ENFLASYON MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK ?

Enflasyon maaşlara nasıl yansıyacak ?

ENFLASYON MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK ?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Haziranda, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık bazda bir önceki aya göre yüzde 0,90 düşerken, yıllık bazda ise yüzde 8,87'ye çıktı. İlk 6 aylık TÜFE ise yüzde 1,97'de kaldı. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise aylık bazda yüzde 1,43 düşerken, yıllık bazda da yüzde 6,44'e geriledi. İlk 6 aylık ÜFE ise yüzde 0,24 düşüş olarak gerçekleşti. Sonuçlar, TÜFE'de mayısta başlayan aylık düşüşün haziranda da sürdüğünü, buna karşın yıllıkta az da yeniden artış başladığını görülüyor.
 
İşçi ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 1,19 zam
 
Açıklanan haziran ayı enflasyonu, SSK ve Bağ-Kur emeklilerini üzdü. Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Dairesi'nin hesaplamalarına göre 6 milyon SSK ve 2.5 milyon Bağ-Kur emeklisinin ikinci 6 aylık maaşlarına yüzde 1,19 zam yapıldı.
 
Bu yıl TÜFE'ye bakıldı
 
Bu fark temmuz ayı itibariyle maaşlara yansıyacak. Haziranda 800 lira alan bir emekliye 6 ay boyunca 8 lira artı para yatacak. Edinilen bilgiye göre son iki yıldır seyyanen yapılan zam, bu yıl TÜFE oranında maaşlara yansıtıldı.
 
Memura fark yok
 
Açıklanan ilk 6 aylık sonuçlar, memur ve emekliler için enflasyon farkının oluşmadığını ortaya koydu. 6 aylık TÜFE yüzde 1,95 olurken, memurlara aynı dönem için yüzde 4 zam verilmişti.
Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER