YGS sona erdi

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na 1.7 milyon aday katıldı. Sınavda çok çeşitli ve sıkı güvenlik önlemleri vardı. Öğrenciler sınavın zorluğundan yakındı. Öte yandan sınav, tarhinde ilk kez Cizre'de yapıldı.

YGS sona erdi

Üniversiteye girişte uygulanan birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), bugün yapıldı.

YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, 160 sınav merkezindeki 5 bin 727 sınav binasında, 89 bin 283 sınav salonunda gerçekleşti. Sınava, 1 milyon 692 bin 345 aday katıldı.

Sınav, saat 10.00'da başladı ve tek oturumda 160 dakika sürdü.

Sınavın ardından öğrenciler sınavın zorluğundan, özellikle Türkçe bölümündeki paragraf sorularının uzunluğundan ve matematikten yakındı.

YASAK OLANLAR

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadığından, adayların sınav binalarına bu belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekti. Sınavda kullanılacak kalem, silgi, kalemtıraş, saat gibi gereçler ile şekerleme ve peçete bütün adaylara ÖSYM tarafından sağlandı. Adaylar sınava ancak şeffaf pet şişe içinde su getirebildi.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle arandı.

Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük, bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi gibi araçlarla; cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına kesinlikle alınmadı.

Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav öncesinde, sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak.

TUVALET İÇİN BİLE OLSA DIŞARI ÇIKAMIYOR

Adaylar, sınav salonuna 2011-YGS Sınav Giriş Belgeleri ile nüfus cüzdanı veya pasaportları kontrol edilerek alındı, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu.

Yerine oturan aday, sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sırasının üzerine koydu. Salondaki görevliler de ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kurulları adaylara hatırlatıldı, adaya ait sınav evrakı ile içinde kalem, silgi, bulunan poşetler dağıtıldı. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra sınav başlatıldı.

Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika (2 saat) ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmeleri, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmiyor.

Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmıyor ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav salonunda bekletiliyor.

Sınav sırasında ÖSYM'yi temsil edecek özel görevliler sınav salonlarını dolaşıyor, gerekli gördükleri taktirde belge ve kimlik kontrollerini yeniden yapıyorlar.

Adayların sınav sırasında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları iptal edilecek.

ADAYA ÖZEL SORU KİTAPÇIĞI

YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıtlarına işaretliyor. Her bir adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı matbaada özel olarak poşetlendi ve sınavda adaya tek bir poşet halinde, açılmamış bir şekilde verildi.

Adaya ait soru kitapçığı ve cevap kağıdı üzerinde adayın fotoğrafı, kimlik bilgileri ve soru kitapçığı numarası bulunuyor. Poşet adayın kendisi tarafından açıldı.



Her aday için farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynısı olacak ancak soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebiliyor. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı da farklı.

Sınavda her aday, kendi fotoğrafının ve kendi kimlik bilgilerinin bulunduğu cevap kağıdını kullanıyor. Kendisine ait cevap kağıdını kullanmayan, başka bir adaya ait cevap kağıdında işaretleme yapan adayın sınavı geçersiz sayılacak.

Aday, her soru için beş farklı seçenekten yalnız birini cevaplıyor. Cevap kağıdını değerlendiren optik okuyucu, iyi silinmemiş işareti okuyabileceğinden, bir soruya verilen cevabın değiştirilebilmesi için yanlış konulmuş işaretin temiz bir şekilde silinmesi gerekiyor.

Sınav bitiminde her adayın kullandığı soru kitapçığı ile cevap kağıdı salondaki görevliler tarafından toplanacak. Adaylar isterlerse salon görevlilerinin cevap kağıtları ile soru kitapçıklarını paketlemelerini izleyebilecek.

KAMERA İLE KAYIT

ÖSYM, sınav salonlarında kamera ile kayıt uygulamasını gerçekleştiriyor. ÖSYM tarafından tespit edilecek sınav merkezi, bina ve salon numarası bilgisi gizli tutulacak ve sınav salonlarında sınav süresince kamera ile kayıt alınacak.

Kamera ile kayıt, sadece sınavın güvenli ve kurallara uygun bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini tespit etmek amacıyla yapılacak. Kayda alınan görüntüler, ÖSYM dışında, yargı organları hariç, hiçbir kişi, kurum ve kuruluşla paylaşılmayacak.

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak.

YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturulacak.

Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecekler.

Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.

Öte yandan, Ankara Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezi, sabahın erken saatlerinden itibaren polis ekiplerini anonsla uyararak bölgelerinde yapılan düğün, nişan gibi gürültüye yolaçacak eğlencelere anında müdahele edilmesi talimatı verdi.

Ekiplerin ayrıca bölgelerinde yüksek gürültülü inşaat çalışmalarının da men edilmesi doğrultusunda çalışmaları istendi.

İLK KEZ CİZRE'DE YAPILDI

Cizre ilçe Milli Eğitim Müdürü İhsan Göre, daha önce ilçedeki üniversite adaylarının başka illerde sınava girdiğini hatırlatarak, yapılan sınav sayesinde bu sıkıntının sona erdiğini söyledi. Cizre'de YGS'nin yapılmasının öğrencilerin sınavlardaki performansını yükselteceğini savunan Göre, ''Eğitimciler olarak sınavın burada yapılmasından dolayı büyük bir mutluluk yaşadık. İnanıyorum ki bundan sonraki sınavlarda öğrencilerimiz sınavlarda büyük başarılar elde edeceklerdir'' dedi.

YGS'ye giren Suat Gümüş, geçen yıl başka illerde sınavlara girmek zorunda kaldıklarını hatırlatarak, başka kentte sınava girmenin Cizreli öğrencileri mağdur ettiğini söyledi.

Başka kentte sınava girerken, ulaşım ve barınma başta olmak üzere çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Gümüş, ''Bu anlamda sınavın buraya alınmasında ve öğrencilerin bu mağduriyetlerinin ortadan kaldırılmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum'' dedi. Veli Kadir Demir ise geçen yıl çocuğunun tercih dışı olarak Batman'da sınava girdiğini belirterek, sınavın ilçede yapılmasının öğrencilere olumlu katkı yapacağını söyledi.

Cizre'de geçen yıl YGS sınavına girmek için tercih yapan öğrencilerin sınav yerlerinin başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tercih dışı illerde YGS'ye girmiş, ardından üniversite adayları mağdur oldukları gerekçesiyle ÖSYM'yi protesto etmek için çok sayıda protesto eylemi gerçekleştirmişti.







 

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2011, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER