EMEKLİYE YAPILACAK ZAM BELLİ OLDU. EMEKLİ SÜRÜNMEYE DEVAM !

2012 yılının ikinci 6 ayında emekli aylıklarına yapılacak artışlar belli oldu.

EMEKLİYE YAPILACAK ZAM BELLİ OLDU. EMEKLİ SÜRÜNMEYE DEVAM !



Buna göre, en düşük işçi emeklisi aylığı 17 TL artışla 886 TL’ye, en düşük Bağ-kur esnaf emeklisi aylığı 13 TL artışla 688 TL’ye, en düşük Bağ-kur tarım emeklisi aylığı ise 10 TL artışla 509 TL’ye yükseldi.
En düşük memur emeklisi aylığı ise, Temmuz ayından geçerli olacak yüzde 4 oranındaki artışla bin 13 TL’den bin 53 TL’ye yükseldi. Memur emeklilerinin taban aylıklarındaki artış miktarı 40.5 TL oldu.
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), 2012 yılı ikinci altı ayında emekli aylıklarına yapılacak artışları hesapladı. 2012 yılı Temmuz ayından geçerli olacak işçi ve Bağ-kur emekli zamları, 5510 Sayılı yasanın 55. Maddesi uyarınca, bir önceki 6 aylık dönemin gerçekleşen enflasyon oranı kadar olacak. Bu durumda; TÜİK’in yaptığı hesaplamalara göre Ocak/Haziran 2012 döneminde 6 aylık enflasyon yüzde 1.95 oldu. Bu hesaplamalara göre; 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan Ekim 2008′den önce emekli olanların en düşük işçi emekli aylığında 16.96 TL artış alacak ve 868.93 TL’den 885.89 TL’ye çıkacak.
Diğer taraftan, 674.69 TL olan en düşük Bağ-kur esnaf emeklisi aylığı 687.85 TL olacak. Açıklanan artışlara göre en düşük Bağ-kur esnaf emeklisinin aylığında, 13.16 TL artış olacak. Ayrıca, 499.54 TL olan en düşük Bağkur tarım emeklisi aylığı da 509.29 TL olacak. Buna göre artış miktarı ise 9.75 TL olacak.
Ayrıca; 2008′den sonra emekli olan ve 5510 sayılı kanun hükümlerine göre emekli olan işçi emeklilerinin 672.13 TL olan taban aylıkları da bu artışla ek ödeme dahil olarak 685.24 TL’ye yükselmiş olacak. Aynı dönemde emekli olanların tavan aylıkları ise 2 bin 735.55 TL’den 2 bin 788.90 TL’ye yükselmiş olacak.
En düşük memur emeklisi aylığı ise, Temmuz ayından geçerli olarak yüzde 4 oranındaki artışla bin 13.10 TL’den, bin 53.63 TL’ye yükseldi. Memur emeklilerinin taban aylıklarındaki artış miktarı 40.53 TL oldu.
-”YAPILAN BU ARTIŞLAR EMEKLİNİN DERDİNE DERMAN OLMAKTAN ÇOK UZAK”-
TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, açıklanan rakamlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, yapılan bu artışların emeklinin derdine derman olmaktan çok uzak olduğunu ifade etti. Bir işçi emeklisinin aylığına yapılan zamla, kilosu 30 TL olan dana etinden 570 gram alınabildiğinwe dikkat çeken Ergün, “Bağ-kur esnaf emeklisine yapılan zamla, 440 gram et alınabilirken, bağkur tarım emeklisine yapılan zamla 330 gram et alınabilmektedir. Yani emekli ramazana etsiz girmektedir. Mübarek ramazan ayını idrak edeceğimiz şu günlerde, emeklinin morali de, takati de tükenmektedir.Alım gücümüzü biraz olsun yükseltecek tedbirler almanın zamanı çoktan gelmektedir. Unutulmamalıdır ki emeklilerimizin yaklaşık yüzde 85′i açlık sınırının altında, yani en düşük aylık seviyesinden aylık almaktadır” dedi.
Enflasyon sepetinde, emeklinin yaşam alanına girmeyen birçok kalem malzemeyle yapılan hesaplamaların emeklinin gerçeğini yansıtmadığını söyleyen Ergün, “En düşük işçi emekli aylığı, en düşük Bağ-kur emekli aylığı açlık sınırı olarak açıklanan 925 TL’nin çok çok altında kalmaktadır. Yoksulluk sınırı olan 3 bin 95 TL’ye ise ulaşabilen emekli sayısı yok denecek kadar azdır. Durum böyle iken emeklinin halini artık birilerinin görmesi ve gerekli ekonomik ve sosyal düzenlemeleri yapması gerekir. 5510 Sayılı yasayla zamlarımızı enflasyona endeksleyen parlamentomuzun artık bu gerçeği görmesini diliyoruz” diye konuştu


 

Güncelleme Tarihi: 03 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
vahdet Dirim
vahdet Dirim - 12 yıl Önce

Güya sosyal güvenlik tek çatı altında toplandı ama mali yapılarındaki ayrıcalıkta hiç bir iyileşme olmadı ve düzeltmek için bir gayrette yok. bence emekli olabilmenin şartları standart olmalı buradan tek tip emekli çıkarılmalı o zaman bu bölüme ayrılan kaynak eşit paylaşılır.Çünki herkes yaşamı idame ettirme noktasında aynı şeylere ihtiyaç hissediyor ve satın alıyor. ben bu haberlerden ne kadar zam yapıldığını anlamakta zorlanıyorum .Aynı zamanda birlik yokki dayanışma olsun zaman zaman farklı kesimlere farklı zam yapıp bir araya gelinebilme olasılığı sabote ediliyor buda hükümetlerin işine geliyor Birde şunu anladım emekli olurken bağlanan maaş kesinlikle sağlam bir zeminde değil.emekli oluğum zaman bağlanan maaş çalışan bir mühendisin maaşı kadardı. emekli olalı 9 yıl oldu .her sene maaşıma enflasyonun üzerinde zam yaptılar güya..ama gelinen nokta o mühendisin maaşının yarısı kadar maaş alıyorum bu durumu anlayan biri varsa bana izah etsin

SIRADAKİ HABER