Koşaner: Alternatif tarih yazılmaya çalışılıyor

Orgeneral Koşaner, "Atatürk ve arkadaşlarının mücadelesine farklı bir anlam yükleyerek alternatif tarih yazılmaya çalışıldığını ibretle ve esefle görüyoruz" dedi.

Koşaner: Alternatif tarih yazılmaya çalışılıyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, "Gerçeklerin değiştirilmesi ve saptırılmasıyla tarihsel olguların farklılaştırılmak istendiği ve böylece Atatürk ve arkadaşlarının mücadelesine farklı bir anlam yükleyerek alternatif tarih yazılmaya çalışıldığını ibretle ve esefle görüyoruz" dedi.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında, Mustafa Kemal Atatürk'ün doğumunun 130. yıl dönümünde, Kara Harp Okulu Atatürk Amfisi'nde "Mütareke Dönemi ve İstanbul'dan Samsun'a Uzanan Yolda Mustafa Kemal" konulu panel düzenlendi.

Orgeneral Koşaner, panelin ardından yaptığı konuşmada, etkinlik kapsamında son 2 yıldır milli mücadele dönemi komutanlarının hayatlarının ele alındığını söyledi.

Mütareke döneminin taşıdığı öneme rağmen bu döneme ilişkin araştırma ve incelemelerin sınırlı kaldığını ifade eden Orgeneral Koşaner, mevcut çalışmaların ise konuya ilgi duyanlar tarafından yeterince ve tarafsızca incelenememesinin, tarihi bilgilerin topluma yanlış, eksik ve saptırılmış olarak yansıtılmasına neden olduğunu kaydetti.

Koşaner, şöyle devam etti: "Atatürk'ün İstanbul'da kaldığı 6 aylık sürede neler yaptığının toplum tarafından tam olarak bilinmemesi ve belki de bu kanlı dönemde kalanların toplum tarafından hatırlanmak istenmemesi nedeniyle bu dönem daima istismar edilmeye açık olmuştur. Gerçeklerin değiştirilmesi ve saptırılmasıyla tarihsel olguların farklılaştırılmak istendiği ve böylece Atatürk ve arkadaşlarının mücadelesine farklı bir anlam yükleyerek alternatif tarih yazılmaya çalışıldığını ibretle ve esefle görüyoruz. Bu alternatif tarih yazma gayretlerine, aralarında burada konuşan hocalarımızın da bulunduğu birçok değerli tarihçi ve araştırmacımız en güzel cevabı yazdıkları eserlerinde vermişlerdir."

Alternatif tarih yaratma girişimlerine karşı durabilmek için tarihi doğru olarak öğrenmek, anlamak, yorumlamak ve savunmak gerektiğini söyleyen Koşaner, Atatürk'ün 'en büyük eserim' dediği Cumhuriyet'in korunması ve yüceltilmesinin doğru ve sağlam bilgilere sahip olarak yapılacak mücadeleyle mümkün olacağını kaydetti.


En acısı mütareke basını

Org. Koşaner şunları söyledi: “İttihatçılardan hesap sorma dönemi başlamış. Adeta ittihatçı avına çıkılmış. Harp Divanı kurularak tutuklanmışlar, cezalandırılmışlardır.


Basına sansür uygulayarak işgal güçlerinin hoşuna gitmeyecek haberlerin kamuoyuna duyurulması engellenmiştir. En acı olanı ise mütareke basını olarak adlandırdığımız tamamen işgal kuvvetlerinin propagandasını yapan milli mücadeleye karşı çıkan, kurtuluşa inanan ve bu amaç için mücadele edenleri suçlayan bazen de aşağılayan bir yayın politikası izleyen basının da ortaya çıkmasıdır. Kimin tarafından hangi amaçla desteklendikleri bilinen bu basın organlarının önde gelen yazarlarına milletimiz zamanı geldiğinde layık olduğu karşılığı da vermiştir. Tarihin, ondan ders alınmadığı takdirde tekerrür edeceği hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Sıraladığımız birkaç örnekte görüldüğü gibi, fırsat bulduğu takdirde bu ve benzeri olaylarla karşılaşılması kaçınılmaz olacaktır. Aslolan benzeri durumlara düştükten sonra kurtuluş çareleri aramak değil, bu gibi durumlara hiç düşmeyecek tedbirlerin zamanında alınmasıdır.”




 

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER