DEVLER 3. HAVALİMANI İÇİN KAPIŞIYOR

Türkiye bir günde 33 milyar dolarlık imza atacak.33 milyar dolarlık iki dev imza!

DEVLER 3. HAVALİMANI İÇİN KAPIŞIYOR
Türkiye, Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralin yapımında EÜAŞ ile yüzde 25 ortak olarak yer alacak. 2 yıl içinde yeri tespit edilecek 3. nükleer santrali ise Japon teknolojisiyle Türkiye kendisi kuracak. Öte yandan dev projelerden 3. Havalimanı için de bugün Ankara Esenbüoğa’da ihale yapılıyor. Yaklaşık 11.5 milyar dolarlık proje için teklifler bugün belli oluyor. Projeyle 17 firma ilgileniyor.

3. havalimanı ihalesi başladı

Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi başladı. İhale için 17 firma şartname aldı; ancak 4 firma teklif verdi. Daha önce kapalı zarf usulü yapılacağı açıklanan ihale açık artırma usulü ile yapılacak.

İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesine IC İçtaş İnşaat San. ve Tic. AŞ/Fraport Ag Frankfurt Airport Services Worldwide Ortak Girişim Grubu, TAV Havalimanları Holding AŞ, Limak İnş. San. ve Tic. AŞ/Kolin İnş. Tur. San. ve Tic. AŞ/Cengiz İnş. San. ve Tic. AŞ/Mapa İnş. ve Tic. AŞ/Kalyon İnş. San. ve Tic. AŞ Ortak Girişim Grubu ve Makyol İnş. San. Tur. ve Tic. AŞ teklif zarfı sundu.

4 yıllık sürede 9 milyar dolara tamamlanması planlanan ihale için daha önce teklif veren firmalar ile tek görüşme yapılacağı belirtilirken bugün gelen açıklamalarda sürecin değiştiği bilgisi geldi. Yeniden açık arttırma usulune dönülürken, günün ilk yarısında teklifler incelenecek.

İncelemeler sonrasında günün ikinci yarısında açık arttıma uluslu yapıalcak eleme ile ihale sonuçlanacak.





Sinop'ta %25 ortak 3. santral %100 yerli

Sinop’ta inşa edilecek nükleer santralle ilgili uzun süredir müzakere masasında olan Türkiye, seçimini Japon- Fransız ortaklı konsorsiyumdan yana yaptı. Daha önce VATAN’ın duyurduğu gibi Japon teknolojisiyle inşa edilecek olan Sinop Nükleer Santraliyle ilgili hükümetler arası anlaşmanın bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından imzalanması bekleniyor. Henüz açıklanmayan anlaşmanın detayları, sürpriz adımları da ortaya koydu.



Anlaşma metninde var

Ruslarla yapılan anlaşma kapsamında Akkuyu’da inşa edilen nükleer santralden farklı olarak Türkiye, Sinop Nükleer Santrali’nde Elektrik Üretim Anonim Şirketi’yle (EÜAŞ), yüzde 25 ortak olacak. Ortaklık oranının, her durumda yüzde 45’i geçmeyeceğinde anlaşıldı. Ayrıca, Sinop, Türkiye’yi 2 yıl sonra yüzde 100 yerli nükleer santrale taşıyacak. Japonlarla el sıkışılmasındaki en önemli unsur olarak gösterilen bu hükmün anlaşma metninde de yer alması büyük önem taşıyor. Türkiye, Sinop nükleer santralinde inşaattan, elektrik üretimine kadar tüm süreçlerin içinde ortak ve karar verici olarak yeralacak.

Bu süre içinde yapacağı teknoloji transferiyle Türkiye, 3. nükleer santrali yüzde yüz yerli olarak kendisi kurmayı hedefliyor. Anlaşmadaki kritik unsurlarla ilgili bilgi veren yetkililer şunları anlattı:

“Bu kez, Ruslar’ın Akkuyu’da kuracağı nükleer santral projesinden ayrı bir model üzerinde uzlaşıldı. Türkiye EÜAŞ üzerinden Sinop nükleer santralinde azınlık ortak olacak. Bu oran şu anda yüzde 25 olarak düşünülüyor. EÜAŞ da hissesi oranında sermaye koyacak. Türkiye’nin Sinop’a toplamda yapacağı harcama 5 milyar dolar civarında hesaplanıyor. Teknolojiyi Japonlar getirecek, işletmeyi Fransızlar üstlenecek.”

3. santrale yer aranacak

Ayrıca Türkiye, Japon ortaklığıyla 3. nükleer santralin yer seçimi çalışmasına başlayacak. 3. nükleer santrali Türkiye kendisi kuracak. Bunun için gerekli teknoloji transferini bu ortaklıktan sağlayacak.EÜAŞ, zaman içinde kendi hisselerini Türk, yerli şirketlere peyder pey devredebilecek. Özel sektörün de payı olmalı ki, bu şirketler ve EÜAŞ 3. santralin kurucusu olacak.”

33 milyar $’lık projelerde imza günü

Türkiye’nin toplamda 33 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan dev projeleri için bugün düğmeye basılıyor.

Japon-Fransız ortaklığıyla gerçekleştirilecek, Türkiye’nin de ortak olarak yer alacağı Sinop Nükleer Santrali için imzalar bugün atılıyor. Projenin 21 milyar doların üzerinde mal olması bekleniyor.

Maliyeti Türkiye belirleyecek

SİNOP Nükleer Santrali konusunda bundan sonraki işleyiş ise şöyle olacak: “Türkiye, EÜAŞ’ın ortaklığıyla inşaattan elektrik üretimine kadar tüm süreçlerde, inşatta da projede de söz sahibi olacak. Önce iki ülke arasında hükümetlerarası anlaşma yapılacak. Sonra iki ülkenin devlet şirketleri uluslararası konsorsiyum kuracaklar. Sinop’un fizibilitesi ve finansmanını yapanlardan biri azınlık hissesi bile olsa Türkiye olacağı için, projelendirme ve maliyeti de Türkiye belirleyecek. Sinop’ta yerlileştirmenin çok yoğun olması planlanıyor. Akkuyu’daki gibi sadece kaba işler, inşaat işleri, montaj gibi işler değil, Türkiye’deki yerli sanayici tarafından karşılanabilecek işlerin sayısı ve niteliği artırılarak yerli sanayiden temin edilecek. “
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER