İŞTE YENİ TÜKETİCİ KANUN TASLIĞININ AYRINTILARI !

Tüketici devrimi yolda, artık bankalar aidat istemeyecek dosya masrafı da kaldırılıyor

İŞTE YENİ TÜKETİCİ KANUN TASLIĞININ AYRINTILARI !

 

Tüketici Kanun Taslağı hazır... Taslakta; 'Kredi kartı aidatları, dosya masrafları, konut projeleri ve kredi iadelerine kadar' ücreti adı altında tüketicilerden alınan bedellerin kaldırılması hedefleniyor. Bakan Yazıcı, dünya standardını getiriyoruz. Bunun için bankalarla masaya oturduk, pazarlık yapıyoruz' dedi

 

Tüketici hakları konusunda devrim geliyor! Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Tüketiciyi Koruma Yasası Taslağı'nın tamamlandığını söyledi. Yazıcı'nın anlattıklarına göre kredi kartı aidatı dahil bankaların çeşitli isimler altında aldığı işlem ücretleri kaldırılacak, elinde bohçası olan kapıdan satış yapamayacak, ürünü tanıtıcı yazılı ve sesli bilgiler Türkçe olacak, otomobiller Türkçe konuşacak. Gazetelerin ekonomi müdürleriyle önceki gün iftarda buluşan Yazıcı, taslak  hakkında bilgi verdi.
KAYIP-KAÇAK BEDELİ DE KALKIYOR
54 maddeden oluşan taslak yasalaştığında 22 adet yönetmelik hazırlanacak. Özellikle bankaları ilgilendiren yeni düzenlemeler, büyük  tartışma yaratacak. Yazıcı 'Bankacılıkta faizdışı işlemlerden alınan gelirlerin kaldırılması için masaya oturacağız' diyerek, şunları söyledi: 'Çeşitli bankaların faiz dışı işlemlerine baktım. 31 kalemden tüketiciden para alınıyor. Bunlar arasında 'kullanılmayan hesaplar için işletimsizlik ücreti' bile var. Tasarıda bunları kaldırmayı hedefliyoruz. 2011 sonu itibariyle bankaların faiz dışı gelirlerinin (ücret ve komisyonlar) toplam gelirler içindeki payı yüzde 14.5.'
17 MİLYAR CEPTE KALACAK
Bankacılık sektörünün 2011'deki toplam geliri 117 milyar lirayken, ücret ve komisyonlardan elde ettiği kazanç 17 milyar lirayı aşıyor. Yazıcı'nın paylaştığı bilgilere göre sözleşmelerde şu ibareler yer alacak: l SÖZLEŞMELER, 'koyu siyah harflerle düzenlenir' ifadesi yerine 'açık, sade, anlaşılabilir bir dilde ve okunabilir şekilde düzenlenir' olarak değiştiriliyor. l BANKACILIK sözleşmelerinde ise hiçbir suretle tüketicilerden kredi kartı üyelik ücreti, hesap işletim ücreti, dosya ücreti, ipotek fek ücreti vb. isimler altında herhangi bir bedel alınması engelleniyor...

AYIPLI MALDA İHBAR SÜRESİ KALKIYOR
l HATALI ürün kavramı tanımlandı. Bütün hal ve şartlar dikkate alındığında kendisinden haklı olarak beklenen güvenliği sunmayan ürün hatalı sayılıyor.
l HATALI ürünlerde sorumluluk imalatçıda. Eğer imalatçı yoksa yani ithal bir ürünse, böyle durumda sorumlu tüccar olacak. 
l AYIPLI mal ve hatalı ürün kavramları birbirinden ayrılıyor.
l AÇIK ayıpta 30 günlük ihbar süresi kaldırılıyor.
l İLK 6 ayda, satıcı malın ayıplı olmadığını, 6 aydan sonra ise tüketici malın ayıplı  olduğunu ispatlamak zorunda.
l ESER sözleşmeleri ayıplı hizmet kapsamına alınıyor.
l TÜKETİCİ, ayıplı hizmet sonucu ortaya çıkan eserin onarımını isteme hakkına sahip olacak.

SİGORTA ŞARTI DA OLMAYACAK
l TAKSİTLİ satışlarda 7 günlük cayma hakkı veriliyor.
l TÜKETİCİYE ilk defa tüketici kredisi sözleşmesinden de 14 gün içinde cayma hakkı tanıyor.
l TÜKETİCİ kredilerinde faiz oranı sabit, değişken veya aynı kredi için her  iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilecek.
l KREDİNİN verilmesi, sigorta yaptırılması şartına bağlanamayacak.
l BELİRLİ süreli kredi sözleşmelerine ilişkin hesap açılması halinde bu hesaptan herhangi bir ücret ya da masraf talep edilemeyecek.

2 bin liraya kadarki davada hakem heyeti karar verecek
l TÜKETİCİ hakem heyetinin bağlayıcı karar sınırı da 1.161 liradan 2 bin liraya çıkıyor.
l HAKEMİN, tüketici lehine verdiği karara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptalinde tüketici vekalet ücreti ödemeyecek.
l HEYETE sadece tüketiciler başvurabilecek.
l TÜKETİCİ davaları resim ve harçtan yeniden muaf tutulacak.
l TÜKETİCİ örgütlerince açılan davalardaki bilirkişi ve davanın aleyhe sonuçlanması durumundaki avukatlık ücreti Bakanlıkça karşılanacak.

TESLİM SÜRESİ 36 AY
l KONUT veya tatil amaçlı taşınmazların ön ödemeli satışları düzenlendi.
l TÜKETİCİ, ödemeleri sözleşmede belirtilen bir bankada kendi adına açılacak gelir getiren bir tasarruf veya yatırım hesabına yatıracak, Yani tüketici ödemelerini banka üzerinden yapacak. l SATIŞLARIN resmi şekilde yapılması hüküm altına alınıyor.
l  KONUTTA teslim süresi 30 aydan 36 aya çıkarılıyor.
l 14 günlük cayma hakkı getiriliyor. 
l ÖN ödemeli satışlarda, devir ve teslim tarihine kadar tüketici, herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönmesi halinde satım bedelinin %2'sine kadar ceza ödeyecek.
l Yüzde 2 olan erken ödeme ücreti, yüzde 1'e inecek.
l Konut finansmancısı isteğe bağlı sigortaların yaptırılması şartına bağlanamayacağı da hüküm altına alınıyor...

Paket turdan vazgeçen 7 günde  parasını alacak
l PAKET tur sözleşmesinin esaslı unsurlarında değişiklik olması durumunda tüketici  sözleşmeden dönme hakkına sahip olacak.
l YAPILAN tüm ödemeler 7 gün içinde iade edilecek.
l ABONELİK sözleşmesinin kapsamı genişletilerek elektrik, su, doğalgaz, internet gibi her türlü abonelik dahil edildi.
l ELEKTRİKTE kayıp-kaçak bedeli alınamayacak.
l ABONELİĞE son verme isteği, yönetmelikte belirlenecek süreler içinde yerine getirilecek.
l SON verme isteği yerine getirilmezse, bu sürenin bitiminden itibaren, abonelikten faydalanılmış olsa dahi tüketiciden bir bedel talep edilemeyecek.
l ABONELİĞİN sona erdirildiği durumlarda, ödenen bedelin geri kalan kısmı 15 gün içinde tüketiciye  iade edilecek...

Elde bohça, satış yasak!
l KAPIDA satış yapılamayacak.
l İŞYERİ dışında satış yapan şirkete 50 bin lira sermaye şartı var.
l İŞYERİ dışında satışta tüketicinin cayma hakkı 7 günden 14 güne çıkıyor.
l SÖZLEŞME tarihi tüketicinin el yazısıyla olacak ve sözleşmenin bir örneği tüketiciye verilecek.
l SÖZLEŞMENİN ve malın tüketiciye verildiğinin ispatı satana ait olacak.
l HAYAT bireysel emekliliğe ilişkin mesafeli sözleşmelerde 30 gün cayma hakkı var...

Yazılı ve sesli kullanma kılavuzu Türkçe olacak
l  Tanıtım ve kullanıma ilişkin hususların, malın üzerinde de yer alması halinde, yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunludur.  Böylece otomobillerde de sesli mesajların Türkçe olması şartı aranabilecek.
l Malların kişinin sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olaması durumunda, bu bilgi ve uyarılar tanıtma ve kullanma kılavuzunda açıkça görülecek şekilde yazılacak.

banka.jpg

Güncelleme Tarihi: 15 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
vatansever23tr
vatansever23tr - 12 yıl Önce

ADI ÜSTÜNDE TASLAK. YILLARDIR GELİR GİDER BU TASLAKLAR.YANİ BU TASLAKLARI HAYATA GEÇİRMEYE GÜÇ YETMEZ. GÜÇ YETERSE YERLİ SERMAYEYE MAHKUM OLURUZ. ZAMAN DA KRİZ ÜSTÜNE KRİZ.

SIRADAKİ HABER