İŞTE TÜRKİYE'NİN YENİ KRİZİ. TARAFLAR GERİ ADIM ATMIYOR

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs Kutlamasının yeriyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Taksim'de mi kutlanacak? İçişleri Bakanı Muammer Güler: Taksim'e çelenk bırakılmasına izin verilecek ancak yürüyüş ve toplantı için başka alan önereceğiz

İŞTE TÜRKİYE'NİN YENİ KRİZİ. TARAFLAR GERİ ADIM ATMIYOR

İçişleri Bakanı Muammer Güler1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim’de kutlama yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Taksim Meydanı’nı Yayalaştırma Projesi nedeniyle orada yeterli önlemleri alacak fiziki ortam mümkün değil. Taksim Meydanı’nda basın açıklaması, Kazancı Yokuşu’na çiçek bırakılması gibi etkinlikler yapılabilecek. Ancak yürüyüş gibi diğer etkinliklerin başka alanlarda sağlıklı şekilde yapılması için sendika yetkililerine öneride bulunacağız" dedi.

Güler, Budapeşte Süreci 5. Bakanlar Konferansı’nın içeriği ile "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"na ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlama yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Güler, 1 Mayıs’ın 2009 yılında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kabul edildiğini, 2010 yılında da resmi tatil olarak düzenlendiğini hatırlattı.

Güler, 2009 yılından itibaren Taksim Meydanı’nın emekçilerin ve işçilerin 1 Mayıs’ı kutlaması anlamında açıldığına işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün itibarıyla bir başvuruda bulunuldu, Kadıköy İskele Meydanı’nda etkinlik düzenlemek için bir grubun müracaatı var. Türk-İş’in 1 Mayıs’ta Taksim’de bir etkinlik yapmak için müracaatı var. Taksim Meydanı’nı Yayalaştırma Projesi nedeniyle orada yeterli önlemleri alacak fiziki ortam mümkün değil. Hem yürüyüş kollarının alana girmesi hem de alandan dağılması veya Allah korusun herhangi bir kargaşa ortamında ani dağılma yapılması halinde alanın sağlıklı boşaltılmasına ilişkin bir ortam yok. Biz bütün bunları sendika yetkilileriyle görüşeceğiz. Valimiz bu konuyla ilgili ilgililerle görüşme yapacak. Taksim Meydanı’nda basın açıklaması, Kazancı Yokuşu’na çiçek bırakılması, saygı duruşunda bulunulması gibi etkinlikler yapılabilecek. Ancak yürüyüş gibi diğer etkinliklerin başka alanlarda sağlıklı şekilde yapılması için sendika yetkililerine öneride bulunacağız. Valimiz ve emniyet yetkililerimiz ilgilerle gerekli görüşmeyi yapacaklar. Bu yıl Taksim alanındaki fiziki eksikliklerin ve alınacak önlemlerin sağlıklı olarak uyulmasını teminen de orta yol bulunacağına inanıyorum."

"Günün anlamına uygun kutlanması için destek vereceğiz"

İçişleri Bakanı Güler, hem toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılan insanların hem de diğer vatandaşların can güvenliklerini sağlamak durumunda olduklarını vurgulayarak, "Bu konuda arkadaşlarımın bir anlayış içerisinde ortak noktada buluşacağına inanıyorum ama şunu da söylüyorum; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’dür, resmi tatildir ve bu günün anlamına uygun şekilde görkemli ve amacına uygun şekilde kutlanması için biz her türlü yardımı, desteği göstereceğiz" diye konuştu.

DİSK BAŞKANI BEKO: 1 MAYISTA TAKSİMDE OLACAĞIZ 

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı’nın uygun olmadığı, başka yer önerecekleri açıklamasına tepki gösterdi. Beko "Taksim alanının fiziki koşulları bir handikap ama 1 Mayıs’ı kutlamaya engel deği. Biz Taksim’de olacağız. Bu yasakçı bir İçişleri Bakanı" dedi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İçişleri Bakanı’nın 1 Mayıs açıklamasıyla ilgili İzmir’de yaptığı değerlendirmede, "1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele günüyle ilgili olarak DİSK Yönetim Kurulu olarak iki gün önce açıklama yaptık. Kardeş sendikalarla ve emek örgütleriyle birlikte Taksim alanında kutlama kararı aldık. Ben de İstanbul’da gittim gördüm. Evet Taksim alanının fiziki koşulları bir handikap ama 1 Mayıs’ı kutlamak için engel değil. 1 Mayıs 1977’de katledilen 367 arkadaşımızın anısına bu arkadaşlarımızı katleden katillerin bulunması ve adalete teslim edilmesi için biz mutlaka orada olacağız" dedi.

İçişleri Bakanı’nın geçmişte de Taksim konusunda "Yasak" dediğini belirten Beko, "Bu yasakçı bir İçişleri Bakanı. Bu konuyla ilgili gerginlik olmasını istemiyoruz. Ama kesin kararlıyız. Taksim’de olacağız. Tüm federasyonlar 22 Nisan Pazartesi günü İstanbul’da bir araya geleceğiz. İstanbul Valisi’yle de görüşerek Taksim’de nasıl bir kutlama yapacağımıza birlikte karar vereceğiz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER