün kurmuş olduğu cumhuriyetin temel değerlerini unutturmaya çalışarak ne AKP bir yere varabilir ne de şu andaki devlet yetkilileri bir yere varabilir. Bugün bir öğrencimiz Başbakan'ın koltuğuna oturmayacak bildiğim kadarıyla. Biz genç bir arkadaşın Başbakan'ın koltuğuna bir an önce oturmasını istiyoruz. En az 3 çocuk istiyorum demeyen bir gencin o koltuğa bir an önce oturmasını istiyoruz. İdam cezasını bir an önce geri getirmek lazm demeyen bir Başbakan'ın bir an önce o koltuğa oturmasını istiyoruz. İkinci eşinizi Kürtler'den alın bu sayede toplumsal entegrasyon sağlanmış olur diyen bunu müstehzi bir şekilde söyleyen bir partinin mensubu olan belediye başkanının olmadığı , böyle bir anlayışa sahip olmayan bir gencin oraya oturmasını istiyoruz. Toplumun farklı kesimleriyle kavga içinde olmayan bir gencin oraya oturmasını istiyoruz. İnsanlara insan gibi muamele eden devlete de hakettiği saygıyı kazandıran bir gencin oraya oturmasını istiyoruz. Bu törenler böyle bitmeyecek" diye konuştu.


 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Ortadoğu'da, Yemen'de, Fizan'da, Çanakkale'de, İstiklal ve bağımsızlık mücadelemizde birlikte kan verdik, can verdik, gözyaşı döktük. Acımız, hüznümüz, sonuçta sevincimiz birbirine karıştı. Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Unutmayalım ki kuvvet birliktedir, dirlik birliktedir" dedi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Ulus'taki Birinci Meclis'te tören düzenlendi.

Tören, Birinci Meclis'te ilk konuşmayı yapan Sinop Mebusu Şerif Bey'in konuşmasının seslendirilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

TBMM Başkanı Çiçek, törende yaptığı konuşmada, TBMM'nin açılışının 93'üncü yıl dönümünün ve Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşkuyla kutlandığını belirtti.

93 yıl önce burada (Birinci Meclis) toplanarak küllerinden yeni bir devlet kuran İlk Meclisin Başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman milletvekillerini, şehit ve gazileri rahmet, minnet ve şükranla andığını ifade eden Çiçek, "Bugün Türk Milleti için tarihi bir gündür. Bugün milletimizin istiklalini ve istikbalini yine milletin azim ve kararlılığıyla teminat altına alınması için dünyaya haykırdığımız kutlu bir gündür" diye konuştu.

Meclisin açılışının milli mücadelenin en önemli safhalarından biri olduğunu vurgulayan Çiçek, bu tarihe kadar dağınık ve lokal vaziyetteki Kuvay-i Milliye birliklerinin, Meclisin açılışıyla tek bir merkezden yönetilmeye başlandığını kaydetti.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından, mübarek vatanın her köşesinin müstevlilerce işgal edildiğini, ordularının dağıtıldığını, tersanelerine girildiğini, silahlarına el konulduğunu ve aziz milletin işgale, haksızlığa ve sömürgecilere karşı emsalsiz bir direniş göstermeye başladığını belirten Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türk Milleti'nin ve yirminci yüzyılın en büyük liderlerinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde bu milletin kahraman evlatları bağımsızlık meşalesini Samsun'dan, Havza'dan, Amasya'dan, Erzurum'dan, Sivas'tan yaka yaka Ankara'ya gelmiş, kesilen kurbanlar, edilen dualar ve dökülen gözyaşları eşliğinde milli meclisi açarak, millete ümit ve heyecan vermişlerdir.

İçinde bulunduğumuz bu kutsal çatıdan yükselen 'Ya İstiklal, Ya Ölüm' çağrıları Anadolu'nun her köşesinde yankı bulmuş, kadın, çocuk, genç, yaşlı topyekun bu millet İnönü'de, Sakarya'da, Polatlı'da, Afyon'da, Dumlupınar'da büyük zaferler kazanarak bize bu mübarek vatanı, ardından da Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi armağan etmişlerdir. Hepsine minnet borcumuz var ve hepimiz bunun farkında olmalıyız.

93 yıl önce burada büyük emperyalist oyun bozulmuştur. Büyük oyunu bozan kadro ve büyük milletimiz, her türlü yokluğa ve yoksulluğa göğüs gererek son haçlı seferine 'Dur' demiştir."

-"Tarihimiz ışık tutacak"-

Meclisin "milli egemenlik" kavramı üzerinde yükseldiğini, bunun her şeyden üstün olduğu ve bu gücün devredilemeyeceğini vurgulayan Çiçek, "Bu yüzden 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir' anlayışı bizim düsturumuz haline gelmiştir. Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz bu temel üzerine inşa edilmiştir. O sebepledir ki milli egemenliği güçlendirmek, ülkemizi geliştirmek ve Türkiye Cumhuriyetini modern devletler safında en güçlü yere oturtmak bizim en başta gelen görevimizdir. Milletvekilleri olarak bu ideal boynumuza borçtur" diye konuştu.

Çiçek, şunları kaydetti:

"Türkiye bu ulvi hedefe ulaşabilmek için kardeşliğini daha da derinleştirecek, birlik ve beraberliğini ebediyen sürdürecektir. Çünkü, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Ortadoğu'da, Yemen'de, Fizan'da, Çanakkale'de, İstiklal ve bağımsızlık mücadelemizde birlikte kan verdik, can verdik, gözyaşı döktük. Acımız, hüznümüz, sonuçta sevincimiz birbirine karıştı. Bir olduk, iri olduk, diri olduk. Unutmayalım ki kuvvet birliktedir, dirlik birliktedir.

Ayrılığı ve ayrımcılığı reddedip birliği ve kardeşliği savunacağız. Birlikte rahmet olduğu inancını daima diri tutacağız. Gönül köprülerimizi güçlendirip, Yunus'un dediği gibi gönüller yapmanın mücadelesini vereceğiz. Bin yıldır bu topraklarda inşa ettiğimiz kültürün ve muhteşem medeniyetin özü budur. Ülkemizin karşılaştığı her sorunun üstesinden bu ruh ve inançla galip geleceğiz. Tarihimiz daima bize ışık tutacak, yolumuzu aydınlatacaktır. Kurucu iradenin belirlediği ideallerden, güçlü bir ülke heyecanından vazgeçmeyeceğiz. 93 yıl önce buradan ayağa kalkan millet, var olmaya, hem de en güçlü şekilde var olmaya devam edecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmamalıdır."

-"Birbirimizi sevmekten başka çaremiz yok"-

Bugün, çocuklara bayram armağan eden tek ülke olmanın gururu ve coşkusunun da yaşandığını dile getiren Çiçek, şunları ifade etti:

"Çocuklarımızın başarılı olmalarını, dünyada saygın bir yer edinmelerini istiyoruz. Onların demokrasi ve kardeşlik bilinciyle yetişmelerini amaçlıyoruz. Yunus Emrelerin, Mevlanaların, Anadolu Erenlerinin bu toprakların mayasına çaldığı sevgi felsefesini öğrenerek barışçıl bir şekilde yetişmelerini istiyoruz. Ekilmeye çalışılan düşmanlık tohumlarına rağmen birbirlerini severek, bu ülkenin değerlerine kültürlerine sahip çıkarak yetişmelerini amaçlıyoruz. Çünkü bizim birbirimizi sevmekten başka çaremiz yoktur. Birbirimizi sevmekten, korumaktan, incitmemekten ve birbirimize güvenmekten başka çaremiz yoktur. Tarihimiz, kültürümüze geleneklerimiz ve bu çağın gerçekleri bunu emretmektedir."

Bugün dolayısıyla dünyanın çeşitli yerlerinden ülkeye gelen çocukların birer barış armonisi oluşturduğuna işaret eden Çiçek, şöyle devam etti:

"Burada dostluklar ediniyor, birbirlerini tanıma fırsatı yakalıyorlar. Bu deneyimin dünya barışına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Barış kültürüyle yetişen çocuklar ilerde barışa, kardeşliğe hizmet edeceklerdir. Bizim çocukların barış ve kardeşlik ortamlarında büyümelerini sağlamak gibi bir yükümlülüğümüz vardır. Onları kavga ve çatışma içerisinde büyütmek, onlara yapabileceğimiz en büyük kötülüktür ve tarih de bunu affetmeyecektir."

Dünyanın çeşitli yerlerindeki şiddet olaylarında en büyük acıyı çocukların yaşadığını, bu durumun insanlığın vicdanını kanatması gerektiğini belirten Çiçek, "Dünyanın çocuklarımızın kalpleri gibi temiz olmasını, savaşların, kan ve gözyaşının durmasını temenni ediyorum. Başta milli mücadelemizin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Birinci Meclisimizin milletvekilleri olmak üzere milli mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum. Milletimizin, çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum" değerlendirmesi yaptı.

-"Ülkemiz gelişmekte ve güçlenmekte"-

Çiçek, konuşmasının ardından, Birinci Meclis özel defterine şunları yazdı:

"TBMM'nin açılışının 93'üncü yıl dönümünü millet olarak büyük bir heyecan ve coşkuyla kutluyoruz.

Dönemin zor koşullarında büyük bir vatanperverlikle düşmana direnen, ideal ve heyecanlarıyla bu çatı altında toplanan İlk Meclis'in kahraman üyeleri milletimizin gönlünde unutulmaz bir yer edinmişlerdir.

İlk Meclisimizin kahraman milletvekillerinin, milli iradenin üstünlüğü üzerine kurduğu Cumhuriyetimizi, başlangıçta belirlenen kalkınma ve çağdaşlaşma hedeflerine ulaştırmak için çalışıyoruz.

93 yıl önce burada toplanan milletvekillerinin sağlam temeller üzerine kurduğu ülkemiz her geçen gün gelişmekte ve güçlenmektedir.

Dönemin zor koşullarında vatan sevgisiyle koşup, buraya gelen milletvekillerinin bağımsızlık mücadelemizde gösterdikleri ruh bizim için daima yol göstericidir.

Başta TBMM'nin ilk Başkanı ve milli mücadelemizin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Birinci Meclisimizin tüm milletvekillerini saygı ve rahmetle anıyorum."

Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kuvvet komutanları, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile AK Parti, MHP ve CHP'den milletvekilleri katıldı.

Ankara Kulübü seğmenleri gösteri yaptı-

Çiçek, Bahçeli ve beraberlerindekiler daha sonra Ankara Kulübü seğmenlerinin gösterisini izledi. Çiçek ve beraberindekiler, gösterinin ardından seğmenlerle fotoğraf çektirdi.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı", Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Bursa'da, Heykel'deki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, anıta çelenk bırakılmasıyla başladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapılmasıyla devam eden törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Öğretmen ve öğrenci gruplarının, Fomara Meydanı'na kadar yürümesiyle sona eren törene, Bursa Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

-Çanakkale-

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda organize edilen ve ilkokul ile ortaokul öğrencilerinin katıldığı törende ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı.

Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale milletvekilleri Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Baro Başkanı Bülent Şarlan ile vatandaşlar katıldı.

-Balıkesir-

Balıkesir'deki törende, İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner, kutlamalar kapsamında Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından sona erdi.

Okullarda yapılan kutlamalarda ise şiirler okundu, halk oyunları gösterileri sunuldu.

-Yalova-

Yalova Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman'ın, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başladı.

Yurtman, törende yaptığı konuşmada, geleceğe daha güvenle bakabilmenin, her şeyden önce milletin temel değerlerini yürekten benimsemiş ve ülkenin geleceğini kurma sorumluluğunu üstlenecek birikimle donanmış nesiller yetiştirmeye bağlı olduğunu bildirdi.

Çocukların, her 23 Nisan'da, bu günün önemini bilip heyecanını duyarak, ümit dolu çalışmalarıyla yarınlara koşacağını belirten Yurtman, "Okumak, öğrenmek, araştırmak en büyük zevkiniz ve ihtiyacınız olmalıdır. Bu güzel, bu eşsiz vatan toprakları üzerinde mutlu, huzurlu ve güvenli bir hayat, ancak içinde bulunduğumuz bilgi çağının seçkin bir ortağı olmamıza bağlıdır. Bu, toplumumuzun en yüce hedefidir" dedi.

Öğrenciler tarafından şiirler okunarak halk oyunu gösterileri sunulan törene, Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Meftun Dırman, Belediye Başkanı Yakup Koçal, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.



 

MANİSA Belediyesi ve Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürlüğü işbirliğiyle çocuk hükümlülere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında bir kutlama programı düzenlendi. Törende çocuklara belediye tarafından eşofman takımı hediye edildi.

Manisa Kapalı Cezaevi'nde kalan çocuk hükümlülerin morallerini artırmak ve toplumsal etkinliklerden uzak kalmamalarını sağlamak amacıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı düzenlendi. Manisa Belediyesi ile Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürlüğü işbirliğiyle cezaevinde düzenlenen etkinliğe, Manisa Belediye Başkan Yardımcısı MHP'li Nursel Ustamehmetoğlu, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Çimen, Cezaevi İnfaz Kurumu Müdürü Katip Özen ile yetişkin ve çocuk hükümlüler katıldı. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Çimen, bu tür etkinliklerin çocuk hükümlülerin moral bulmasını sağladığını belirtti. Çimen, "Keşke 23 Nisan'ı cezaevinde değil de dışarıda aileleriyle birlikte kutlasalardı. Ama cezaevi infaz kurumu müdürlüğümüz, çocuk hükümlülerimizin kendilerini toplumdan soyutlamaması ve toplumsal etkinliklere uzak kalmamaları için böyle etkinlikler düzenliyor. Temennimiz en kısa zamanda cezalarını bitirip, aileleriyle birlikte bu bayramlarını kutlamaları" diye konuştu.

Manisa Belediye Başkan Yardımcısı Ustamehmeoğlu da cezaevindeki hükümlülerin motivasyonunu sağlayacak her türlü sosyal etkinliğe destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından çocuk hükümlülerden bazıları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili şiirler okudu. Ulu Önder Atatürk'ün çocuklara verdiği önemi anlatan slayt gösterisinin ardından, Manisa Belediyesi tarafından eşofman takımı hediye edildi. Kapalı cezaevinde kalan 17 çocuk hükümlüye hediyeleri Cumhuriyet Başsavcı Vekili Çimen ile Belediye Başkan Yardımcısı Ustamehmetoğlu tarafından verildi. Hediyelerin dağıtılmasının ardından yetişkin ve çocuk hükümlülere, yine arkadaşları tarafından mini konser verildi. 

 

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER