SÜRÜCÜ KURSLARINI EĞİTİM MÜFETTİŞLERİ DENETLEMEZ !

Eğitim Müfettişleri derneği Sürücü Kurslarına İlişkin Basın Açıklaması yaptı.

SÜRÜCÜ KURSLARINI EĞİTİM MÜFETTİŞLERİ DENETLEMEZ !
Anadolu Ajansınca geçilen haber 23-24 temmuz tarihlerinde farklı gazete ve haber sitelerinde “Bir sürücü kursu sahibinden acı itiraflar, kimliğini ver ehliyeti al” gibi başlıklarla yayınlanmıştır. Haberde bir sürücü kursu sahibinin kurslarda “Eğitim, denetim diye bir şey yok, Milli Eğitim müfettişleri demirbaş eşya levhasının boyunun 10 santim olup olmadığını denetliyor. Devam çizelgesi, eğitimin durumunu ise hiçbir şekilde denetlemiyor." Şeklinde iddialarda bulunmuş ve sınavlarda usulsüzlük yapıldığına hak etmeyenlere ehliyet hakkı verildiğine ilişkin açıklamalar yapmıştır.
 
Öncelikle belirtmek gerekir ki MTSK sınavlarının denetimi  eğitim müfettişleri (İl eğitim denetmenleri) tarafından değil sınav yürütme kurulu tarafından yapılmaktadır. Sınavlar Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel müdürlüğünün 07.05.2012 tarihli ve 4022 sayılı emir yazıları ile bu yıl Mayıs ayında ilk kez il eğitim denetmenlerince denetime alınmıştır. Bu denetim sonucunda  “Sınav güzergâhının; gerekli özellikleri taşımadığı, sınavda adaya müdahale edildiği, sınav kriterlerine ölçecek şekilde sınav yapılmadığı, her aday için en az 15 dakika sınav yapılmadığı” gibi denetmenlerce yapılan tespitler Bakanlığa iletilmiştir. Bu açıdan il eğitim denetmenleri üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmişlerdir. 
İl eğitim denetmenlerinin  sürücü kurslarındaki eğitimi denetlememelerine ilişkin iddiaya gelince, kurslarda eğitimler
haftasonunda, haftaiçi eğitimler ise genelde mesai saatleri dışında yapılmakatdır. Müfettişlerin denetimi sırasında kurumda fiilen ders yapılmadığı için dersler denetlenememektedir. Denetim sırasında dersin olması durumunda ders denetimi de yapılmaktadır.
 
Eğitim müfettişlerinin kurum denetiminde nelere dikkat edeceğine ilişkin MEB İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Rehberlik ve Teftiş Yönergesi  2001 tarihli olup üzerinden on bir geçmiştir. Bu süreçte ilköğretim müfettişlerinin kadrosu eğitim müfettişliğine, daha sonra il eğitim denetmenliğine dönüştürülmüş ve görev alanları genişletilmiştir. Ancak yönerge hala değişmemiştir. Bakanlığa defalarca uyarılarımıza rağmen günümüze uygun bir yönerge
hazırlanmamıştır. Eğitim müfettişlerinin teftişlerde incelemiş oldukları konular sık sık şikayete neden olmaktadır ancak bir eğitim müfettişinin kurum teftişinde neyi kontrol edeceği yönerge ile belirlendiğinden müfettişin yönergede belirtilen hususları incelemesinden dolayı sorumlu tutulması düşünülemez. 
 
Sonuç olarak, haberde yer aldığı gibi eğitim müfettişlerinin MTSK denetimlerinde görevlerini ihmal etmesi sözkonusu değildir. 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
 
Müfettişler Derneği
 
 
--
Bilgi paylaştıkça, güç birleştikçe çoğalır..
 
Doğan CEYLAN
Müfettişler Derneği Başkanı
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2012, 00:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
aybala
aybala - 12 yıl Önce

sürücü kursları kesinlikle bu haliyle devam etmemelidir. hiç bir aday kursa gelmeden direksiyon eğitimi almadan ehliyet sınavına girmektedir.Doğan beyin de vurguladığı gibi denetlemeler derslerin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.bakın o zaman kaç sürücü kursu dürüst çalışıyor göreceksiniz.Bir de direksiyon eğitimi verilen yerlere bir bakın. çiftlik snki. yollarda 1 metre ot bitmiş. hiç bir standart yok. daha doğrusu gidilmemiş bile....

Vehbi
Vehbi - 12 yıl Önce

Eğitim Denetmenliği kamburunu tümden kaldırmak gerekir. Adamlar daha "MİZAN"ın ne demek olduğunu bilmiyorlar. Ellerinde bir değnekleri eksik. Anladıkları pek bir konu da yok, sadece maaş için yaşı bekledikleri ortada. Bunların yerine genç ve dinamik insanlardan sadece öğretmenlerden değil diğer idari ve finans mezunlarından da yararlanılması daha şık olur. İşin eğitim kısmı eğitimci kökenlilerce, idari ve mali boyutu da idari okul mezunlarınca denetlense bak o zaman MEB nasıl düzeliyor.....

SIRADAKİ HABER