YAŞ DEĞİŞTİ KİTAP DEĞİŞMEDİ !

Kesintili 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte 60 aylık çocukların ilkokula başlamasına yönelik velilerin endişesi sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim sistemine dair hazırlıksızlığını okullara gönderdiği ders kitaplarıyla bir kez daha ortaya koydu.

YAŞ DEĞİŞTİ KİTAP DEĞİŞMEDİ !

 

2012-2013 eğitim öğretim yılında uygulanacak müfredat, okul öncesi ile ilkokul birinci sınıf öğretim programlarının birleştirilmesi olarak ele alınırken, ilkokul birinci sınıfta okutulan Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi gibi ders kitaplarının içeriği 60 aylık çocuklar için yenilenmedi. Geçen sene okutulan ders kitaplarının yeni baskıları ilkokul birinci sınıf öğrencilerine okutulmak üzere okullara gönderildi.

 


‘BAKANLIK İÇİN BİR SKANDAL’
Ders kitaplarının 60 aylık çocuklar için yeniden düzenlenmemesini ve ilkokul birinci sınıfta uygulanacak müfredatı BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni müfredata dair hiçbir hazırlığının olmadığını dile getirdi.  Bakanlığın, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine eski müfredatı okul öncesi eğitim hedefleriyle harmanladığını dile getiren Yıldız, “Hiçbir müfredat aralarında iki yaş bulunan çocukların gelişimlerini sağlayabilecek bir özelliğe sahip olamaz” diye belirtti. Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatı okul öncesi eğitime kaydırırken ders materyallerini 60 aylık çocuklar için yenilememesine ilişkin ise şöyle konuştu:

“Okullara geçen yıl okutulan kitapların gönderilmesi bakanlık açısından tam anlamıyla bir skandaldır. Müfredat ortada duruyor. Okullara yolladığınız kitaplar ise geçen yılki müfredatı esas alarak hazırlanmış kitaplar. Öğretmen hangisini uygulayacak? Kitaplar daha evvelden baskıya verilmiş. Matbaalara da bu kitaplar baskıya verildiği için onlarca liralık kaynak akıtılmıştır. En sonunda öğretmenlere siz bu kitaplara bakmayın, biz müfredatı gönderiyoruz, diyecekler. Ancak özellikle 72 ay ile 83 ay arasındaki çocukların velilerinin kitap beklentisi olacak. Veliler neden kitap okutulmuyor diye tepki gösterecek. Öğretmen veli ilişkisi de yıpranacak.”


NEDEN ÖNEMLİ?

‘PSİKOLOJİK BASKI YARATACAK’
Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, ders kitaplarının 60 aylık çocuklara yönelik yenilenmemesinin çocuklarda öğrenim güçlüğü yaratacağını belirtti. Çuhadaroğlu, “ 5 yaş çocuğun öğrenebileceği şeyler, 6 yaş çocuğundan daha farklıdır. 6 yaş için hazırlanmış kitapları 5 yaş çocuğuna öğretmeye kalkarsanız, bu durum çocukların üzerinde psikolojik baskı yaratacaktır. Çocuklarda birtakım psikolojik sorunlar ve ruhsal belirtiler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bu çocuklar kendilerini başarısız hissedecek, bu başarısızlık duygusu ise kendilerine güvensizlik yaratacaktır. Bilimsel araştırmaların da gösterdiği gibi başarısızlık duygusunu yaşayan çocukların okuldan çabuk soğuduğunu ve erken yaşta eğitimden ayrıldıklarını görüyoruz” diye konuştu.
Olgu Kundakçı/ Birgün
 

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2012, 00:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER