Eğitimin derslik yetersizliklerinden çalışan çocuklara birçok sorunu projelerle çözülmeye çalışıyor. Sorunlara bütünsel ve bilimsel yaklaşımdan uzak yaklaşımlar kaynak yetersizlikleriyle birleşince çözümler göz boyamadan öteye gitmiyor. UNICEF'in, İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile yürüttüğü proje ile şirketlerin desteğiyle sergilenen “yıldızlarla” okul dışında kalan çocukların eğitim sorunu çözülmeye çalışılıyor.
Eğitime ayrılan kamusal kaynakların yıllar içinde azalması ve sorunların bilimsellikten ve planlamadan uzak bir şekilde ele alınması, sorunları katlayarak artırıyor. Eğitime bu yaklaşımın bir sonucu da, eğitim alanının bir “proje cennetine” dönüşmesi oluyor.
Dün basında yer alan “hayırsever öğrenci” haberinde, Türk Kızılayı’nın Milli Eğitim Bakanlığı ve Ziraat Bankası ile yürüttüğü bir projeye yer verilmiş, ihtiyaç duyulan yeni okulların yapılmasında, “yardımlaşma, dayanışma, tasarruf ve paylaşma bilinci kazandırmak” gibi değerler kazandırılması iddiası altında artık öğrencilerin harçlıklarına dahi göz dikilmesine değinilmişti.
UNICEF'in, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle düzenlediği ilköğrenimini tamamlayamamış çocuklara yönelik “Stars of İstanbul'' başlıklı projesi de bir diğer örnek olarak dikkat çekiyor. “Sosyal sorumluluk projesi” kapsamında yürütülen projede dün eğitime destek amacıyla hazırlanan yıldızlar İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında sergilenmeye başladı. “Okul dışında kalmış çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla” havaalanına üç adet yıldız koyulurken, yıldızlar çeşitli şirketlere ait olarak sergileniyor. Şirketler bu yıldızlara "Kusursuz hizmet için atan kalp" gibi "değerler" atfederek, aslında reklam yapıyor.
Projeyle, “9-14 yaş arası okul dışı kalmış 90 bin çocuğun hızlandırılmış eğitimle yaşıtlarının seviyesine getirilmesi için gerekli fonların yaratılmasına katkıda bulunmak” amaçlandığı kaydedilirken, serginin İstanbul'un çeşitli noktalarında Kasım ayı sonuna kadar sergileneceği ifade ediliyor. Proje sonunda her bir yıldız ile 100 çocuğun okuması hedeflendiği belirtilirken, sergilenecek yıldız sayısının şu anda 120 yıldız olduğu kaydediliyor. Bu yıldızlar Aralık ayında yapılacak açık artırma ile satışa sunulacak ve elde edilen gelir çocukların eğitimine harcanacak.
Eğitimin kamusal bir hizmet olarak algılanması yok oldukça ve sorunların çözümü projelere havale dilince, “Eğitimine devam edemeyen onbinlerce çocuğun” okuma hayalleri de şirketlerin yıldız sipariş edip, çeşitli yerlerde sergilenmesine kalıyor.
Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2011, 00:00