SURİYE TEZKERESİ KAÇ OYLA KABUL EDİLDİ ?

Başbakan'ın imzasıyla TBMM'ye gönderilen Suriye tezkeresi kabul edildi.

SURİYE TEZKERESİ  KAÇ OYLA KABUL EDİLDİ ?
TÜRK Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi konusunda hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada kabul edildi.

Suriye konusunda, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, Genel Kurul'un kapalı oturumunda görüşüldü. 3 saat 20 dakika süren görüşmelerin ardından, tezkere 320 oyla kabul edildi. Tezkereye 129 ret oyu kullanıldı.
TARTIŞMALI GEÇTİ

TBMM Genel Kurulu'nda tezkerenin okunmasından sonra Genel Kurul salonunda CHP'li Muharrem İnce ve MHP'li Oktay Vural, tezkerenin gerekçesinde usul hatası olduğu gerekçesiyle söz almak istedi. Konuşma yapan CHP'li İnce Meclis'e "1 Mart'taki vekiller gibi onurlu olun" diye seslendi. İnce'nin ardından kürsüye MHP'li Oktay ve BDP'li Güldan konuştu. AK Parti adına ise Canikli kürsüye geldi. Konuşmaların ardından kapalı oturuma geçildi. Salondaki misafirler ve izinli olmayan görevliler salon dışına çıkarıldı. TBMM TV yayını kesildi.
Görüşme sonunda yapılan oylamada tezkere kabul edildi. TBMM'de yapılan oylamada sınır ötesi tezkeresi 286 kabul 129 ret oyuyla geçti.
Daha sonra yeniden söz alan İnce, "Tarafımı açıklıyorum, Esad'ın canı cehenneme. Bana ne Esad'dan" diye konuştu.
VURAL: HÜKÜMETİN DIŞ POLİTASI İFLAS ETTİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP’li Muharrem İnce’nin ardından kürsüye gelerek konuşma yaptı. Vural, şunları söyledi:
“Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiği çok açık. Dışişleri’nin, Türkiye’ye ilave tehditler getirdiği açıktır. Dış politika iflas etmiştir. Fiili bir tehdidi engellemeyen bir diplomasinin iflasıdır. Türkiye her şeyden önemlidir. Türkiye’yi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları gayet açıktır. Herhangi bir bilgilendirme yapılmış değildir.
Hükümet kapalı oturumda kamuoyuyla paylaşılmayacak bilgileri paylaşacak olabilir. Millet bilmeyebilir. Biz milletin bizim görüşlerimizi bilmesini istiyoruz. Hükümet kapalı oturumda açıklasın, biz de açık oturumda görüşlerimizi açıklayalım. Bu görüşmeler açık olmalıdır. Açılımla ilgili kapalı oturumda ne söylendi? Kuzey Irak’a yönelik tezkereyle ilgili yapılan görüşmede ne söylendi?”

ATALAY: ULUSLARARASI CAMİAYLA HAREKET EDECEĞİZ
Oturumun verimli geçtiğini söyleyen Beşir Atalay "Uluslararası camiayla birlikte hareket edeceğiz" dedi. Atalay, "Toplantılar yapıldı. NATO'nun aldığı karar önemli. Bu birinci planda bundan sonrasında ilişkin yeni düzenlemeyle misilleme hakkını kullandık. Arkadaşlar bu tezkere savaş tezkeresi değil. Türkiye'nin menfaatlerini koruma, ilerde ihtiyaç olursa kullanmak üzere verilmiş bir tezkere. Caydırıcılık özelliği vardır. Türkiye'nin hakkını hukukunu koruması önemlidir" şeklinde konuştu.
DAVUTOĞLU: HER HALÜKARDA ALMIŞTIR
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis'te tezkerenin kabul edilmesinin ardından, gazetecilerin ''Suriye mesajı aldı mı?'' sorusuna, ''Türkiye'nin mesajı her halükarda alınmıştır'' karşılığını verdi.

TEZKEREDE NE VAR ?

Başbakan’ın imzasıyla TBMM’ye gönderilen tezkerenin içeriği belli oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na gönderilen tezkerede, şunlar kaydedildi:
“Suriye’de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.
Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur.
Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.”

CHP "HAYIR" OYU VERECEK

CHP Grubu, TBMM'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında saat 09.00'da toplandı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda CHP, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisi verecek olan tezkereye 'Hayır' oyu verme kararı aldı. CHP, 'Hayır' oyu vereceklerinin gerekçesi olarak ise bunun bir 'savaş tezkeresi' olmasını gösterdi.

MHP: MİLLİ MENFAATLERİMİZ ÖNEMLİ

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Oktay Vural da BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada "Hükümetin vereceği bilgiler ışığında, milli menfaatlere uygun bir değerlendirme yaptıktan sonra karar vereceklerini" söyledi.

Vural saldırıların boyutu hakkında bilgi aldıktan sonra, farklı senaryoları ve alınabilecek farklı tedbirleri de değerlendirdiklerini belirtti.

CHP'Lİ CİHANER: AKP YALAN SÖYLEDİ

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık teskeresini değerlendirdi.

Cihaner, "Gelinen durum hükümetin öngörüsüz, ırkçı, emperyalizmin çizgisindeki politikalarının sonucudur. Kamuoyu yoklamaları halkımızın önemli bir kesiminin 'Savaşa Hayır' dediğini göstermiştir. AKP yalan söyledi, basını tehdit etti, TBMM'yi ve muhalefeti dışladı, şimdi sorumluluğu halka ve TBMM'ye yüklemek istiyor. Tezkere 'silahlı saldırı eşiğinden bahsediyor' silahlı saldırı eşiği savaş ilanı anlamına gelen tezkereyi haklı göstermez" dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER