AKTİF SEN' İN MİRASINA KİMLER GÖZ KIRPIYOR ?

AKTİF SEN' İN MİRASINA KİMLER GÖZ KIRPIYOR ?
Aktif Sen' in kendisini feshetme kararının kamuoyuna yansımasının ardından, sendikalar 35 bin civarında aktif sen üyesinin peşine düşecekler.Bilindiği üzere, 2012 yılı Mayıs ayında kurulan sendika, memur sendikalarının hükümetle yapmış olduğu toplu sözleşme görüşmelerinden sonra, Haziran ayında üye kaydına başlamış,aradan geçen  8-9 ay gibi kısa bir sürede 35.000 civarında üye kaydetme başarısı göstermiştir. Üyelerinin büyük bir çoğunluğunun Eğitim-Bir-Sen in içindeki cemaate yakın öğretmenlerden, bir kısmının Türk Eğitim-Sen den, bir kısmının da cemaatle ilgisi bulunmayan eğitim çalışanlarından olduğu biliniyor.
Kamuoyunda yapılan genel değerlendirme, özellikle;  eğitim iş kolun da yetkili sendika olarak toplu görüşme masasına oturan Eğitim-Bir-Sen in çalışanları memnun eden bir sözleşme  imzalayamamış olması, 2012-13 Eğitim – Öğretim yılı başında yürürlüğe giren 4+4+4 Eğitim Sisteminin getirdiği aksaklıklar, Ek ödeme de yaşanan hayal kırıklıkları  ve diğer sıkıntılar dolayısıyla aşırı yıpranan Eğitim-Bir-Sen de üye kopuşlarının olacağı ve Eğitim-Bir-sen den kopan üyelerin başka sendikalara kaymasının önüne geçmek için kurulduğu anlaşılan Aktif Sen,tepkili üyeleri kendi bünyesinde topladığı şeklindedir.Buna ek  olarak ta ,Gelinen süreç te ; Eğitim-Bir-sen in kan kaybetmeye devam ettiği ve yetki sürecinde ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasıyla,Aktif Sen feshedilerek üyelerin yine eski sendikalarına kaydının sağlanmaya çalışıldığı ifade edilmektedir.
Konu hakkında görüş beyan eden bazı eğitimcilerin, düşünceleri de şu şekildedir; “Ülkenin içinde bulunduğu Sosyal ve Politik durum göz önüne alındığında,Eğitim İş kolunda yetkili sendikanın ne derece önemli olduğu net olarak görülür. Ülke de, Federasyon, Özerklik muhabbeti yapılır, İmralı müzakereleri devam eder, KCK soruşturmasından tutuklu olanlara ana dilde savunma hakkı yasalaşmışken, Eğitim İş kolunda hükümetin politikalarına ters düşecek  ve özellikle Eğitim Dili konusunda sıkıntı yaratacak bir oluşum istenmemektedir .”
Şimdi bütün bu düşünceler  ışığında bir değerlendirme yapmak gerekirse; gelinen noktada, Aktif Sen in feshedilmesinden sonra açıkta kalacak olan üyelerinin blok halinde bir sendikaya geçmesi beklenmemelidir. Özellikle, Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen in Aktif Sen in mirasına göz dikecekleri ve üyelerin büyük oranda bu iki sendikada toplanacakları aşikardır. Aktif  Sen in örgütlenmesi aşamasında, özellikle yerelde, Eğitim – Bir-Sen teşkilatlarıyla küçük te olsa bir mücadele yaşanması, Türk Eğitim-Sen in ise bu oluşumdan hoşnut bir tavırla, Aktif Sen in teşkilatlanmasında görev üstlenenlere sempatiyle bakarak,iyi ilişkiler geliştirmeye özen göstermiş olmasının değerlendirileceği düşünülüyor.
Aldığımız duyumlara göre de her iki sendikanın genel merkezleri  teşkilatlarını konuyla ilgili bilgilendirerek,  Aktif Sen den boşa çıkacak üyelerle irtibata geçilmesini ve bu süreçte  çalışanları rencide edecek, kutuplaşmaya meydan verecek söylem ve tutumlardan kaçınılmasını önermektedirler.
  Sendikaların, Aktif Sen in mirasından  pay kapma mücadelesini ve sonuçlarını hep beraber izleyeceğiz.

kamudan.com / ÖZEL
kaynak gösterilerek haber kullanılabilr veya alıntı yapılabilir.
Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
oğuzhan
oğuzhan - 12 yıl Önce

bu sendikanın yalnızca eğitim iş kolunda örgütlendiği ve konfederasyon dahi kurmadığı göz önüne alındığında tesbitlerinizin doğruluğu ortaya çıkıyor....

Kaan29
Kaan29 - 12 yıl Önce

Ben Aktif Eğitim Üyelerinin kendilerine dönek diyen, burada sayamaya utanacağım her türlü hakareti yapan Eğitim bir'i değil de her zaman kendilerine değer veren Türk Eğitim-Sen'i tercih edeceklerdir. Zaman beni haklı çıkaracak.

Bağımsız bir Eğitimci
Bağımsız bir Eğitimci - 12 yıl Önce

Tüzüğünü okuduğumda çok güzel bir gayeye binaen kurulmuş olan Aktif Sen'in yine haklı gerekçelerle kendini feshettiğini görüyorum.Sendikacılığa siyaset ve şahsi menfaat gözüyle bakan insanların asla anla(ya)mayacağı bu gerekçeye göre Aktif Sen hiçbir zaman şahsi menfaatlerin ve pazarlıkların tarafı olmamıştır.

Baba Ocağı
Baba Ocağı - 12 yıl Önce

Aktif Sen kurulup bazı arkadaşlarımızın EBS den ayrılması bizi çok üzmüştü.Onlar bizi bırakıp Gurbete giden sevdiklerimizdi sadece.Kalbimizden hiç ayrılmamışlardı ki.Günde beş defa kalben birlikteydik zaten.Göz falan kırpmıyor EBS.Burası onların baba ocağıdır.Canları ne zaman isterse, kimseden izin almadan gelip başköşeye otururlar.Gelmezlerse darılıp kırılmaz,özlediğimiz an biz gideriz ayaklarına.Kardeşlerimize giderken , kardeşlerimiz bize gelirken kimseden izin alacak da değiliz.Başkaları anlayamaz bizim kardeşliğimizi

ÇAĞDAŞ VATANDAŞ
ÇAĞDAŞ VATANDAŞ - 12 yıl Önce

Müslüman kimliği ile fetva verenler iş menfaate gelince asena oluveiryorlar. 60-70-80-90-10000 yandan yandan.

cemaatin gülü
cemaatin gülü - 12 yıl Önce

35000 kardeşimiz siyasi menfaatlerin tavan yaptığı ihtiraslar sendikası sarı sendikaya değil de,memurun gerçek savunucusu TÜRK EĞİTİM SEN e yakışacaktır.Ne de olsa ASIL AZMAZ BAL KOKMAZ.KOKARSA YAĞ KOKAR ,ONUN DA ASLI AYRANDIR...Saygılarımla.

cingolo
cingolo - 12 yıl Önce

tes,eğitimbir ve aktifsen üyeliklerim oldu hepsindede çok değerli insanar var,amaaaa içlerinde cahil denecek yorumyapanlar işi sulandırıp bulandırıyor.açılırken kimseden icazet alınmadı ki kapanırken üyeleri hariç kimseye hesap verilmesin boş dedikodularla birilerine sponsorluk yapmayın lütfen...

Ne Çare
Ne Çare - 12 yıl Önce

Aktif Sen'in kendini feshetmesinin altında iktidar-cemaat çelişmesinde ibrenin cemaatten yana dönmesi vardır. Sendikanın kurulması kadar kendini feshetmesi de tamamen siyasidir.Yargının bazı uygulamaları ve buna karşılık sayın Başbakanın dershanelerle ilgili söylemlerine karşılık cemaat taratından siyasi bir manevra olarak kurulan sendika, kapalı kapılar ardındaki pazarlıklardan sonra kapatılmıştır.


SIRADAKİ HABER