Merkez Bankası (TCMB) dün 250 baz puan artışla politika faizini yüzde 45'e yükseltirken, son haftalarda TL mevduat faizlerindeki düşüş dikkat çekiyor.
12 Ocak haftasında yüzde 51,05 olan üç aya kadar vadeli ortalama TL mevduat faizleri, geçen hafta 1,07 puan düşüşle yüzde 49,98'e geriledi.
TL mevduat faizleri 6 hafta sonra tekrar yüzde 50'nin altına gerilemiş oldu.
22 Aralık haftasında yüzde 52,60 ile 21 yılın zirvesini göre üç aya kadar vadeli TL mevduat faizleri, sonrasındaki dört haftada düşüş serisi gösterdi.
YÜZDE 50 FAİZİ GÖREN SAYISI AZ
TCMB verisinde ortalama mevduat faiz oranı yüzde 50 civarında olsa da birçok vatandaş bankada bunun çok altında oranlarla karşılaşıyor.
Bankalar, TCMB'nin koyduğu dönüşüm hedeflerini tutturmak için dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduata (DDKKM) yüzde 50'nin üzerinde faiz veriyor.
Standart TL mevduat faizinde ise oranlar yüzde 40'a yakın seyrediyor.
AZAMİ FAİZ YÜZDE 70'TE
Bankaların mevduatlara fiilen uyguladığı azami faiz oranı ile ortalam oran arasındaki fark da tarihi seviyelere ulaşmış durumda.
TCMB verisine göre, kasım ayı itibarıyla mevduatta azami faiz oranı yüzde 70'i gördü. Kasımda ortalama oran yüzde 45'ti ve fark 25 puana kadar çıktı.
Özellikle KKM hedeflerini tutturmak için bankaların raporlamanın son gününde mevduata yüksek faiz oranı verdiği biliniyor.
MEVDUAT FAİZLERİ NEDEN DÜŞÜŞTE?
Fortuna Capital Danışmanlık Kurucusu Dr. Altuğ Özaslan, yıl sonunda mevduat faizlerindeki artışın nedenine işaret ederek "Yıl sonlarında bilanço kapanışı öncesi bankaların mevduat yarışı olur, yıl bitti ve bu yarış da doğal olarak geçti yani bilanço bazında şu anda peşinden agresif olarak koşulması gereken bir hedef yok" demişti.
Önceki hafta önce Sözcü'ye konuşan Özaslan, yeni yılla birlikte mevduat faizlerindeki düşüşün ikinci nedeni olarak kredi gelişmelerine dikkat çekti ve "Kredi stoğunda kayda değer bir büyüme yok. Kredi mevduatı yaratır ama vade farkı sebebiyle kredi stoğu paçal vadesi daha düşük mevduat ile fonlanır, başka fonlama enstrümanları da var ama mevduatın burada önemi büyüktür. Bankaların kredi verme iştahı düşük ve yüksek faizden de mecbur olan şirketler dışında kredi alma talebi de düşük olduğu için fonlama enstrümanlarından biri olan mevduata karşı bankacılık sektörü talebi de düşük oluyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Üçüncü neden olarak KKM'ye değinen Özaslan, "KKM için koyulan hedeflere dair ceza uygulaması tahvil faizlerindeki yükseliş sebebiyle değerini yitirdi, bu da mevduat faizini etkiliyor" demişti.
Bankacılık sektörünün de dövizi verip swap yaparak rahatça TCMB'den TL fonlama ihtiyacını giderebilmesinin de sektörün TL mevduata olan ihtiyacını düşürdüğünü belirten Özaslan, "Sonuçta dövizin faizi dahil swap fonlama, yüzde 50'nin üzerindeki mevduata göre çok uygun bir hale gelmişti. Şimdi bu aradaki köpüğün de normalleştiğini, mevduat faizinin brüt swap maliyetine yaklaşması ile normalleştiğini görüyoruz. Bence bu süreç, likidite koşullarını bozacak bir durum olmadıkça, bu şekilde devam edecektir" yorumunda bulunmuştu.
Sözcü Gazetesi