HATAY'DA PATLAMA...

Reyhanlı'da patlama! Ölü ve yaralılar var

HATAY'DA PATLAMA...
HATAY’ın Reyhanlı İlçesi’nde bugün öğle saatlerinde kent merkezinde patlayıcı yüklü iki araçla düzenlenen terör saldırında ilk belirlemelere göre 43 kişi yaşamını yitirdi, 29’u ağır 100’den fazla kişi de yaralandı.

Suriye’deki iç savaşın ardından ülkelerinden kaçanların sığındığı sınır illerimizde meydana gelen terör saldırısı ve patlamalarda en çok can kaybı yaşanan olay bugün Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde meydana geldi. Daha önce de ilçenin sınır kapısı olan Cilvegözü’ndeki patlamada 17 kişinin yaşamını yitirdiği Reyhanlı’da saat 13.55 sıralarında ilçe merkezinde 2 araca yüklendiği tahrip gücü yüksek patlayıcıların infilakı sonucu ilk belirlemelere göre biri Suriyeli en az 43 kişi öldü, 29’u ağır 100’den fazla vatandaş yaralandı, onlarca bina hasar gördü, bir ev de çöktü. Ölü sayısının ağır yaralıların yaşamını yitirmesi ve ceset parçalarının toplanmasıyla değişebileceği belirtildi. Patlamaların ardından hastanelere ulaştırılan yaralılar için sürekli kan anonsları yapıldı. İlçe merkezini kana bulayan bombalı saldırıların ardından halk paniğe kapılırken, toplanan vatandaşlar da Suriyeliler aleyhine gösteriler yaptı. Bunun üzerine de Suriyelilerin kaldığı çadır kentler çevresi güvenlik çemberine alınırken, vatandaşlardan sokağa çıkmamaları istendi.




Atalay: "43 ölü, 53 yaralı var"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılara ilişkin, “Saldırganların Suriye’deki El Muhaberat’la bağlantılı olduğu belirlendi” dedi. Atalay, olayda 43 kişinin hayatını kaybettiğini, 53 kişinin yaralandığını ifade etti.

DEV ÇUKUR OLUŞTU

PTT Şubesi yakınındaki patlamada, yolda 3-4 metrekare çapında derin çukur oluştu. Öğleden sonra yağan şiddetli yağmurda bu çukur suyla doldu. Araçlarda infilak ettirilen onlarca kilo olabileceği belirtilen patlayıcıların niteliği henüz açıklanmadı.

PARALARI TOPLADILAR

Şiddetli patlamada bir bankaya ait ATM parçalanınca, buradaki paralar çevreye savruldu. Patlamanın şokunun atlatılmasının ardından vatandaşların çevreye saçılan paraları topladığı öne sürüldü.
MAZOT PATLAMASI KORKUTTU

Öğlen saatlerindeki çifte patlama ile cehenneme dönen ilçe merkezinde halkın hem duyduğu sesler, hem de kimyasal silahlı saldırı olasılığı nedeniyle tedirginliği sürerken, saat 19.00 sıralarında uzakta bir noktadan yükselen dumanlar yeni bir paniğe neden oldu.

Aynı anda ilçe merkezinden itfaiye araçları siren çalarak yola çıkınca, yeni bir bombalı saldırı olduğu söylentisi yayıldı. Ancak patlamanın ilçeye 5 kilometre uzaktaki TOKİ konutları bölgesinde bir apartmanın bodrumundaki mazot tankının sızıntı nedeniyle patladığı, burada 4 kişinin dumandan etkilendiği belirlendi.

PATLAMALAR 600 METRE ARAYLA OLDU

Atatürk Caddesi’ndeki Reyhanlı Belediyesi’nin sol tarafına düşen cadde üzerinde meydana gelen patlamanın hemen ardından bu noktaya 600 metre uzaklıkta yine Atatürk Caddesi üzerinde karşılıklı olarak bulunan PTT binası ve Halk Bankası’nın ortasında kalan meydanda ikinci bir patlama oldu. 
Bomba yüklü otomobiller yaklaşık 1-2 dakika arayla infilak ederken daha uzak noktalardan da 2 patlama sesi geldiği öne sürüldüğü, ancak bütün araştırmalara rağmen yeri belirlenemedi. Yaklaşık 2 kilometrelik alanda etkili olan patlamalarla birlikte ilçe merkezinde can pazarı yaşandı, paniğe kapılan halk ne yapacağını şaşırdı. Belediye ve PTT binaları önünde çok sayıda araç hasar gördü, alevler ve dumanlar arasında yaralıların ’imdat’ ve çığlık sesleri yükseldi. Elektriklerin de kesildiği ilçede hafta tatili olması nedeniyle izinli sağlık ve güvenlik personeli görev başına çağrıldı, alarm verilip kriz masası oluşturuldu. Çevre il ve ilçelerden de Reyhanlı’ya ambulanslar sevk edildi.





SURİYELİLERE SALDIRDIRILINCA POLİS HAVAYA ATEŞ AÇTI

Patlamanın şiddetiyle çevrede büyük panik yaşanırken Atatürk Caddesi’nde toplanan grup, yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişi, yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisler havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.
Bir evin yıkıldığı, PTT ve Halk Bankası şubesinde büyük hasarın meydana geldiği, Reyhanlı Belediyesi başta olmak üzere bazı binalarda hasarın oluştuğu patlamalar ilçe halkını huzursuz etti. Polis ekipleri ise olayın yaşandığı saatlerde sık sık halkın güvenlik nedeniyle sokağa çıkmamaları konusunda uyardı. Ayrıca yaralılar için de kan anonsu yapıldı. BİLANÇOYA İNANMAK İSTEMEDİLER

Patlamaların meydana geldiği 2 ayrı noktada yaralıların ambulanslara alınması yaklaşık 45 dakika sürdü. Daha sonra da enkazlar arasında yaralı ve cesetler araştırılmaya başlandı. 

Mardin gezisini yarıda keserek Reyhanlı’ya hareket eden İçişleri Bakanı Muammer Güler ilk açıklamasında 4 ölü 18 yaralı olduğunu açıklarken, saat başı bu sayı yükselmeye başladı. Ardından Bakan Güler 18, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 20 yaralı olduğunu duyurdu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve ardından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın açıklamalarında ölü sayısının 40’ı bulduğu, 29’u ağır 100’den fazla yaralı olduğu belirtildi.Yapılan ilk incelemede, patlamalar 2 ayrı araçta meydana geldi. Reyhanlı Belediye binası gibi büyük binalar dahil onlarca binanın hasar gördüğünü, ahşap bir evin de tamamen çöktüğünü, 50’ye yakın aracın da hasara uğradığını belirtildi..Yaralılardan durumları ağır olanlar başka illerdeki hastanelere sevk edildi, Sağlık Bakanlığı da 2 ambulans helikopter gönderdi. 
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER