YAN ALAN MAGDURU ÖĞRETMENLE​R DANIŞTAYDA​N İPTAL KARARI BEKLİYOR

YAN ALAN MAGDURU ÖĞRETMENLE​R DANIŞTAYDA​N İPTAL KARARI BEKLİYOR
YAN ALANDAN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ NEDEN İPTAL EDİLMELİDİR?
1)Yan alandan alan değişikliği hem Yüksek Öğretim Kurulu yönetmeliği ile hem de yan alan sertifikası veren üniversitelerin yönergeleri ile çelişmektedir. 
Yükseköğretim Kurumlarında önlisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yandal ile kurumlarası kredi transferi yapılması ilişkin yönetmeliği (Resmi Gazete Tarihi: 24.04.2010 Resmi Gazete Sayısı: 27561) incelediğimizde ;
* Yan alan belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge olarak ifade edilmiştir. 
*Balıkesir Üniversitenin Yan alan yönergesinin 7. Maddesinin 4. Bendinde ‘’ Yandal programını tamamlayan öğrenci, yandal alanında lisans ve önlisans diplomasıyla verilen hak ve yetkilerden yararlanamaz’’ ifadesi geçmektedir. Türkiyedeki tüm yan alan veren üniversitelerin Yan Alan yönergesinde bu ifade geçmektedir. Üniversitenin vermediği yetkiyi bakanlık vermiştir. 
2)Bazı kişiler yan alanın diplomada yazdığı için o alanın eğitimini aldıklarını iddaa etmektedir. Oysaki bu yanlıştır. Örneğin Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi 1998-2006 yılları arası üniversitede eğitim gören sınıf öğretmenliği bölümü mezunlarına İngilizce öğretmenliği yan alanını vermiştir. Yan alan olarak alınan dersler tamamen seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bu üniversitenin verdiği İngilizce yan alan dersleri : 
Yabancı Dil I
Yabancı Dil II
İngilizce dil bilgisi
Türkçe-ingilizce karşılaştırmalı dil 
ingilizce-türkçe çeviri
ingilizce-Türkçe metin okuma inceleme
Alınan dersler için de konuşma dersi bile bulunmamaktadır. Konuşma dersi almayan bir kişi İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ OLABİLİR Mİ? 
3) MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ’ nin Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler başlıklı maddesindeki;
“MADDE 44 – (4) “Talim ve Terbiye Kurulu kararlarıyla dersi ya da alanı kaldırılan öğretmenler, mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alana ya da aylık karşılığı okutacakları dersler bölümünde belirtilen derslerin öğretmenliğine isteklerine bakılmaksızın alan değişikliği yoluyla atanırlar.” Hükmü gereğince alanının ya da dersin kaldırılma şartı aranmaktadır. Sınıf öğretmenliği branşı kaldırılmadığı halde sınıf öğretmenleri NASIL Sosyal Bilgiler, Edebiyat, matematik , İngilizce branşlarına YAN ALANLARIYLA atanmışlardır?

Duman USTA
Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2013, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Rıdvan TOPAL
Rıdvan TOPAL - 11 yıl Önce

Siz yan alandan bahsediyorsunuz. Bakanlık bizi hem de özür atamasında bir kredi bile almadığım, rızam olmadığı, istemediğim ama babamın rahatsızlığından dolayı mecburen geçtiğim (geçirildiğim) bölüme atadı. Hala kendi bölümüme geçme ümidiyle bekliyorum.

ali
ali - 11 yıl Önce

felsefecilerin yan alanı var mıydı? rehberlik öğretmeni olmadılar mı? o zaman nerdeydiniz? Yazıklar olsun size. sürekli bu yazıyı yazıyorsunuz. ziraatçılar, makinacılar, işletmeciler, veterinerlerden öğretmen olabiliyor, öylemi? biz yan alan dersinden staj (6.7.8.sınıf)yaparak mezun olduk.

hasan
hasan - 11 yıl Önce

bu yalanları yazanlar ya atanamayan branş öğretmeni adayları, ya da branşa geçemeyen sınıf öğretmenleridir. mahkeme bu yalanlara kulak asmaz. biz alan değiştirenler üniversiteden mezun olurken yan alandan staj yaparak mezun olduk.yan alan dersinden fazlasıyla kredi alıp mezun olduk.

adsız
adsız - 11 yıl Önce

Kimler sınıf öğretmeni oldu kimse ses çıkarmadı Sınıf öğretmeni alan bilgisi olan pedogojisi olan ve bu derslerin temelini öğreten ve yılların tecrübesi olan öğretmenlerin yan alana geçmesi neden bu kadar sorun yapılıyor anlamakta zorlanıyorum.

KISKANMA NE OLUR
KISKANMA NE OLUR - 11 yıl Önce

ALAN DEĞİŞTİREMEYEN SINIF ÖĞRETMNELERİ RESMEN KISKANÇLIK YAPMAKTA.KARDEŞİM HERKES ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE İSTEYEREK MÜRACAAT ETTİ VE GEÇTİ.SANA NE SANEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

hüseyin can
hüseyin can - 11 yıl Önce

alan değişikliği asla iptal edilmemelidir.Oh ne güzel hem istediğin yere git hem de alan değişikliği iste Böyle bencillik olur mu?

ayse
ayse - 11 yıl Önce

yan alana gectim.yapamiyorum.isteyenlerin iptal edilsin.

ayse
ayse - 11 yıl Önce

yan alana gectim.yapamiyorum.isteyenlerin iptal edilsin.


SIRADAKİ HABER