KAMU ZARARLARI MECLİSE GİTMEMİŞ

Sayıştay denetçileri, Meclis’e gönderilen raporların mevzuata aykırı işlemleri anlatmakta yetersiz kaldığını söyledi. Denetçiler, kamu zararlarını gösteren eklerin Sayıştay tarafından Meclis’e gönderilmediğini iddia etti.

KAMU ZARARLARI MECLİSE GİTMEMİŞ
 
Hü­kü­met ile Sa­yış­tay ara­sın­da ya­şa­nan de­ne­tim tar­tış­ma­la­rı­na Sa­yış­tay De­net­çi­le­ri Der­ne­ği (SAY­DER) kri­tik bir eleş­ti­riy­le ka­tıl­dı. Ra­por­la­rı ya­zan çok sa­yı­da Sa­yış­tay de­net­çi­si­nin üye ol­du­ğu SAY­DER, Sa­yış­ta­y’­ın de­ne­tim ra­por­la­rı­nı ek­le­riy­le bir­lik­te Mec­li­s’­e gön­der­me­di­ği, bu ne­den­le ra­por­la­rın ye­te­rin­ce an­la­şı­la­ma­dı­ğı açık­la­ma­sını yap­tı. De­net­çi­ler, Sa­yış­tay ra­por­la­rı­nı eleş­ti­ren­le­re de “Bel­ge­ye da­yan­ma­yan hiç­bir tes­pi­te yer ver­me­yi­z” de­di­ler.
 
MECLİS’E SAYIŞTAY RAPORU
 
SAY­DER, ka­mu­oyu­na yap­tı­ğı açık­la­ma­da, ma­li ra­por­la­rın içe­ri­ği­nin ye­ter­siz ol­du­ğu­na iliş­kin de­ğer­len­dir­me­le­re Sa­yış­ta­y’­ı üs­tü ka­pa­lı eleş­ti­re­rek ya­nıt ver­di. “TB­MM’­ye gön­de­ri­len de­ne­tim ra­por­la­rı ‘de­net­çi ra­por­la­rı­’ de­ğil­dir. Bu ra­por­lar ‘Sa­yış­tay Ra­por­la­rı­’dı­r” de­ğer­len­dir­me­si­ni ya­pan SAY­DER, de­net­çi­ler ta­ra­fın­dan ha­zır­la­na­rak Sa­yış­tay Baş­kan­lı­ğı­’na su­nu­lan ra­por­la­rın Sa­yış­tay Ra­por De­ğer­len­dir­me Ku­ru­lu ta­ra­fın­dan in­ce­len­di­ği­ni, ra­por­la­rın içe­ri­ğin­de­ki bil­gi­ler­den han­gi­le­ri­nin Mec­li­s’­e gön­de­ri­le­ce­ği­ne bu ku­ru­l­un ka­rar ver­di­ği açık­la­ma­sı­nı yap­tı. Açık­la­ma­da şu çar­pı­cı ifa­de­le­re yer ve­ril­di:
 
İÇERİĞİ BU YÜZDEN ANLAŞILMADI
 
“Ku­rul ta­ra­fın­dan ve­ri­len ka­rar­lar dik­ka­te alı­na­rak, ra­por­tör­ler he­ye­tin­ce TBMM’­ye gön­de­ril­mek üze­re söz ko­nu­su ra­por­la­ra ‘son ha­li­’ ve­ril­miş­tir. Dü­zen­le­nen ra­por­la­rın ek­le­ri­nin TBMM’­ye gön­de­ril­me­me­si ra­por­la­rın içe­ri­ği­nin da­ha iyi an­la­şıl­ma­sı­nı zor­laş­tır­mış­tır.  Bu ne­den­le Ra­por De­ğer­len­dir­me Ku­ru­lu’n­da gö­rü­şü­le­rek TBMM’­ye gön­de­ri­len ra­por­lar ar­tık Sa­yış­tay Baş­kan­lı­ğı ra­po­ru­dur.”
 
EKLER OLMAYINCA EKSİK KALIYOR
 
Ko­nu­ya iliş­kin bil­gi ve­ren Sa­yış­tay de­net­çi­le­ri de ra­por­la­rın ek­le­riy­le bir­lik­te Mec­li­s’­e gön­de­ril­me­me­si ne­de­niy­le de­ne­tim so­nuç­la­rı­nın ye­te­rin­ce an­la­şı­la­ma­dı­ğı­nı, bul­gu­la­rın et­ki­si­nin azal­dı­ğı­nı, de­ne­tim so­nuç­la­rı­nı ba­sit­leş­tir­di­ği­ni söy­le­di­ler. De­net­çi­ler BU­GÜ­N’­e şu de­ğer­len­dir­me­yi yap­tı: “Biz­ler de­net­çi ola­rak ra­po­run ta­ma­mı­nın Mec­li­s’­e gön­de­ril­me­si­ni is­ti­yo­ruz. Çün­kü mev­zu­ata ay­kı­rı ya­pı­lan iş­lem­le­ri ra­po­ru­muz­da açık açık ya­zı­yo­ruz. Ola­yın bü­yük­lü­ğü­nü or­ta­ya ko­yu­yo­ruz. An­cak ra­por de­ğer­len­dir­me ku­ru­lu ra­por­la­rın ta­ma­mı­nı gön­der­mi­yor. Da­ha­sı bi­zim yap­tı­ğı­mız ra­por­lar üze­rin­de Sa­yış­tay de­ğer­le­me ku­ru­lu de­ği­şik­lik ya­pa­bi­li­yor. SAY­DER bu ne­den­le o ra­por­la­rın de­net­çi ra­po­ru ol­mak­tan çık­tı­ğı­nı, ‘Sa­yış­tay Ra­po­ru­’ ol­du­ğu­nu ifa­de edi­yor ol­ma­lı.”
 
Kılıçdaroğlu gündeme getirmişti
 
‘Denetçilerin raporu sansürleniyor’
 
CHP li­de­ri Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu, Sa­yış­tay ra­por­la­rın­da­ki san­sür skan­da­lı­nı 2014 yı­lı büt­çe gö­rüş­me­le­ri ko­nuş­ma­sın­da gün­de­me ge­tir­miş­ti. Güm­rük ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­’na ait Sa­yış­tay ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan asıl ra­por ile Mec­li­s’­e gön­de­ri­len ra­po­ru TBMM kür­sü­sün­den mil­let­ve­kil­le­ri­ne gös­te­ren Kı­lıç­da­roğ­lu, iki ra­por ara­sın­da­ki “say­fa far­kı­na­” dik­kat çek­miş­ti. De­net­çi­le­rin ha­zır­la­dı­ğı ra­po­run bü­yük öl­çü­de san­sü­re uğ­ra­tıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Kı­lıç­da­roğ­lu şun­la­rı söy­le­miş­ti:
 
“Yol­suz­luk­la­rı en baş­ta bu Par­la­men­to­’nun en­gel­le­me­si­ne ina­nı­yor­sa­nız Sa­yış­tay ra­po­ru ne­den gel­mi­yor? Han­gi ge­rek­çe ile gel­mi­yor bu­nu açık­la­ma­nız la­zım. Be­nim ya­sa­ma yet­ki­mi yü­rüt­me or­ga­nı kı­sıt­la­ya­maz. Eleş­ti­ri ya­pın­ca hak­lı ve­ya hak­sız iti­raz edi­yor­su­nuz. Eleş­ti­ri­den bir po­li­ti­ka­cı­nın ders al­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne ina­nı­yo­rum. Si­zin vic­da­nı­nı­za ses­le­ni­yo­rum. TBMM’­den han­gi ge­rek­çe ile Sa­yış­ta­y’­ın ra­po­ru sak­la­nı­yor? Yü­rüt­me or­ga­nı, ya­sa­ma­ya he­sap ver­me­mek için bu ra­po­ru sak­lı­yor­lar. 132 say­fa ra­por ha­zır­lan­dı hiç­bi­ri de Mec­li­s’­e gel­me­di. Bu büt­çe meş­ru bir büt­çe de­ğil­dir. Büt­çe­si meş­ru ol­ma­yan bir hü­kü­me­tin, Par­la­men­to­’ya he­sap ver­me­yen bir hü­kü­me­tin meş­ru­iye­ti de tar­tı­şı­lır.”
 
Kamuoyunun merak ettiği zararlar görülemedi
 
Sayıştay denetçileri, kamu kurumlarındaki mevzuata aykırı işlemlerin incelendiğini ve sonuçta, ‘Kamu Zararları Raporları’nın hazırlandığını, ancak bu raporların da henüz kamuoyunda görülemediğini söyledi.
 
ÇOĞUNDA YARGILAMA TAMAM
 
Bu raporların Sayıştay yargısından geçeceğini ifade eden denetçiler, “Asıl önemli olan kamu zararları raporlarıdır. Onların gönderilmeme kararı alındı. Gerekçe olarak da yargılamanın yetişmemesi gösteriliyor. Çoğunda yargı tamamlandı. Gönderilmemesi ile ilgili açık bir mevzuat yok. Rapor değerlendirme kurulu bu şekilde karar verdi” dedi. Denetçiler, kamu zararının özellikle DSİ, Karayolları gibi kurumlarda büyük olduğunu ifade ettiler.
 
Tespitlerin hepsi yolsuzluk değil
 
Kamu zararları raporlarında yer alan tespitleri değerlendiren denetçiler, bunların hepsinin yolsuzluk olmadığını, mevzuat hatasından kaynaklanan fazla ödemeleri tespit ettiklerini söylediler.
 
HARCADIĞI PARA ÖNEMLİ
 
Kasıtlı olarak devleti zarara uğratan kamu yöneticileriyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten denetçiler, kamu kurumlarının mali bilgilerini 3 yıl daha Sayıştay’a vermemesi yönündeki düzenleme talebinin Maliye’den geldiğini ifade ederek, “Mali tablolar aslında çıkarılabilirdi. Biz örneğin bir bakanlığın kasasını, bankasını değil, harcadığı parayı görmek istiyoruz” diye konuştu. 
 
Belgeye dayanmayan tespitimiz olmaz
 
SAYDER açıklamasında, raporlara gelen eleştirileri yanıtlarken, “152 yıllık onurlu bir mesleğin birer üyesi olan  Sayıştay denetçileri, düzenledikleri raporlarda hukuki dayanağı olmayan, nesnel olmayan ve belgeye dayanmayan hiçbir tespite yer vermezler. Bu prensip mesleğimizin en eski ve en temel prensibidir” görüşüne yer verildi.
 
ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ
Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER