İŞTE 8 ŞEHİT VEREN KARAKOLUN GERÇEĞİ !

Çukurca’da verilen 8 şehit gözleri yeniden güçlendirileceği açıklanan ancak bir türlü güçlendirilemeyen karakollara çevirdi. 2008’de ihale süreci başlatılan karakollarla ilgili sorular ve yanıtları şöyle:

İŞTE 8 ŞEHİT VEREN KARAKOLUN GERÇEĞİ !
 
 
Karakolların güçlendirilmesi ne zaman ve neden gündeme geldi?
- Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe başta olmak üzere çok sayıda karakol ve üs bölgesine gerçekleştirilen PKK saldırılarında, aşırı zayiat verilmesi, mevcut karakolların durumunun sorgulanmasına neden oldu. Terör saldırılarının açık hedefinde olan bazı karakolların yerlerinin değiştirilmesi bazılarının ise mevcut noktalarında güçlendirilerek yenilenmesi noktasında mutabakata varıldı.
 
Karakol yapımı ihalesi neden TOKİ’ye verildi?
- Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı bütçeleri dahilinde 2008 yılına kadar bölgedeki 168 karakol inşa edildi. Mayıs 2010’da kameralar karşısına geçen dönemin Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 134 karakolun inşasının sürdüğünü, 69 karakolun ise ihale aşamasında olduğunu, bu karakollardan büyük bir kısmının TOKİ tarafından bir kısmının ise Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden karşılanacağını açıkladı. Bu süreçte mali sıkıntılar nedeniyle karakol ihalelerinin TOKİ bünyesine kaydırıldığı iddia edildi.
 
Kaç karakol var?
- Terörle mücadele bölgesinde toplam bin 326 karakolla hizmet veren TSK’da bu karakolların bir bölümü Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde, bir bölümü ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde hizmet görüyor. Ön fizibilite çalışmasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 155, Jandarma Genel Komutanlığı için ise 228 olmak üzere toplam 338 karakolun yeniden inşası ya da güçlendirilmesi planlandı. Kasım 2011 itibariyle bu karakollardan sadece 78’inin teslim edildiği, 195’inin halen inşa edildiği, 110’unun ise proje aşamasında olduğu ortaya çıktı. Proje aşamasındaki karakolların toplam maliyetinin 775 milyon TL’yi geçtiği belirtiliyor.
 
4 yılda neden tamamlanamadı?
 
- Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, geçtiğimiz hafta CHP İstanbul Milletvekili Sabahat Akkiraz’ın soru önergesine verdiği yanıtta, “Bölgedeki terör faaliyetmeri inşaatların yapım sürecini etkilemektedir.  Birçok karakolun yapımı sırasında mayın dolu arazilerle karşılaşılmıştır. Mayın temizleme işlemlerinin riski, zorluğu ve maliyeti, takdir edileceği üzere, inşaat sürecini olumsuz etkilemektedir. Yakılan iş makinalarının sayısı çok fazladır. Çoğu karakolun ulaşım yolu bile olmadığından araç kullanılmadan malzeme taşınmaktadır. Teröristlerin işçi ve teknik personeli kaçırma riski olduğundan işçi ve teknik personel bulmak ve çalıştırmak bazen mümkün olamamaktadır” dedi.
 
Yeni yapılanların mevcut karakollardan ne farkı var?
- Yeni inşa edilen karakolların dış cephe ve çatılarında roket ve havan atışlarına karşı taş ve güçlendirilmiş betonarme duvar ile yanmaya karşı dayanıklı yapı elemanları kullanılıyor.
80 santim kalınlığındaki dış duvarlar havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Çatısı havan toplarına karşı dayanıklı inşa edilen karakolların dış kapıların tamamı çelik. Karakolların pencereleri de kurşun geçirmez camla kaplanıyor.  Milliyet
Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER