KANTİN YÖNETMELİĞİNİN AYRINTILARI

KANTİN YÖNETMELİĞİNİN AYRINTILARI
Gıda, Tarımve Hayvancılık Bakanlığı 5 Şubat 2013 Salı günü Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, büfe gibi işletmelerde özel hijyen şartlarına, gıda güvenilirliğineve resmî kontrolüne ilişkin yönetmelik yayınladı. 

    İşte ayrıntılar ; 
 1-Kantinveya yemekhanelerin duvar yüzeylerinin , tavanının, pencereler ile kapıların sağlam durumda, korunan, kolay temizlenebilirve dezenfekte edilebilir olacak , girişlerinde hijyen paspası bulundurulacak.
2- Kantinveya yemekhanelerde satılan yiyecekve içeceklerin uygun sıcaklık koşulları sağlananacak ,sıcaklık değerleri izlenecekve sıcaklık kayıtları tutularak denetimlerde gösterilecek.
3- Camlar, kırılmaya karşı koruma altına alınacak.
4- Kantinveya yemekhanelerde kesinlikle tahta saplı bıçak kullanılmayacak.
5-Çalışanların günlük kıyafetleri ile iş kıyafetleri ayrı dolaplara konulacak.
6- Kantinveya yemekhanelerin temizliğinde Sağlık Bakanlığınca izin verilmiş deterjan, kimyasalve dezenfektanlar kullanılacak , uygun kapalıve kilitli yerlerde muhafaza edilecek.
7-İşletmelerde çalışan personelin iş elbiselerinin cepleri olmayacak , takı takılmayacak , Oje, cilave makyaj malzemesi kullanılmayacak ,sakız çiğnenmeyecekve bir şey yiyemeyecekler. 8- Çalışanların el kesiklerinde mavi renkli yara bandı kullanılacak.
9- Örgün, yaygınve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde çalışan personele hijyenve gıda güvenilirliğine yönelik eğitimler düzenlenir.Düzenlenecek eğitimlerde Millî Eğitim Bakanlığı, Bakanlıkve Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yapar. İşletmeci, bu Yönetmeliğin yayımından önce faaliyet gösteren işletmesinde çalışan personeline, 31/12/2014 tarihine kadar eğitim aldırmak zorundadır. Gıda işletmecisi, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra yeni işe alacağı personelde eğitim şartını ararve 31/12/2014 tarihinden sonra eğitim almamış personeli işletmesinde çalıştıramaz.
10- Kantinlerin açılabilir tüm pencerelerine sineklikve 2,5 m yüksekliğe kadar olan pencerelerine ise zararlı girişini engelleyecek tel kafes takılır, akvaryum dışında evcil hayvan bulundurulamaz.
11- Kantinveya yemekhanelerde ALO GIDA 174 ilanının bulunması zorunludur.
12-Kantin işletmecileri bu yönetmelikte belirtilen şartları 31/12/2013 tarihine kadar yerine getirerek gerekli uyumu sağlamak zorundadırlar.
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
selvi arslan
selvi arslan - 11 yıl Önce

çok gereksiz sadece insanlara sıkıntı vermek yersiz işler.

SIRADAKİ HABER