155'E İMDAT'A SIRDAŞ GELİYOR

Emniyet, suçlamücadelede Sırdaş Polis Hattı adlı yeni ihbar sistemini hayata geçirecekCadde, pazar ve AVM’lere konulacak kutulara sesli mesaj ya da mektupla her türlü suçla ilgili ihbar yapılabilecek.

155'E İMDAT'A SIRDAŞ GELİYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü, (EGM), yılda ortalama 22-23 milyon ihbarın yapıldığı 155 Polis İmdat'a bildirimde bulunmaktan çekinen vatandaşlar için "Sırdaş Polis Hattı" adında yeni bir sistem geliştirdi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, brifingle kendisine tanıtılan projeyi beğendi. Güler özellikle metropol kentlerde uygulanması düşünülen proje için, "Üzerinde çalışın ve en kısa sürede devreye sokun" talimatı verdi. İlk aşamada Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Bursa gibi büyük şehirlere kurulması planlanan sisteme vatandaşlar sesli mesajla ihbarda bulunabilecek.

KUTULAR KONULACAK

GSM hattı ile çalışacak Sırdaş Polis Hattı kutuları halkın yoğun olduğu çarşı, pazar, cadde, AVM gibi yerlere konulacak. Vatandaşlar; cinayet, gasp, yaralama, hırsızlık, dolandırıcılık, yankesicilik, kapkaç, çocuk-cinsel istismar gibi olayları polise "sesli mesaj" yoluyla ihbar edebilecek.

İSTANBUL PİLOT İL

Şehirlerin çeşitli noktalarına kurulacak cihazlardaki butonlara basan vatandaşlar sesli olarak tanık oldukları olaylar ile suç ve suçluları polise ihbar edebilecek. Vatandaşların sesli ihbarları otomatik olarak asayiş şubeleri ile ilçe emniyet müdürlüklerine yönlendirilecek. Pilot olarak Ankara ve İstanbul'da başlatılacak "Sırdaş Polis Hattı" sayesinde suçların oluşmadan önlenmesi ve aydınlatılması hedefleniyor. Asayiş Daire Başkanlığı'nca hazırlanan proje ilk olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nde denendi. Polisler senaryo kapsamında kutulara çeşitli suçlara ilişkin sesli ihbarda bulundu.

Kimlik bilinmeyecek

Vatandaşların sesli çağrıları hariç hiçbir özel bilgisi sisteme düşmeyecek. Proje sayesinde "Adım ve numaram kayıt altına alınır, ileride başım ağrır" düşüncesiyle 155 Polis İmdat'ı aramaktan çekinen vatandaşların ihbarda bulunmasının önü açılacak.

'Acil durumlarda 155'i arayın'

Sırdaş Polis Hattı kutularının üzerinde, "Sesli mesaj bildirimi ile kutu içerisine atılan ihbarlar en kısa sürede ilgili birimce alınacaktır. Sırdaş Polis Hattı'na isimsiz olarak her türlü ihbarınızı yapabilirsiniz. Aksi bilgi aktaran belirtilmedikçe hiçbir şekilde bilgi aktaranın kimliğini tespiti hakkında bir kayıt tutulmamaktadır. Acil durumlarda lütfen 155 Polis ihbar hattını kullanınız" ifadeleri yer aldı.

KAMİL ELİBOL - BUGÜN GAZETESİ
 
Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2013, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER