YÖK NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR ?

Akşam Yazarı Turgay Polat yazdı.

YÖK NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR ?

Eğitim sistemimizin yapboza benzediğini hep söylüyoruz. Ancak son olay artık bu işin suyunun çıktığını gösteriyor. Bahsettiğim konu üniversite giriş sınavlarında kullanılan okul başarı puanıyla ilgili, o kadar ilginç ve o kadar tirajı komik bir süreç yaşadık ki ben ve uzman arkadaşlarım hala şaşkınlık içerisindeyiz. Alınan her karar ve değişiklik tam bir komedi. Yasayı çıkaranlar da yasayı uygulayıp uygulamama kararını verenler de bu dönemde o kadar büyük hatalar yaptılar ki sokaktaki bir insan bu hatayı yapmazdı. Ama bizim büyük yöneticilerimiz maalesef bu büyük hataları, zincir gibi arka arkaya yaptılar. İsterseniz size süreci bir özetleyeyim. 

- Ocak, 2012... ÖSYM 2012 başvuru kılavuzunu yayınladı. Kılavuzda OBP ve AOBP'nin aynen devam ettiği belirtiliyordu.

- Mart, 2012... TBMM'de eğitimi çok iyi bilen sayın vekiller 4+4+4 yasasına bir madde ekleyerek AOBP yani okulun grup başarısını adayların yerleştirme puanına eklenmesini kaldırdılar. Hem de yasa maddesine nasıl olacağını bile yazdılar.

- Mayıs,2012... ÖSYM yasal zorunluluk olarak kılavuzu TBMM'de çıkan yasaya göre düzenledi ve yeniden yayınladı. Kamuoyunda LYS'ye 15 gün kala yapılan bu değişiklik büyük tepki çekti.

- Haziran,2012... TBMM'de milletvekilleri torba yasaya bir madde ekleyerek bu uygulamanın bir yıl ertelemesini yasalaştırdılar.

- Temmuz,2012 ilk hafta... ÖSYM puanları eskisi gibi yasaya uygun hesaplayacağını duyurdu.

- 12 Temmuz, 2012... YÖK toplanarak AOBP'yi değil sadece OBP'yi kullanacağını duyurdu. ÖSYM tekrar yeni duruma göre puanları hesaplamaya başladı.

- 17 Temmuz,2012... Danıştay 'oyun başladıktan sonra kural değiştiremezsiniz' dedi ve kararı verdi: 'AOBP uygulanmalıdır.' 

- 18 Temmuz,2012... YÖK genel kurulu toplanarak puanların yeniden eski sisteme göre hesaplanacağını duyurdu ve ÖSYM puanları yeniden hesaplamaya başladığını duyurdu.

Şimdi soru şu; sayın yasa yapıcılar ve YÖK, üniversite sınavına giren çocuklar sizin oyuncağınız mı? Bu sorumsuzluğun bedelini kim ödeyecek? Olur mu böyle bir şey, YÖK'ü yönetenler, eğer TBMM'yi takıyorsanız (!) yasadan haberiniz yok mu? Haberiniz varsa bu inat ne için. Her fırsatta demokrasiden, insan haklarından ve yasadan yana olduğunu söyleyen sayın yöneticiler bu nasıl bir demokrasi. Anlaşılır gibi değil?
YÖK'ün ve sayın Başkanının çıkıp bir açıklama yapması gerekiyor. 12 Temmuz'da alınan garabet kararın gerekçesi neydi ve neden Danıştay'ın kararından sonra karar değiştirdiniz? 12 Temmuz'da o kararı 'yerse' diye mi yoksa 'bilgisizlikten' mi aldınız? Bu kadar geniş bir kesimi ilgilendiren bir olayda bu sorumsuzluğun sorumlusu kimdir?
Sınav sonuçlarını ÖSYM'ye 4 kez hesaplattıran ve her seferinde karar değiştiren YÖK genel kurulu oluşacak her hatanın sorumlusudur. Ha, eğer kararları alanlar bu işi bilmiyorsanız size bir telefon kadar yakınız, emin olun daha doğru adımlar atılır.

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER